Saturday, February 4, 2023
Home Tehnologie Statul promite fabrică Beretta undeva anul viitor desi trebuia să…

Statul promite fabrică Beretta undeva anul viitor desi trebuia să…

by admin

Compania de apărare de stat Romarm, controlată de Ministerul Economiei, derulează în prezent demersuri juridice pentru înființarea unei sucursale prin intermediul căreia ar urma să fie construită o fabrică de armament ușor de infanterie, prin transfer de tehnologie de la producătorul italian de profil Beretta, cu care există acord memorandum de înțelegere în acest sens semnat încă din urmă cu peste 3 ani, potrivit unui document guvernamental analizat de Profit.ro.

În 2020, Romarm a câștigat o licitație pentru livrarea a 25.000 de pistoale Beretta, în valoare de circa 10 milioane euro, către Ministerul Afacerilor Interne, iar în urma semnării acelui contract, conform legislației în vigoare, avea obligația să realizeze un contract de offset, însemnând investiții de 80% din valoarea contractului într-o capacitate de producție în România.

CITEȘTE ȘI TABEL Continuă ieftinirea accelerată a carburanților. Benzina a coborât sub 7 lei/l în 3 stații din capitală

Obligațiile de compensare trebuiau îndeplinite până pe 6 decembrie anul acesta, adică până peste mai puțin de 2 săptămâni. Devreme însă ce nu s-a făcut nimic deocamdată, se intenționează prelungirea deadline-ului până pe 23 decembrie 2023, prin hotărâre de guvern, la propunerea Oficiului de Compensare pentru Achiziții de Tehnică Specială din subordinea Ministerului Economiei.

În prezent, sunt în derulare demersuri la Ministerul Economiei pentru obținerea aprobărilor de înființare în cadrul C.N. ROMARM S.A. a Fabricii de Armament Ușor de Infanterie. Data de 01.06.2023 este termenul stabilit de Ministerul Economiei pentru finalizarea Etapei 1 a reorganizării C.N. ROMARM S.A, care include și înființarea/operaționalizarea sucursalei Fabrica de armament ușor de infanterie. După înființarea și operaționalizarea Fabricii de armament ușor de infanterie, vor fi create condițiile pentru începerea și derularea, în mod eficient, a livrărilor și implementării transferurilor de tehnologii în capacitățile de producție ale sucursalei, care se vor putea desfășura în perioada 01.06.2023 – 29.12.2023″, se menționează în document.

DOCUMENT CSAT a declarat 10 proiecte ale Hidroelectrica drept vitale pentru securitatea națională. Scutire de la evaluarea de mediu și de la interdicția de reducere a fondului forestier CITEȘTE ȘI DOCUMENT CSAT a declarat 10 proiecte ale Hidroelectrica drept vitale pentru securitatea națională. Scutire de la evaluarea de mediu și de la interdicția de reducere a fondului forestier

Potrivit sursei citate, unitatea de producție va fi dotată prin transfer de tehnologie de către Fabrica D’ Armi Pietro Beretta SpA. din Italia și va crea inițial un număr minim de 26 de locuri de muncă.

″Va fi construită, în beneficiul industriei naționale de apărare, o nouă fabrică de armament ușor de infanterie, în care vor fi produse, sub licență, produsele rezultate în urma îndeplinirii acordurilor de compensare, care vor fi vândute de Compania Națională ROMARM S.A. pe plan intern și extern. Compania Fabrica D’ Armi Pietro Beretta SpA. din Italia va integra în capacitățile de producție ale Fabricii de Armament Ușor de Infanterie – C.N. ROMARM S.A. transferurile de tehnologie care vor fi utilizate pentru asamblarea, verificarea și testarea sub licență a produselor rezultate în urma îndeplinirii acordurilor de compensare care vor putea fi vândute de Compania Națională ROMARM S.A. entităților din cadrul Forțelor Sistemului Național de Apărare sau altor beneficiari externi″, se promite în document. 

Guvernul pregătește apariția Carpatica Feroviar, pe fondul problemelor pe care le are CFR Marfă CITEȘTE ȘI Guvernul pregătește apariția Carpatica Feroviar, pe fondul problemelor pe care le are CFR Marfă

În iunie 2019, statul român a semnat un memorandum cu compania italiană Beretta Holding în baza căruia Uzina Mecanică Plopeni, filială a Romarm, urma să înceapă să să producă arme de asalt Beretta.

Ulterior, în decembrie 2020, ministrul Economiei de atunci, Virgil Popescu (actualmente ministru al Energiei), anunța că societatea de stat Romarm va construi o fabrică de pistoale Beretta în comuna Șimian din Mehedinți. Județul este fieful electoral al lui Popescu, familia sa deținând și o benzinărie la Șimian.

FOTO CONFIRMARE Zarea va investi 20 milioane euro pentru construcția unei noi fabrici CITEȘTE ȘI FOTO CONFIRMARE Zarea va investi 20 milioane euro pentru construcția unei noi fabrici

După cum a relatat în premieră Profit.ro la acea dată, în 2017, firma Interarms Impex, importatorul oficial al mărcii Beretta în România, a deschis în Pipera cel mai mare magazin de arme din țară.

Firma importatoare, controlată de italienii Andrea Barsanti, Michele Nusco și Nicola Meuli, a terminat anul trecut cu profit net de 1,36 milioane lei, la venituri totale de 16,46 milioane lei.

Ați putea dori, de asemenea

Copyright ©️ All rights reserved. | thenews.co.ro