Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a declarat că Rusia va rămâne o amenințare majoră chiar și după încheierea războiului din Ucraina. Aflat într-o vizită la Varșovia, Rutte a vorbit despre lipsa totală de încredere în Moscova și despre riscul permanent pe care îl reprezintă regimul de la Kremlin, potrivit Agerpres.
„Asta nu se va întâmpla. Va dura decenii, pentru că există o lipsă totală de încredere (între părţi). Ameninţarea este încă acolo”, a declarat Rutte jurnaliştilor la Varşovia. El se afla acolo într-o vizită de lucru, potrivit Reuters.
Chiar dacă războiul se încheie, ameninţarea rusă este încă acolo.
Mark Rutte s-a declarat „optimist şi pozitiv” în evaluarea iniţiativei SUA de a negocia cu Ucraina şi Rusia pentru „ieşirea din impas” în războiul ruso-ucrainean, conform EFE.
În cursul unei conferinţe la Warsaw School of Economics, Rutte a subliniat că negocierile conduse de SUA sunt în conformitate cu aspiraţiile ucrainene şi europene de „a aduce Ucraina la o pace durabilă şi ca (Vladimir) Putin să nu mai încerce niciodată să atace Ucraina”.
Deşi şi-a exprimat speranţa cu privire la procesul în curs, secretarul general al NATO a recunoscut incertitudinea cu privire la detaliile specifice ale unui posibil acord de pace care ar fi acceptat de ambele părţi şi în legătură cu încetarea focului.
Nu pot prezice acum exact cum vor arăta acordul de pace şi cel de încetare a focului, pentru că acestea se discută acum.
Cu toate acestea, Mark Rutte a afirmat că orice rezultat trebuie să garanteze stabilitatea pe termen lung şi că „oricare ar fi rezultatul, acesta trebuie să fie durabil”.
Întrebat cu privire la atitudinea preşedintelui american Donald Trump faţă de preşedintele rus Vladimir Putin şi cel ucrainean Volodimir Zelenski, Rutte a spus că atât liderul american, cât şi administraţia sa sunt „experimentaţi” şi „deloc naivi”, deoarece „sunt conştienţi cu cine au de-a face”.
Totodată, secretarul general al NATO a subliniat că „nu Statele Unite îi forţează pe europeni să cheltuiască mai mult pentru apărarea lor, ci Rusia”, care a dat naştere unui nou scenariu de insecuritate prin „atacul inconştient” asupra Ucrainei în 2022.
Referindu-se la cererile Washingtonului ca aliaţii din NATO să-şi majoreze cheltuielile de apărare, Rutte a declarat că „Europa trebuie să fie conştientă că «Unchiul Sam» o sprijină, dar şi Washingtonul trebuie să ştie că aliaţii din NATO sunt la înălţimea sarcinii”. În acest sens, el a lăudat Polonia şi ţările baltice pentru „intenţia lor de a aloca 5% (din produsul lor intern brut) în următorii ani”.
În acelaşi timp, Rutte a afirmat că Europa poate avea în continuare încredere în administraţia de la Washington, după o breşă de securitate majoră, ca urmare a includerii din greşeală a unui jurnalist într-un grup de chat la care participau înalţi responsabili americani, între care secretarul apărării şi vicepreşedintele SUA, pentru a coordona lovituri militare americane asupra rebelilor houthi din Yemen.
Jeffrey Goldberg, redactor-şef al publicaţiei The Atlantic, a declarat luni într-un articol că a fost invitat în mod neaşteptat în grupul de chat criptat de pe aplicaţia de mesagerie Signal.
Capturi de ecran ale chat-ului publicate miercuri de The Atlantic indică faptul că secretarul american al apărării, Pete Hegseth, a trimis prin SMS planuri de ucidere a unui lider militant houthi din Yemen cu două ore înainte de o operaţiune militară care, în mod normal, ar fi un secret bine păzit.
Editor : Ș.A.