Thursday, March 30, 2023
Home Știință Se măreşte vârsta de pensionare, e oficial. Anunţul trist pentru români a fost făcut chiar de preşedintele Franţei

Se măreşte vârsta de pensionare, e oficial. Anunţul trist pentru români a fost făcut chiar de preşedintele Franţei

by admin

Începutul de an 2023 a adus ma multe modificări la nivel social în multe state europene. Printre aceste modificări, considerate a fi extrem de importante, sunt și deciziile luate de guvernul și președintele Franței. Conform unui comunicat, Emmanuel Macron a anunțat că se măreşte vârsta de pensionare în Franța la 65 de ani.

Planul președintelui Emmanuel Macron de a crește vârsta de pensionare la 65 de ani

În timpul discursului său din ajunul Anului Nou, președintele francez a vorbit despre criza climatică este imprevizibilă. În contextul actual, discursul a stârnit un val de proteste din partea oamenilor de știință și a membrilor opoziției. În cadrul aceluiași discurs, Emmanuel Macron a readus în discuție și planul său, anunțat încă din octombrie anul trecut, de a majora vârsta de pensionare la 65 de ani.

Vestea, deși probabil una bună pentru francezi, pentru cei aproximativ 120.000 de cetățeni români care trăiesc în Franța s-ar putea să nu fie una la fel de bună. Diaspora românească de aici este una considerabilă, iar la modul general, conform datelor statistice, diaspora românească este considerată ca fiind a cincea ca mărime din lume, cu aporturi considerabile la economiile statelor în care trăiesc astăzi.

Conform unei declarații de acum câteva zile, Guvernul francez este pregătit să dea dovadă de „flexibilitate în ceea ce privește planul președintelui Emmanuel Macron de a crește vârsta de pensionare la 65 de ani”.

Vârsta de 65 de ani „nu este bătută în cuie”, a declarat premierul Elisabeth Borne la postul de radio FranceInfo. Premierul francez a mai adăugat că alte soluții ar putea ajuta guvernul să își atingă obiectivul de echilibrare a sistemului de pensii până în 2030.

„Anul acesta va fi într-adevăr un an al reformei pensiilor”

Elisabeth Borne a precizat că planul, o politică internă a celui de-al doilea mandat prezidențial al lui Emmanuel Macron, va fi prezentat cabinetului la 23 ianuarie, înainte de a fi dezbătut în parlament la începutul lunii februarie.

Detaliile complete ale planului, a cărui politică de creștere a vârstei de pensionare de la nivelul actual de 62 de ani a fost respinsă din start de sindicate, vor fi dezvăluite pe 10 ianuarie. Emmanuel Macron declara că 2023 va fi într-adevăr un an al reformei pensiilor”, în timpul discursului său din ajunul Anului Nou.

„Anul acesta va fi într-adevăr un an al reformei pensiilor, menit să garanteze echilibrul sistemului nostru în anii și deceniile viitoare.

Trebuie să muncim mai mult”, a spus atunci Emmanuel Macron, conform Lemonde.

Revizuirea propusă de Macron ar fi una dintre cele mai ample dintr-o serie de reforme ale pensiilor adoptate de guverne succesive, atât de stânga, cât și de dreapta, în ultimele decenii, cu scopul de a pune capăt deficitelor bugetare.

Revizuirea ar fi trebuit să fie anunțată la jumătatea lunii decembrie, dar Macron, al cărui partid de guvernământ a pierdut majoritatea parlamentară generală în sondajele de anul trecut, a amânat anunțul pentru a permite continuarea discuțiilor.

Ați putea dori, de asemenea

Copyright ©️ All rights reserved. | thenews.co.ro