joi, noiembrie 28

Lipsa posibilității de a vota prin corespondență în țară la alegerile parlamentare împiedică mii de studenți să-și exercite acest drept, scrie revista Intro, publicație a studenților de la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca. Publicația arată că mulți studenți fără viză de flotant, care ar vrea să voteze, nu pot face acest lucru, pentru că ar trebui să meargă acasă, unde au domiciliul, ceea ce presupune de multe ori parcurgerea a sute de kilometri și absențe de la cursuri.

George Macovei, student la Universitatea de Medicină și Farmacie din Cluj, este originar din orașul Săveni, județul Botoșani. El nu poate vota la alegerile parlamentare, cu toate că și-ar dori: pe de o parte, îl împiedică locul de muncă (lucrează în weekenduri), iar pe de altă parte distanța: „Din Cluj până acasă fac 7 ore cu trenul, plus încă una cu mașina”, a declarat el pentru revista Intro.

„Cred că votul meu ar fi putut face o diferență, având în vedere ce s-a întâmplat între Lasconi și Ciolacu la prezidențiale – doar 2.000 de voturi”, mai spune el, adăugând că și-ar dori un sistem accesibil de vot prin corespondență, cum este în Statele Unite: „M-aș fi înscris din prima secundă”.

Rezultatul alegerilor parlamentare din acest an va fi influențat, pe lângă alte cauze, de faptul că zeci de mii de studenți nu vor merge acasă pentru a vota.

Dacă ar decide să se ducă acasă, mulți dintre studenții care nu au domiciliul în orașul unde învață s-ar putea întoarce la universitate doar luni, 2 decembrie, care nu mai este zi liberă.

Potrivit legii, studenții veniți din alte localități pot vota în orașul care e centru universitar doar dacă au viză de flotant. În România, spre deosebire de alte țări, nu există o obligație să declari chiria la primărie, astfel că mii de studenți semnează contracte la negru și nu își fac viză de flotant, mai scrie publicația citată.

În anul universitar 2023-2024, numărul studenților din România a fost de circa 540.000, conform Institutului Național de Statistică. Dintre aceștia, majoritatea nu au domiciliul în orașul unde studiază. Soluții pentru ca ei să poată vota și la alegerile parlamentare există – de pildă, votul prin corespondență sau votul online.

Citește materialul integral pe site-ul revistei Intro.

Editor : B.P.

Acțiune.
Exit mobile version