Thursday, March 23, 2023
Home Tehnologie Superportavionul Chinei urmează să fie lansat la apă. CNS Fujian se apropie de navele SUA ca dimensiuni și tehnologie

Superportavionul Chinei urmează să fie lansat la apă. CNS Fujian se apropie de navele SUA ca dimensiuni și tehnologie

by admin

Noul portavion al marinei chineze, uriașul CNS Fujian, urmează să fie lansat la apă în 2023, a declarat unul dintre ofițerii navei într-un interviu pentru presa de stat.

Potrivit CNN, în interviul publicat marți de publicația de stat China Daily, căpitanul Qian Shumin nu a dezvăluit exact data la care portavionul va desfășura prima ieșire pe mare, spunând doar că “testele vor contribui la realizarea obiectivelor Armatei Republicii Populare Chineze cu ocazia centenarului”.

 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

 

Centenarul la care se face referire va avea loc în 2027, acest an fiind anunțat de președintele Xi Jinping în octombrie drept termen pentru modernizarea armatei chineze.

CNS Fujian este cea mai mare navă de război construită vreodată de China și introducerea ei în serviciu este unul dintre obiectivele principala ale marinei chineze.

Nava a fost inaugurată cu mare fast pe 17 iunie, în timp ce se afla în ultimul stadiu de construcție pe un șantier naval din Shanghai.

Analistul Carl Schuster, un fost căpitan al marinei SUA, estimează că primele probe ale navei vor avea loc în primăvara.

“Având în vedere tehnologia și sistemele instalate pe Fujian, primele probe la apă vor fi desfășurate probabil în martie 2023 și vor fi teste de bază de funcționare și manevrare”, a declarat Schuster. Acesta adaugă că primele probe vor dura între trei și șapte zile. Aceste probe vor fi primii pași într-o serie de teste care vor dura 18 luni și în urma cărora Fujian va deveni operațional până în octombrie 2024, mai spune Schuster.

Potrivit China Daily, cu o tonaj de 80.000, Fujian este cu 50% mai mare decât celelalte două portavioane ale marinei militare chineze și transformă China într-o țară deținătoare de superportavioane, unde se încadrează și portavioanele americane de 100.000 de tone din Clasa Nimitz.

Totodată, Fujian arată și posibilitatea Chinei de a dota o navă cu tehnologie pe măsura celei americane.

Celelalte două portavioane chineze, Liaoning și Shandong, se bazează pe tehnologie rusească depășită. Aceste două nave folosesc un sistem de lansare care presupune decolarea de pe o ramă înclinată, în timp ce portavioanele SUA folosesc sisteme avansată de catapultă. Nava CNS Fujian folosește un sistem de catapultă electromagnetică, asemănător cu cel deținut de SUA pe cel mai nou portavion al său, USS Gerald Ford.

Editor : V.M.

Ați putea dori, de asemenea

Copyright ©️ All rights reserved. | thenews.co.ro