miercuri, ianuarie 22

Sindicatul Funcționarilor Publici Parlamentari, Sindicatul Personalului Contractual și Sindicatul Șoferilor din Senatul României transmit că angajații Senatului sunt „consternați” de declarațiile de miercuri ale lui Ilie Bolojan, cu privire la „așa-zisa restructurare a instituției”. Ei susțin că președintele camerei parlamentare dar și secretarul general Mario Ovidiu Oprea „au mimat așa-zise consultări” cu sindicaliștii. Aceștia transmit că cei 190 de angajați vizați de restructurare vor da în judecată instituția și amenință că vor câștiga.

„Angajații Senatului sunt consternați de declarațiile celui de-al doilea om în stat, domnul Ilie Bolojan, președintele Senatului României cu privire la așa-zisa restructurare a instituției.

Într-un mod propagandistic, domnul Președinte Ilie Bolojan și domnul Secretar General al Senatului, Mario Ovidiu Oprea, au mimat așa-zise consultări cu sindicatele din Senat, când de fapt, a fost doar o primă întâlnire la solicitarea sindicatelor. Conducerea Senatului a cerut liderilor sindicali să semneze o minută în care erau consemnate concluziile privind restructurările, nicidecum punctul de vedere al sindicatelor, liderii sindicali refuzând să o semneze.

Salutăm orice decizie de eficientizare a activității Senatului României, însă acțiunile marca Bolojan nu fac altceva decât să demonstreze lipsa de viziune și competență administrativă și managerială.

Mai mult decât atât, nu înțelegem graba cu care dl. Bolojan vrea să își manifeste autoritatea de președinte a Senatului.

Prin decizia de a reorganiza Senatul în acest mod lipsit de transparentă și corectitudine, dl. Bolojan demonstrează expertiză doar când vorbim  de «tăieri» și nicidecum «eficientizare, flexibilizare». Se dorește reducerea de posturi, în condițiile în care în ultimii 5-6 ani s-au făcut angajări fără concurs.

Poate că, în acest context al reorganizării, ar fi un bun prilej să se discute despre celelalte costuri care afectează bugetul Senatului și nu doar cheltuielile cu personalul.

Atragem atenția asupra faptului că dl. Ilie Bolojan, are antecedente în a încălca drepturile angajaților. În scurtul mandat de președinte al Consiliului Județean Bihor, nu a respectat legislația privind procedura de reorganizare, fapt constatat de o instanță judecătorească care a dispus reîncadrarea lor pe post, plata de despăgubiri ale acestora care au afectat bugetul contribuabililor.

Adresăm o întrebare opiniei publice: cine va plăti factura despăgubirilor pentru procesele câștigate de cei peste 190 de angajați care vor acționa în instanță și cărora li se va da câștig de cauză? Domnul Bolojan care nu va mai fi pe funcție în momentul deciziilor judecătorești sau contribuabilii statutului român?”, arată un comunicat de presă.

Angajații din Camera Deputaților sunt solidari cu cei din Senat

Într-un alt comunicat de presă, Sindicatul Funcționarilor Publici Parlamentari din Camera Deputaților își declară „solidaritatea cu colegii din Senatul României care astăzi se află pe holurile instituției”.

„Susținem ferm următoarele puncte de vedere, ca parte a reformei financiare și a sistemului bugetar:

  1. Depolitizarea reală și concretă a administrației publice, la toate palierele instituționale și formarea unui corp de funcționari publici de carieră, profesioniști, total apolitici. Departajarea funcțiilor politice de funcțiile publice propriu-zise, instituirea de norme procedurale și administrative clare, diferite pentru cele două categorii. Interzicerea tuturor presiunilor politice asupra funcției publice. Singura funcție politică justificată este cea de demnitate publică, aleasă prin vot.
  2. Analiza fiecărei angajări realizate în ultimii cel puțin 2 ani (justificare, modul în care au fost făcute angajările).
  3. Realizarea unei analize imparțiale, profesioniste a persoanelor care ocupă funcții de conducere, care sunt competențele lor profesionale, cum au fost numiți și care este aportul lor concret la cultura și eficiența organizațională. Posturile de conducere și execuție trebuie să fie scoase la concurs în baza unor norme metodologice clare, care să cuprindă pentru posturile de conducere și proiecte de management organizațional. Menționăm că în majoritatea instituțiilor bugetare, persoanele care ocupă funcții de conducere sunt numite politic. Din acest punct de vedere, cea mai mare parte a persoanelor care ocupă funcții de conducere nu au calitatea morală și nu sunt apți să evalueze funcționarii din subordine pe criterii cu adevărat obiective în raport cu drepturile și obligațiile imperative ale funcției publice.
  4. Propunem decidenților politici să înceapă orice evaluare și orice reorganizare cu funcțiile de conducere, adevăratele sinecuri politice, precum și cu dispozițiile legale care determină raporturile dintre drepturile și obligațiile angajaților și angajatorilor.
  5. Analiza volumului de activitate în fiecare structură instituțională bugetară și dimensionarea conformă a acesteia.
  6. Raționalizarea cheltuielilor cu bunuri și servicii. Eliminarea cheltuielilor de protocol.
  7. Eliminarea oricăror mecanisme de acordare a unor venituri variabile pe criterii subiective și eliminarea oricăror forme de presiune (amenințări, interzicerea unor drepturi – protest, grevă) la adresa angajaților din oricare instituție a administrației publice, cu excepția celor pentru care legea prevede altfel.

Apreciem eforturile guvernului României de a reduce cheltuielile bugetare, dar susținem ferm că acest lucru nu se poate face arbitrar, ci doar în urma unei analize concrete și corecte cel puțin a aspectelor semnalate anterior, realizată împreună cu partenerii sociali, sindicatele reprezentative care susțin interesele profesionale ale angajaților din fiecare instituție din administrația publică”, mai arată sursa citată.

Angajații din Senat s-au adunat pe holul din fața cabinetului președintelui camerei parlamentare, într-un protest spontan față de tăierile de posturi anunțate de Ilie Bolojan, șeful instituției. O membră a personalului i-a reamintit că poziția sa de președinte este „efemeră” și că ei sunt cei care asigură continuitatea. Pe de cealaltă parte, liderul PNL a dat asigurări că vor fi organizate concursuri, iar „cei care stăpânesc meseria le vor câștiga”.

Președintele Senatului, Ilie Bolojan, a anunțat miercuri că Biroul Permanent al camerei parlamentare a aprobat două memorandumuri „care urmăresc îmbunătățirea activității Senatului” în câteva direcții. El s-a referit la reducerea personalului și eficientizarea acestuia, îmbunătățirea procesului legislativ, tăierea de cheltuieli cu flota de mașini și combustibil și „eliminarea sinecurilor”. Liberalul susține reducerea numărului de angajați de la Senat de la 796 la 618.

Editor : Alexandru Costea

Acțiune.
Exit mobile version