marți, noiembrie 26

Preşedinta Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, a salutat duminică acordul la care au ajuns ţările reprezentate la COP29 de la Baku (Azerbaidjan), afirmând că acesta „marchează o nouă eră pentru finanţarea şi cooperarea în domeniul climei”.

Acordul „va stimula investiţiile în tranziţia curată, reducerea emisiilor şi consolidarea rezilienţei la schimbările climatice”, a afirmat politiciana germană într-un mesaj pe reţelele de socializare.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Von der Leyen a mai afirmat că „UE va continua să preia iniţiativa şi să îşi concentreze sprijinul asupra celor mai vulnerabili”, potrivit EFE, preluată de Agerpres.

Preşedinţia summitului a anunţat sâmbătă, într-un comunicat, că ţările au ajuns la un acord privind comercializarea emisiilor de carbon şi crearea unei pieţe globale reglementate pentru a îndeplini obiectivele articolului 6 din Acordul de la Paris din 2015.

Acordul a făcut primii paşi pozitivi atunci când, în prima săptămână a summitului de la Baku, s-a ajuns la un prim acord pentru construirea unei pieţe centralizate a carbonului în cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Articolul 6 din Acordul de la Paris invită ţările să coopereze pentru a-şi reduce emisiile de carbon; conform acestuia, o ţară poate transfera alteia creditele de carbon pe care le-a obţinut prin reducerea emisiilor sale.

Aceasta înseamnă că ţările care emit puţin C02 pot vinde certificate de emisii celor care generează cel mai mult, sub gestionarea ONU, cu garanţii contabile şi un registru al schimburilor.

Pentru preşedinţia COP, care nu a fost lipsită de critici cu privire la modul în care s-au desfăşurat negocierile, acordul la care s-a ajuns oferă „pieţe de carbon fiabile şi transparente” pentru ţările care colaborează pentru a-şi atinge obiectivele climatice.

Cu toate acestea, organizaţii precum Greenpeace şi World Wildlife Fund (WWF) au criticat lipsa de ambiţie a acordului încheiat.

Cea de a 29-a sesiune a Conferinţei părţilor la Convenţia-cadru a ONU privind schimbările climatice (COP29), programată să se desfăşoare la Baku în perioada 11 – 22 noiembrie, şi-a continuat lucrările până duminică. Participanţii s-au angajat, de asemenea, să acorde mai multe fonduri ţărilor sărace ameninţate de schimbările climatice. Preşedinţia COP29 a fost deţinută de Azerbaidjan.

Editor : B.P.

Acțiune.
Exit mobile version