Magnus Carlsen și Ian Nepomniachtchi au creat un scandal uriaș în comunitatea de șah după ce au acceptat să împartă titlul Campionatului Mondial de Blitz la începutul acestei săptămâni. Finala de marți de la New York a fost blocată la 3,5-3,5 când numărul 1 mondial Carlsen i-a sugerat lui Nepomniachtchi să împartă primul loc, scrie CNN.
Norvegianul luase conducerea cu 2-0 în competiția de patru meciuri înainte ca rusul Nepomniachtchi să lanseze o revenire uluitoare pentru a egala scorurile, trimițând meciul la un tie-break. Perechea a remizat apoi următoarele trei jocuri, iar ulterior s-a stabilit că vor împărți titlul după ce propunerea a fost acceptată de Arkady Dvorkovich, președintele Federației Internaționale de Șah (FIDE).
„M-am gândit că, în acel moment, am jucat deja de foarte mult timp și am fost, în primul rând, foarte fericit să-l închei și m-am gândit în acel moment că ar fi fost foarte, foarte crud dacă unul este primul, iar celălalt este al doilea”, a declarat Carlsen mai târziu reporterilor. „Așa că m-am gândit că ar fi o soluție rezonabilă. Cred că oamenii, desigur, înțeleg că suntem și obosiți și nervoși. Unora le va plăcea, altora nu le va plăcea. Asta este.”
Titlul comun a încheiat câteva zile pline de evenimente pentru Carlsen, care a renunțat inițial la Campionatele Mondiale de Rapid și Blitz săptămâna trecută, după ce a refuzat să-și schimbe blugii cu pantaloni.
FIDE a declarat la acea vreme că Carlsen a încălcat codul vestimentar pentru Campionatele Mondiale de Rapid, purtând blugi, interzicându-l de la o rundă și emițând o amendă de 200 de dolari. Cu toate acestea, Carlsen, care căuta să-și apere titlurile mondiale Blitz și Rapid la New York, a spus că se va întoarce pentru competiția Blitz după „discuții fructuoase” cu Dvorkovich și sponsorul principal al evenimentului.
Acum, decizia de a împărți titlul Blitz cu rivalul de lungă durată Nepomniachtchi a stârnit proteste din partea unora dintre cei mai buni jucători ai lumii, fiind pentru prima dată în istorie când un titlu mondial a fost împărțit.
„Aceasta este o situație în care nu pot suporta ceea ce a făcut Magnus”, a spus jucătorul Hikaru Nakamura pe canalul său de YouTube. „Nu cred că există vreun precedent pentru asta, când ai publicat reguli despre jocul în sine și apoi, dintr-o dată, te decizi: „Nu-i nimic, vom merge acasă… Este de neconceput pentru mine.”
De obicei, tie-break-ul continuă pentru o perioadă nedeterminată de timp până când un câștigător este încoronat. Regulamentul FIDE prevede că orice „împrejurare sau situație neprevăzută” este transmisă președintelui FIDE, Dvorkovich fiind de acord cu această ocazie ca titlul să fie împărțit.
„Sunt absolut șocat că FIDE a făcut asta și nu cred că este deloc corect”, a adăugat Nakamura, iar marele maestru american nu a fost singurul critic.
„FIDE trece de la pierderea lui Carlsen (din cauza blugilor) la crearea unei reguli complet noi”, a scris Hans Niemann, pe care Carlsen l-a învins în sferturile de finală, pe X. „Se pare că organismul de reglementare a șahului nu are intenția de a fi imparțial. Se pare că le pasă doar de ceea ce crede un jucător.” Niemann a numit și lumea șahului o „glumă”, în timp ce jucătoarea și streamerul Alexandra Botez a spus pe X că jocul devine „cam moale”.
Fostul campion mondial Garry Kasparov a făcut o referire clară la controversa blugilor, scriind pe X: „Credeam că primul tie-break FIDE a fost cu pantalonii”. Alții, inclusiv marele maestru Ivan Sokolov, au sugerat că finala ar fi trebuit să fie decisă printr-un tie-break Armageddon, un format adesea folosit pentru a decide un concurs după o serie de egaluri.
Într-o declarație pentru CNN, FIDE a spus că „decizia de a împărți titlul nu a fost luată cu ușurință”, adăugând: „A fost bazată pe circumstanțele excepționale ale evenimentului și pe disponibilitatea exprimată a jucătorilor de a accepta acest rezultat”.
„Această decizie nu creează un precedent pentru evenimentele viitoare, deoarece FIDE rămâne angajată să se asigure că mecanismele de departajare sunt robuste, corecte și transparente. Această situație a provocat deja discuții valoroase în cadrul conducerii FIDE pentru îmbunătățirea reglementărilor noastre. Scopul nostru este să menținem integritatea și competitivitatea șahului, adaptându-ne în același timp la provocări pe măsură ce acestea apar”, a mai precizat Federația.
La rândul său, Carlsen le-a spus reporterilor că decizia sa de a sugera o remiză nu a avut nimic de-a face cu incidentul legat de blugi de câteva zile înainte și a respins afirmațiile conform cărora ar fi aranjat meciuri.
„Nu am aranjat niciodată o remiză în cariera mea”, a postat el pe X, adăugând: „Cred că meciul în sine a arătat doi jucători care joacă șah de nivel înalt, egali și amândoi meritând o victorie.”
Între timp, Nepomniachtchi a declarat reporterilor că situația ar putea încuraja FIDE să se întoarcă la meciurile de departajare Armageddon, dar a adăugat că nu va „plânge prea mult” legat de rezultat.
Acesta a fost cel de-al optulea titlu al Campionatului Mondial Blitz al lui Carlsen, care a extins recordul, și primul pentru Nepomniachtchi care a terminat pe locul doi după Carlsen în 2014.
Editor : M.I.