Saturday, April 1, 2023
Home Știință Secretul unei vieți fericite: sfatul unui călugărul budist declarat „cea mai fericită persoană”

Secretul unei vieți fericite: sfatul unui călugărul budist declarat „cea mai fericită persoană”

by admin

Cheia fericirii este, practic, cel mai căutat lucru de pe această planetă. Unii cred că dragostea este răspunsul, în timp ce alții consideră că banii contează sau că relațiile de calitate ne mențin mai fericiți și mai sănătoși. 

Dar oricine care și-a atins obiectivele în viață, doar pentru a realiza că încă nu este mulțumit, va ști foarte bine că acele sentimente bune trebuie să vină din interior. În mod ironic, se întâmplă atunci când nu le mai cauți.

Matthieu Ricard este un fost om de știință francez cu un doctorat în genetică moleculară, care a renunțat la tot pentru a se muta în Himalaya, unde a devenit călugăr budist. Bărbatul de 76 de ani, care își petrece ore întregi meditând, și-a câștigat titlul de „cea mai fericită persoană în viață” după un mic experiment realizat de Universitatea din Wisconsin. Neurologii au conectat creierul călugărului la 256 de senzori, iar cu ajutorul acestora au descoperit că, în timp ce medita, creierul lui Ricard a produs unde gamma ce țin de conștiință, atenție, învățare și memorie la niveluri nemaiîntâlnite până acum.Mai mult, scanările au arătat o activitate incredibil de mare în cortexul prefrontal stâng al creierului său, în comparație cu cel drept, ceea ce înseamnă că el are o capacitate anormal de mare pentru lucrurile pozitive.  

Ricard, cel mai fericit om FOTO Captură YouTube

Ricard, cel mai fericit om FOTO Captură YouTube

Pe scurt, el știe câteva lucruri despre secretul unei vieți fericite – și, având în vedere practicile sale, este mai mult decât dispus să își împărtășească înțelepciunea cu restul omenirii.

Vorbind pentru Business Insider la Forumul Economic Mondial din Elveția cu câțiva ani în urmă, el a subliniat cât de important este să nu mai gândești într-un mod egoist.

„Nu este vorba de moralitate. Este pur și simplu despre faptul că acel eu, eu, eu, eu toată ziua este foarte sufocant. Și provoacă nefericire, pentru că percepi întreaga lume ca pe o amenințare”, a declarat acesta. 

Dacă vrem să fim fericiți, Ricard sugerează să năzuim spre binefacere.

„Dacă mintea ta este plină de bunăvoință,  de pasiune și solidaritate… aceasta este o stare de spirit foarte sănătoasă, care conduce la înflorireAstfel tu vei fi într-o stare mintală mult mai bună. Corpul tău va fi mai sănătos.  Și, de asemenea, oamenii te vor percepe ca pe ceva frumos”. 

Desigur, în societate – în special în lumea occidentală – oamenii au fost programați să urmeze o viață de individualism.

Mintea noastră lucrează adesea cu o sută de kilometri pe minut și se uită la aspectele negative, dar asta nu înseamnă că nu putem schimba lucrurile cu puțin timp și efort.

Ricard a continuat să spună: „Cu antrenament mintal, putem oricând să aducem starea noastră de fericire la un alt nivel.

Este ca și cum ai alerga. Dacă mă antrenez, s-ar putea să alerg un maraton. S-ar putea să nu devin campion olimpic, dar există o diferență uriașă între a mă antrena și a nu mă antrena. Deci, de ce nu s-ar aplica același lucru și la minte?

Există un punct de vedere conform căruia bunăvoința, atenția, echilibrul emoțional și rezistența sunt abilități care pot fi antrenate”. 

Ar putea părea copleșitor, dar cea mai fericită persoană sugerează să petrecem 10 până la 15 minute pe zi cu gânduri fericite.

Încercați să vă gândiți să faceți ceva frumos pentru alții sau chiar să vă amintiți un moment de bucurie din trecutul vostru. Petrecerea a mai mult de câteva secunde pentru aceste emoții pozitive oferă beneficii pe termen lung și poate da rezultate chiar și în decurs de două săptămâni.

Ați putea dori, de asemenea

Copyright ©️ All rights reserved. | thenews.co.ro