Thursday, March 23, 2023
Home Internațional SUA se pregătesc să trimită în Ucraina rachete pentru lansatoarele HIMARS cu rază de acțiune de două ori mai mare decât acum

SUA se pregătesc să trimită în Ucraina rachete pentru lansatoarele HIMARS cu rază de acțiune de două ori mai mare decât acum

by admin

Statele Unite pregătesc un pachet de ajutoare militare în valoare de peste 2 miliarde de dolari pentru Ucraina, scrie Reuters, citând două surse oficiale americane, care cunosc situația. Pachetul ar urma să includă, pentru prima oară, rachete cu rază mai lungă de acțiune, precum și alte muniții și armamente. Pe front, avansurile Rusiei sunt nesemnificative, iar forțele ucrainene continuă să respingă atacurile ruse în jurul Bahmutului. 

LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

SUA, așteptate să livreze rachete cu rază mai lungă de acțiune

Noul pachet de ajutor militar american este așteptat să fie anunțat în această săptămână, potrivit oficialilor americani citați de Reuters. Acesta va conține echipamente de suport pentru sistemele de apărare antiaeriană Patriot, muniție ghidată de înaltă precizie și rachete antitanc Javelin.

Cea mai mare parte a pachetului, cu o valoare de 1,725 miliarde de dolari, ar urma să provină dintr-un fond cunoscut sub denumirea de Inițiativa de Asistență de Securitate pentru Ucraina, care îi permite președintelui Joe Biden să ia arme direct din industria de apărare, nu din depozitele armatei americane.

Prin intermediul acestui fond va fi livrată o nouă armă, Ground Launched Small Diameter Bomb (GLSDB) – Bombă de Calibru Mic Lansată de la Sol -, lansată de sistemele HIMARS, care are o rază de 150 km. Până acum, SUA au respins cererea ucrainenilor de a le livra rachete ATACMS cu rază de 300 km.

Rachetele GLSDB, produse de compania Boeing, ar permite Ucrainei să lovească ținte care până acum erau în afara razei de acțiune și să ajute contraofensiva prin bombardamente în spatele liniilor rusești.

În momentul de față, lansatoarele HIMARS trimise în Ucraina sunt dotate cu muniție de precizie care are rază de acțiune de circa 80 de kilometri.

Israelul decide dacă va livra ajutor militar Ucrainei

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat miercuri că ţara sa preconizează un ajutor militar pentru Ucraina, propunând totodată să medieze în conflictul dintre Kiev şi Moscova.

„Ei bine, sunt în mod cert pe cale să analizez problema”, a declarat Netanyahu într-un interviu pentru postul american CNN, potrivit AFP, preluată de Agerpres. El a fost întrebat dacă Israelul intenţionează să ofere ajutor Ucrainei, cum ar fi sistemul său de apărare aeriană Domul de Fier.

Până în prezent Netanyahu s-a abţinut să se poziţioneze în mod ferm de partea Ucrainei, preocupat să nu supere Rusia, care controlează spaţiul aerian al Siriei ce se învecinează cu Israelul şi care închide de obicei ochii la operaţiunile statului israelian împotriva Iranului.

Netanyahu a confirmat că SUA au transferat spre Ucraina muniţii de artilerie ce erau anterior stocate în Israel şi a dat de înţeles că statul israelian va acţiona la rândul său pentru a împiedica producţia de arme pentru Rusia în Iran.

„SUA tocmai au luat o enormă parte din muniţiile din Israel pentru a le transmite Ucrainei. Sincer, Israelul acţionează de asemenea, prin mijloace pe care nu le voi detalia aici, împotriva producţiei de arme în Iran care sunt utilizate împotriva Ucrainei”, a declarat prim-ministrul israelian.

Premierul Israelului a adăugat că este gata să intervină în calitate de mediator dacă părţile beligerante şi SUA îi vor solicita aceasta.

„Sunt aici de destulă vreme pentru a şti că trebuie să existe un moment potrivit şi circumstanţe potrivite. Dacă ele vor apărea, voi lua în mod sigur în considerare” solicitarea, a declarat Netanyahu.

Avansul Rusiei, blocat

Forțele ruse continuă să fie blocate în jurul Bahmutului, unde înregistrează avansuri nesemnificative, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW). 

Mercenarii Wagner au început să fie înlocuiți de de trupe „supercalificate” ale forțelor convenționale, potrivit unui comandant ucrainean.

ISW nu preconizează o cucerire în curând a Bahmutului, dar nu exclude o retragere a ucrainenilor, în loc să înregistreze pierderi prea mari.

De altfel, întreg avansul rusesc pe frontul din Donețk a fost mult mai lent decât cel preconizat de ruși. Evgheni Prigojin, fondatorul Wagner, a spus că rușii înaintează circa 100 de metri pe zi și că a durat opt luni ca să avanseze din Popasna (regiunea Lugansk) până în pozițiile actuale în jurul Bahmutului, pe o distanță de 25 de kilometri.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Editor : B.P.

Ați putea dori, de asemenea

Copyright ©️ All rights reserved. | thenews.co.ro