Sierra Leone a declarat luni stare de urgenţă sanitară, care permite mobilizarea resurselor necesare împotriva mpox, şi a anunţat intensificarea supravegherii la frontiere după confirmarea a două cazuri.
„Confirmarea a două cazuri de mpox în ţară a declanşat o acţiune imediată. În conformitate cu codul de sănătate publică declar, în numele guvernului, o situaţie de urgenţă de sănătate publică”, a declarat în faţa presei, la Freetown, ministrul Sănătăţii, Austin Demby, informează AFP, potrivit Agerpres.
Sierra Leone a raportat la sfârşitul săptămânii trecute primul caz confirmat de mpox de la declanşarea în 2024 a celui mai înalt nivel de alertă globală împotriva acestei boli virale cu potenţial mortal.
Un al doilea caz a fost confirmat de atunci la un bărbat de 21 de ani, care a prezentat primele simptome pe 6 ianuarie, la fel ca primul caz, a indicat Agenţia de Sănătate Publică pe reţelele sociale luni.
Starea de urgenţă sanitară „ne permite să mobilizăm resursele necesare pentru a controla boala, a preveni răspândirea acesteia şi a oferi îngrijiri de calitate persoanelor afectate”, a precizat ministrul.
El a anunţat o intensificare a supravegherii la frontiere şi a capacităţilor de testare, precum şi lansarea unei campanii naţionale de conştientizare.
De asemenea, oficialul a dat asigurări că sistemul din Sierra Leone este pregătit să răspundă unor eventuale evoluţii ale situaţiei şi a invocat expertiza acumulată în timpul epidemiilor de Ebola şi de COVID-19.
„Solicităm insistent tuturor cetăţenilor noştri să-şi păstreze calmul, să rămână informaţi şi să raporteze prompt orice caz suspect autorităţilor”, a declarat el.
Mpox este cauzată de un virus din aceeaşi familie cu virusul variolei. Boala se manifestă în principal prin febră mare şi prin apariţia unor leziuni cutanate numite vezicule.
Identificată pentru prima dată în Republica Democratică Congo (RDC) în 1970, ea a rămas mult timp limitată la circa 10 ţări africane.
Începând cu 2022, mpox s-a răspândit în restul lumii, în special în ţări dezvoltate unde virusul nu circulase niciodată.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat în august cel mai înalt nivel al său de alertă şi l-a reînnoit în noiembrie, în condiţiile în care numărul de cazuri şi de ţări afectate de mpox continuă să crească.
Sierra Leone a fost una dintre cele mai afectate ţări de Ebola, care a lovit Africa de Vest acum zece ani. Epidemia a ucis circa 4.000 de persoane, inclusiv circa 7% din personalul sanitar, între 2014 şi 2016.
Editor : A.R.