Saturday, October 1, 2022
Home Internațional Rusia, sub mobilizare parțială: „Să le spui că ai patru copii!”. Imagini dramatice VIDEO

Rusia, sub mobilizare parțială: „Să le spui că ai patru copii!”. Imagini dramatice VIDEO

by admin

În mai multe regiuni din Rusia, bărbații vizați de mobilizarea parțială au primit noaptea trecută citațiile acasă, iar unii dintre ei au fost urcați joi dimineață în autobuze și duși către centrele de recrutare militară. Potrivit unor publicații din Rusia, autoritățile regionale recrutează chiar și tați cu 4-5 copii, chiar dacă legea spune că trebuie scutiți.

Recruții din Neriungri își iau la revedere de la rude Foto: Captură video

Republica Buriatia, din estul Siberiei, este presată să trimită noi bărbați în războiul din Ucraina. Citațiile au foste emise miercuri, la ora 20.00, și distribuite toată noaptea. Acestea indicau ora la care cei vizați trebuiau să se prezinte la biroul militar de înregistrare și înrolare, și anume joi între 6 și 9 dimineața, conform publicațiilor  Meduza și Sibreal.  Din cei circa 980.000 de locuitori ai Buriatiei, până la 7.000 ar putea fi trimiși drept carne de tun ăn Ucraina.

Angajații biroului militar de înregistrare și înrolare au ajuns noaptea trecută și în satul Kurumkan, unde dintr-o populație de 5.500 de locuitori, circa 700 de bărbați au fost citați pentru mobilizare Potrivit martorilor oculari, cu o seară înainte, patru autobuze au fost trimise spre Ulan-Ude, capitala Republicii Buriatia.

Peste 100 de persoane au fost mobilizate și în Tunkinski. Planul de mobilizare prevede recrutarea a 2.200 de bărbați din acest raion.

Pregătirea recruților ar urma să aibă loc în orașul Borzia, Trans-Baikal, înainte de a fi trimiși în Ucraina.

Buriatia a trăit astăzi una dintre cele mai groaznice nopți din istoria sa. Oamenii fug în Mongolia. Primesc, la fel ca și colegii mei de la Fundația Buriatia Liberă, sute de mesaje despre modalități de plecare în Ulaanbaatar. Acest caz este despre drepturile minorităților naționale din Rusia lui Putin”, a scris pe Facebook Aleksandra Garmajapova.

Printre cei deja mobilizați se numără și directorul școlii de învățământ general din satul Kiren. „Toată lumea știa că va fi mobilizare și erau pregătiți să vină după ei”, susține un oficial.

Victoria Maladaeva, o activistă din cadrul Fundației Buriatia Liberă, a publicat un videoclip în care un membru al biroului de înregistrare și înrolare militară îi instruia pe recruți, explicându-le cum li se va schimba viața.

Trebuie să învățăm cum să ne pansăm, să acordăm primul ajutor, pentru că oamenii mor din cauza pierderii de sânge. Băieți, veți fi trimiși la luptă după ce veți fi pregătiți. Prin urmare, trebuie să tratați această situație ca pe ceva normal”, a spus comisarul militar.

Tată a cinci copii, chemat la luptă

În orașul Ulan-Ude, un tată a cinci copii a fost chemat și el la mobilizare pentru războiul din Ucraina,  a spus soția sa, jurnalista Ianina Nimaeva, conform publicației tayga.info.

Soțul meu are 38 de ani, nu este rezervist, nu a făcut stagiul militar. Lucrează în Departamentul pentru Situații de Urgență al Primăriei Ulan-Ude.

Colegii lui l-au sunat și l-au întrebat: „Unde ești? Acum vei primi o citație. O fată te va suna și îți va explica totul”- Iar la final l-a întrebat „Ai cinci copii?” (Soțul) a râs, spunând că da, cinci copii. „Ei bine, așteptați ordinea de zi”, a povestit Nimaeva.

Potrivit ei, mai târziu soțul ei a fost sunat și chemat pentru citație la patru dimineața, iar a doua zi, la ora 14.00, era deja programat să ia un tren spre Chita.

„Înțeleg că avem planuri. Republica noastră trebuie să adune 4.000 de soldați. Dar unele aspecte și principii ale acestei mobilizări parțiale trebuie respectate”, se revoltă ea.

„Să le spui tuturor de acolo că ai patru copii”

Publicația Meduza a relatat o situație similară. Pe o stradă din oraș jurnaliștii au zărit o femeie în vârstă cu o eșarfă de lână pe cap, ce ținea în mâini o pungă de plastic, care conținea cinci pachete de țigări Peter I. Ea așteaptă ca ginerele ei, în vârstă de 35 de ani, să fie adus la secția de recrutare după ce a primit o citație. 

Am trei fii deja acolo”, spune femeia. „Acum îl vor lua pe ginere. Toată lumea vrea să lupte, toată lumea. Bărbații sunt cam nebuni”, a spus femeia. Apoi telefonul ei a sunat, iar ea a răspuns, la început calmă, apoi a strigat: „Pașa, vii? Da, am adus țigări. Să le spui tuturor de acolo că ai patru copii, auzi? Spune tuturor! Poate că te vor lăsa să pleci”.

Potrivit legii, scutirea de mobilizare se acordă cetățenilor identificați conform regulilor stabilite de guvernul rus, printre care bărbaților inapți pentru serviciu din motive de sănătate, taților singuri și taților cu mulți copii.

Joi dimineață recruții, aduși cu două Ford-uri albe și două autobuze școlare galbene, până în fața porții centrelor de recrutare au fost văzuți coborând din mașini, îmbrăcați în haine militare, cu genți sau rucsacuri în mâini pe care soțiile și mamele lor  le-au pregătit.

De altfel, pe rețelele de socializare au apărut mai multe videoclipuri în care bărbații își iau rămas bun de la rudele lor.

În videoclipul de mai jos, mai mulți bărbați din Neriungri, un oraș din Republica Saha, își iau la revedere de la rude înainte de a fi urcați în autobuze pentru a fi duși la centrele de recrutare militară.

Circa 300.000 de bărbaţi, în primul rând cei cu experiență de luptă și specialitate militară, sunt vizați de mobilizarea parțială, a declarat ministrul Apărării Serghei Șoigu, după anunțul de miercuri dimineață al președintelui Vladimir Putin. 

Ați putea dori, de asemenea

Copyright ©️ All rights reserved. | thenews.co.ro