Thursday, September 28, 2023
Home Internațional Sindicaliști americani lichidați, cazuri neelucidate

Sindicaliști americani lichidați, cazuri neelucidate

by admin

În anii 50-60, în SUA era în desfășurare o „vânătoare de vrăjitoare” inițiată de senatorul american Joseph McCarthy, care conducea „Comisia McCarthy” din Senatul American.

Sindicaliști americani lichidați. Evident, „materia primă” era livrată de FBI, condus de Jon Edgar Hoover care căuta să arate cazuri de activiști comuniști infiltrați în structurile de putere americane. Sindicatele americane erau o pepinieră atât pentru agenții comuniști cât și pentru cei ai crimei organizate.

Joseph Yablonski – liderul minerilor din SUA

Joseph Yablonski, un cunoscut lider al Sindicatului Minerilor din SUA, în anii 50-60 a fost asasinat, la 31 decembrie 1969, de către trei ucigași plătiți, pe când acesta era acasă, în Clarksville, Pennsylvania. Au căzut victime, atât soția sa, cât și fiica lor, care avea doar 25 de ani. Fiul lor a descoperit cadavrele, la 5 ianuarie 1970. Boyle, adversarul lui Yablonski a angajat trei oameni fără loc de muncă –Paul Gilly, Aubran Martin, Claude Vealey să îl elimine, după alegeri pe Yablonski, pentru  ca el să nu fie bănuit.

Intermediar a fost un membru în Consiliul Sindicatului, Albert Pass, care i-a găsit pe asasini, în septembrie 1969, primind pentru aceasta 20 000 dolari. Pass și Boyle au decis eliminarea lui Yablonski încă din 23 iunie 1969. Asasinii au încercat de patru ori să îl asasineze pe Yablonski, abia a a patra oară reușind să săvârșească oribila crimă, care a îngrozit America și așa marcată de moartea lui Martin Luther King, a lui Robert Kennedy etc.

Martin Luther. Sursa foto: Arhiva EVZ

Poliția i-a prins pe făptași în două trei zile, întrucât aceștia lăsaseră numeroase amprente la locul crimei. După moartea sa, Sindicatul Minerilor din SUA a cunoscut un amplu proces de reformă. Asasinii au fost închiși pe viață, ei indicându-l pe Boyle, care, în 1974  a fost condamnat și el la detenție pe viață, murind în detenție, în 1985.

Jimmy Hoffa – legături cu Mafia? Sindicaliști americani lichidați

 Jimmy Hoffa a fost de departe liderul cel mai cunoscut al sindicatelor americane. El i-a condus pe transportatorii din SUA, luptân contra abuzurilor patronatelor. A dispărut fără urmă, la 30 iulie 1975 nefiind găsit nici azi. S-a considerat că își consolidase poziția prin cooperarea cu Mafia din SUA și politicieni corupți.

Așa se face că această cruciadă anticomunistă și anti-Mafia au fost marcate și de asasinate politice rămase neelucidate și la peste 50 de ani de la înfăptuirea lor.

 

Ați putea dori, de asemenea

Copyright ©️ All rights reserved. | thenews.co.ro