miercuri, octombrie 23

Guvernul a aprobat, miercuri, prin ordonanţă de urgenţă, un nou calendar de creştere graduală a nivelului accizelor la bere, pentru perioada 2025-2026, precum şi exceptarea de la prevederile privind actualizarea cu creşterea preţurilor de consum a nivelului accizelor acestora (având în vedere calendarul de creştere graduală a nivelului accizei, nivel calculat pe baza ratei mediei anuale a inflaţiei din anul 2024).

Potrivit unui comunicat al Executivului, astfel, pentru anul 2025, acciza la bere a fost stabilită la un nivel de 4,82 lei/hl/1 grad Plato, iar în anul 2026, nivelul acesteia va fi de 5,06 lei/hl/1 grad Plato.

Pentru acest an, nivelul accizei pentru bere a fost stabilit la 4,62 lei/hl/1 grad Plato.

Totodată, nivelul accizei la berea produsă de către producătorii independenţi a căror producţie anuală nu depăşeşte 200.000 hl, va fi de 2,65 lei/hl/1 grad Plato, în anul 2025, respectiv de 2,78 lei/hl/1 grad Plato în anul 2026.

„Măsura este necesară având în vedere solicitările mediului de afaceri din industria berii privind introducerea unui calendar de creştere graduală a nivelului accizei şi asigurarea predictibilităţii fiscale pentru aceşti operatori economici”, se arată în comunicat.

De asemenea, actul normativ mai introduce obligaţia de plată anticipată în cazul antrepozitarilor care s-au autorizat începând cu 1 ianuarie 2024, în primele 36 de luni de valabilitate a autorizaţiei.

„Măsura este necesară în scopul evitării riscurilor de neconformare la obligaţiile fiscale ale operatorilor economici autorizaţi cu produse accizabile nou înfiinţaţi, precum şi pentru prevenirea eludării prevederilor legale privind plata accizelor la bugetul de stat şi efectuarea unor corelări ca urmare a introducerii noilor dispoziţii. Având în vedere modificările legislative aduse prin Legea nr. 85/2018 şi, respectiv OUG nr. 37/2024, care vizează condiţiile de constituire şi menţinere a unui nivel minim al stocurilor de ţiţei şi/sau produse petroliere, în scopul garantării siguranţei în aprovizionare, în cazul situaţiilor de disfuncţionalitate majoră în aprovizionare, al situaţiilor de urgenţă deosebită sau al situaţiilor de criză locală, precum şi dobândirea calităţii de entitate centrală de stocare din România de către Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale, Codul fiscal se completează. Potrivit noii prevederi, locurile aferente rezervei de stat şi rezervei de mobilizare, locurile în care se constituie şi se menţin stocurile de urgenţă/stocurile specifice, precum şi capacităţile de stocare destinate entităţii centrale de stocare sunt asimilate antrepozitelor fiscale de depozitare”, se spune în comunicat.

Editor : Liviu Cojan

Acțiune.
Exit mobile version