Thursday, September 28, 2023
Home România Senatul a votat ca sălile de jocuri de noroc să fie amplasate doar la periferia localităților / Păcănelele, interzise la mai puțin de 300 de metri de școli, spitale și biserici și în localitățile sub 5.000 de locuitori / Cel mult o sală de jocuri la 20.000 de locuitori

Senatul a votat ca sălile de jocuri de noroc să fie amplasate doar la periferia localităților / Păcănelele, interzise la mai puțin de 300 de metri de școli, spitale și biserici și în localitățile sub 5.000 de locuitori / Cel mult o sală de jocuri la 20.000 de locuitori

by admin

Senatul a adoptat, marţi, în unanimitate, o propunere legislativă de modificare a OUG 77/2009, prin care licenţa pentru jocurile de noroc se acordă în funcţie de numărul de locuitori ai localităţii, dovedit prin adeverinţă eliberată de autoritatea administraţiei publice locale, astfel încât să existe cel mult un punct de lucru la 20.000 de locuitori, relatează Agerpres.

Proiectul de lege, care merge acum la Camera Deputaților, prevede că sălile de jocuri pot fi amplasate doar la periferia localităților, într-o distanță de maximum 50 de metri de limita localității, a declarat pentru G4Media inițiatorul proiectului, Alfred Simonis (PSD). Proiectul stipulează că „spaţiul propus este situat la cel mult 50 m de limita teritorială a oraşului/municipiului ori comunei, inclusiv a municipiului Bucureşti”.

Propunerea legislativă poate fi consultată AICIurmând a fi dezbătută și la Camera Deputaților.

„Spaţiul propus nu este situat în incinta sau pe o rază de 300 m a unităţilor şi instituţiilor de învăţământ, inclusiv campusurile aferente acestora, a unor locuri de joacă pentru copii definite ca orice spaţiu închis sau în aer liber destinat utilizării de către copii, a parcurilor, a unor aşezăminte de cultură, artă, sănătate, cu caracter social, de culte religioase şi alte asemenea sau în perimetrul delimitat destinat acestora”, se mai arată în noua formă a actului normativ.

În plus, proiectul dă și primăriilor un instrument pentru a aviza amplasarea sălilor de jocuri, ceea ce lipsea din actuala legislație. Astfel, proiectul de lege prevede că firmele de păcănele trebuie să aibă un aviz de amplasament eliberat de consiliile locale, iar procedura de obținere urmează să fie stabilită prin viitoarele norme metodologice, a declarat Simonis pentru G4Media.

De asemenea, în localitățile cu mai puțin de 5.000 de locuitori nu se poate acorda autorizație de exploatare a jocurilor de noroc. Acest lucru presupune ca sălile de jocuri de noroc să dispară din comunele care au sub 5.000 de locuitori.

Pentru protejarea jucătorilor de riscul de dependenţă şi pierderi financiare semnificative asociate jocurilor de noroc, numărul maxim de mijloace pentru jocurile de tip slot-machine aflate într-o locaţie şi exploatate de acelaşi operator economic se reduce de la 75 la 20.

Amenda pentru permiterea accesului minorilor în locaţiile specializate pentru desfăşurarea jocurilor de noroc constituie contravenţie şi se sancţionează la prima abatere cu amendă de la 100.000 la 200.000 lei, adică dublul cuantumului în vigoare. La a doua abatere, licenţa de organizare a jocurilor de noroc a operatorului este suspendată timp de şase luni, iar la a treia abatere licenţa este anulată fără posibilitatea de licenţiere a aceluiaşi operator timp de trei ani, se mai stipulează în proiectul de act normativ.

Propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Ați putea dori, de asemenea

Copyright ©️ All rights reserved. | thenews.co.ro