vineri, noiembrie 29

Dezamăgirea față de politicieni, sentimentul de abandon și furia din ultimii ani se reflectă în votul exprimat de români, afirmă sociologul Gelu Duminică. În viziunea lui, libertăţile au anumite limite pentru ca pacea socială să fie menţinută şi consideră că trebuie să existe un control în social media, „să există o domnie a legii”, potrivit Agerpres. În plus, el susține că întâmplările din ultimele zile sunt un exemplu de „democrație pură”, în timp ce explică jocul actual de pe scena politică și direcțiile României.

„Trăim într-o nouă ordine socială. Mijloacele de informare sunt atât de multe, omul acţionează altfel. «Dom’le, TikTok-ul l-a făcut pe Georgescu». Nu e adevărat. TikTok a avut şi doamna Lasconi, a avut şi domnul Ciucă, a avut şi domnul Ciolacu. Toţi au avut TikTok. Şi de ce ei n-au putut? De ce ei nu au reuşit să catalizeze? Nu e doar TikTok. Da, TikTok ne-a adus informaţia foarte aproape, foarte rapid şi într-un mod netradiţional, să zicem aşa. Normal, s-a dezvoltat tehnologia, avem acces la un alt tip de informaţie, mult mai rapid, mult mai direct. 

Cauza principală nu este TikTok-ul, ci dezamăgirea generală provocată de performanța slabă a partidelor politice din ultimii ani, îndepărtarea liderilor politici, civici şi religioşi de cetate, de oameni, «miserupismul», dublul standard și lăcomia”, susține Duminică.

„Aici e chestiune de securitate naţională, trebuie să vedem cum controlăm mijloacele de informaţie astfel încât ele să nu fie folosite în sensul deturnării României. Asta e valabil şi cu televiziunile, şi cu ziarele. Adică libertăţile au anumite limite, tocmai ca pacea socială să fie menţinută. Sigur, trebuie să existe un control în social media, trebuie să există o domnie a legii. Însă nu ele sunt principalele vinovate. (…) Dar de data asta a intervenit şi social media, pentru un simplu motiv – că e la dispoziţia tuturor. E un nou canal de comunicare. Vrem, nu vrem”, a declarat pentru sursa citată sociologul.

El consideră că surpriza primului tur al alegerilor prezidențiale a fost concentrarea voturilor asupra unui anumit candidat.

„Noi ştim, conform sondajelor, conform tuturor analizelor sociologice făcute în ultimii ani, că o treime din populaţie are viziuni suveraniste, extremiste ş.a.m.d. Am văzut asta şi la prezidenţiale. Surpriza nu a fost, scorul extremismului şi anti-europenismului. Surpriza a fost candidatul. Catalizarea votului către un anumit candidat. Că dacă lua AUR 30%, spre exemplu, nu era o surpriză. Dar faptul că voturile s-au dus către un candidat fantomă – aia e surpriza”, a declarat Gelu Duminică.

Oamenii caută un salvator

„Oamenii ăştia, care s-au simţit abandonaţi de constructul politic din ultimii ani, mai ales în ultimii opt, s-au exprimat în cel mai democratic mod. Datoria noastră e să îi auzim, să îi vedem, să le adresăm temerile, să simtă bunăstarea despre care vorbim, să simtă că sunt parte a unei ţări care nu îi uită”, a precizat acesta.

Făcând o radiografie a ultimelor alegeri parlamentare, el spune că oamenii s-au simţit dezamăgiţi, abandonaţi de clasa politică şi de aici rezultatul votării.

Sociologul explică faptul că, începând din 2020, mulți români s-au simțit abandonați de stat în timpul pandemiei. În timp ce bugetul sprijinea afacerile și mediul de afaceri, oamenii de rând nu au primit ajutor, iar pentru mulți „stai acasă” însemna înfometare. În acest context, aceștia au căutat un „salvator” și au găsit unul în AUR, pe care l-au trimis în Parlament.

El subliniază, de asemenea, contrastul dintre restricțiile impuse populației și comportamentul politicienilor, care nu respectau regulile. Oamenii au fost revoltați să vadă cum politicienii organizau evenimente mari, precum congrese de partid cu mii de participanți, în timp ce lor li se interzicea să meargă la biserică. Această percepție a dublului standard a contribuit la creșterea susținerii pentru AUR.

Însă lucrurile au continuat, adaugă el, pe aceeaşi linie de antagonizare, de ignorare, de uitare, de instabilitate politică.

„Dreapta şi-a dat mâna cu Stânga. Tot ceea ce ei au votat a fost călcat în picioare. Şi oamenii s-au simţit dezamăgiţi, abandonaţi şi de liberali, şi de democraţi, şi de userişti, care au fost la guvernare, şi de alţii. Şi AUR a început să crească.”, explică sociologul.

Însă, treptat, în mentalul colectiv, s-a întipărit ideea că  AUR a bătut mâna cu alte partide: 

„Toate acele scenarii – că PSD ajută AUR şi că bat mâna… Liderul lor, Simion, a devenit mult mai diplomat, a început să vorbească. Şi atunci ei (oamenii n.r.) nu s-au mai regăsit şi au căutat din nou salvatorul. Şi a apărut Georgescu. Care li s-a adresat direct”, a explicat el.

Jocul politic explicat

În ceea ce priveşte alegerile parlamentare de duminică, Gelu Duminică vorbeşte despre poziţionarea partidelor după primul tur al prezidenţialelor.

„Acum câştigătorii au vânt în pupa. Adică curentul suveranist şi USR. Cred că marea miză pentru cele două formaţiuni (PSD şi PNL – n.r.) e să nu scadă şi mai tare. PNL a încercat să diminueze această cădere prin susţinerea necondiţionată a candidatului Lasconi. Şi au anunţat. PSD este între ciocan şi nicovală. Pentru că, dacă anunţă susţinerea acum, mulţi o să zică: «V-aţi dat cu ăilalţi». Dacă anunţă pentru Georgescu, mulţi o să zică: «Fir-aţi voi ai dracu!». Ei de asta amână anunţul. Eu cred că decizia lor nu poate fi decât una singură, pentru că, totuşi, aparţin familiei social-democrate la nivel european. Deci nu au cum să facă chiar de capul lor. Cu toate că singura formaţiune pe care o văd capabilă să intre într-o alianţă cu curentul suveranist pentru formarea unui nou guvern este Partidul Social Democrat”, spune el.

„Bătălia este între Europa și Rusia”

Potrivit lui Gelu Duminică, în cazul în care cei doi finalişti ai primului tur la prezidenţiale, respectiv Elena Lasconi și Călin Georgescu, vor rămâne în cursă, după renumărarea voturilor, bătălia se va da între Europa şi Rusia.

„Bătălia nu e simplă. Nimeni nu l-a văzut venind pe domnul Georgescu cu amploarea asta. Nimeni nu a crezut că dezamăgirea, furia, sentimentul de abandon e atât de mare în societate. Ce e clar este că societatea se mobilizează în momentul de faţă şi de o parte şi de alta. Dar bătălia nu e neapărat între candidaţi. Bătălia este între Europa şi Rusia”.

Gelu Duminică atenționează că atunci când poporul a vrut să trăiască mai bine, s-a înclinat spre Vest, nu spre Est.

„Dacă Estul ar fi atât de bun, Rusia ar fi atât de bună, de ce nu ne-am dus către Rusia? Ce ne-a adus Rusia întotdeauna şi ce ne-a adus Occidentul? Şi o să înţelegem că, de fapt, alegerea raţională nu e decât una – şi anume să susţinem continuarea integrării noastre în spaţiul european civilizat, care este Vestul”, adaugă sociologul. 

„Ce se întâmplă acum e democraţie pură. Cu toate hibele, manipulare (…), dar e democraţie. La urma urmei, poporul este cel care decide încotro o ia”, concluzionează sociologul.

Editor : Andreea Stanciu

Acțiune.
Exit mobile version