Kremlinul a condamnat, miercuri, acţiunile autorităţilor moldoveneşti privind reținerea Evgheniei Guţul pe aeroportul din Chişinău. Purtătorul de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a declarat că Moldova „copiază” România, unde, referindu-se la cazul lui Călin Georgescu, susține că „democraţia a fost călcată în picioare”. În replică MAE de la Chișinău a declarat că Kremlinul nu este în măsură să ofere lecții de democrație.
ACTUALIZARE 17.50 Regimul de la Kremlin, care persecută opoziţia şi ucide politicienii incomozi, nu este în măsură să ofere lecţii de democraţie, a declarat miercuri ministrul de externe moldovean Mihai Popşoi, într-o primă reacţie a Chişinăului la afirmaţiile purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, care a criticat reţinerea başcanei pro-ruse Evghenia Guţul, acuzând autorităţile moldovene de „încălcarea principiului pluralismului politic şi al democraţiei”, potrivit publicaţiei Ziarul de Gardă, transmite Agerpres.
„Conducerea Rusiei s-a apucat să apere deschis grupările criminale din R. Moldova. Regimul de la Kremlin, care persecută opoziţia şi ucide politicienii incomozi, nu este în măsură să ofere lecţii de democraţie”, a subliniat Mihai Popşoi, menţionând că reţinerea Evgheniei Guţul ţine de competenţa organelor de drept ale Republicii Moldova.
Federaţia Rusă ar trebui să lase procurorii din Republica Moldova să-şi facă treaba, a mai spus el într-o declaraţie de presă.
Știrea inițială. Autorităţile moldoveneşti folosesc metode de presiune flagrantă asupra politicienilor populari rivali ai Maiei Sandu, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului. „Noi, desigur, condamnăm astfel de acţiuni şi credem că Chişinăul ar trebui să renunţe la astfel de metode şi să ofere libertate de acţiune tuturor forţelor politice din ţară”, a spus Dmitri Peskov, răspunzând unei întrebări adresate de agenţia TASS, potrivit News.ro.
„Aparent, Chişinăul a ales tactica de a nu respecta legea, de a nu respecta principiile democraţiei, de a nu respecta principiile pluralismului politic şi de a exercita pur şi simplu presiuni nejustificate asupra tuturor concurenţilor politici”, a declarat Peskov. Potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, reţinerea lui Guţul „depăşeşte toate normele şi principiile democratice”.
„În multe feluri, ele (autorităţile moldoveneşti) copiază probabil modul de comportament al României vecine, unde au călcat în picioare democraţia, ne referim la cazul lui Georgescu”, a conchis purtătorul de cuvânt al Kremlinului.
„Un stat poliţienesc”
Şi Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a transmis miercuri o declaraţie prin care subliniază că opozanţii preşedintei Maia Sandu se plâng că republica a fost „transformată într-un stat poliţienesc”. „Este evident pentru orice observator imparţial că tocmai acei politicieni şi jurnalişti moldoveni care susţin construirea unor relaţii constructive cu Federaţia Rusă sunt supuşi celor mai puternice presiuni”, a declarat Zaharova.
„Se deschid dosare penale împotriva politicienilor indezirabili, mass-media independente, în principal de limbă rusă, sunt cenzurate sau pur şi simplu închise”, a argumentat Zaharova. „Am dori să sperăm că statul de drept şi principiile democratice vor fi respectate în acest caz foarte mediatizat, mai ales în ceea ce priveşte protecţia drepturilor şi libertăţilor omului”, a transmis purtătoarea de cuvânt a MAE rus.
Guțul, reținută pe aeroport în Chişinău
Poliţia din Moldova a reţinut-o marţi seara pe Evghenia Guţul pe aeroportul internaţional din Chişinău, după dispariţia inexplicabilă a altor doi deputaţi pro-ruşi căutaţi. Başcana Găgăuziei a fost reţinută pentru 72 de ore, a anunţat Angela Starinschi, oficial al Centrului Anticorupţie din Moldova.
Găgăuzia, o regiune de circa 140.000 de locuitori din sudul Moldovei, este dominată de etnici turci care sunt creştin ortodocşi şi favorizează legături strânse cu Rusia, având relaţii dificile cu autorităţile centrale încă de la independenţa Moldovei în 1991.
Evghenia Guţul, susţinută de oligarhul fugar Ilan Şor, a fost aleasă başcan în 2023, dar alegerea ei nu a fost niciodată recunoscută oficial de preşedinta Maia Sandu.
Guţul urmează să fie condamnată în curând pentru corupţie şi finanţarea ilegală a blocului politic condus de Ilan Şor din exilul din Rusia.
Şor a fost condamnat în 2023 la 15 ani de închisoare în legătură cu dispariţia unui miliard de dolari din băncile moldoveneşti, iar Guţul a fost în repetate rânduri la Moscova, unde s-a întâlnit inclusiv cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin.
Reţinerea ei, înainte de preconizata decizie a justiţiei, urmează dispariţiei inexplicabile de săptămâna trecută a parlamentarului pro-rus Alexandr Nesterovschi chiar în ziua în care acesta a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru acuzaţii similare de corupţie. O altă deputată, Irina Lozovan, în aşteptarea unui verdict pentru acuzaţii similare, a dispărut şi ea. Ambii au fost asociaţi ai lui Şor.
Oligarhul speră să folosească blocul său „Victorie”, pro-rus, pentru a obţine cât mai multe mandate la alegerile parlamentare care vor avea loc spre sfârşitul acestui an. Şor este acuzat, de asemenea, de autorităţile moldoveneşti că a introdus în ţară sume mari de bani pentru a influenţa alegerile.
Editor : B.E. | C.S.