Tuesday, November 28, 2023
Home România SURSE Directorii de școli și inspectorii să fie degrevați total de norma didactică – scenariu de lucru în Ministerul Educației

SURSE Directorii de școli și inspectorii să fie degrevați total de norma didactică – scenariu de lucru în Ministerul Educației

by admin
Unul dintre scenariile de lucru luate în calcul pentru anul școlar următor – 2024-2025 – este degrevarea totală de norma didactică a directorilor de școli și a inspectorilor, potrivit surselor Edupedu.ro. Asta înseamnă că aceștia nu vor mai preda elevilor la clasă, pe durata mandatelor. În această categorie, pentru care se ia în calcul degrevarea de normă, ar urma să fie incluși și cei din conducerile caselor corpului didactic, conform acelorași surse.

În prezent, directorii de școli au normă de predare, în medie, de 6 ore pe săptămână, inspectorii la fel, pe lângă activitatea managerială sau de îndrumare și control.

În România sunt circa 8.692 de posturi de directori de școli, generali și adjuncți, conform datelor de la concursul pentru directori 2021. Degrevarea de norme a directorilor ar duce la formarea a circa 3.000 de norme de predare întregi, de 18 ore pe săptămână, conform estimărilor făcute până acum, potrivit surselor Edupedu.ro. Toate acesta ar trebui scoase la concurs sau pentru etapele de mobilitate.

Potrivit Articolului 208 din Legea învățământului preuniversitar, 198/2023, alineatul (11) „Personalul didactic de conducere, de îndrumare și control poate fi degrevat total sau parțial de norma didactică, pe baza normelor aprobate prin ordin al ministrului educației, elaborate prin consultarea federațiilor sindicale reprezentative la nivel de sector de negociere colectivă învățământ preuniversitar. De același drept pot beneficia și persoanele desemnate de federațiile sindicale reprezentative la nivel de sector de negociere colectivă învățământ preuniversitar, ca urmare a participării acestora la procesul de monitorizare și evaluare a calității sistemului de învățământ, pe baza normelor aprobate prin ordin al ministrului educației. Prin același ordin se stabilesc atribuțiile persoanelor desemnate de federațiile sindicale reprezentative la nivel de sector de negociere colectivă învățământ preuniversitar, degrevate de norma didactică.

(12) Personalul degrevat potrivit alin. (11) primește drepturile salariale pentru funcția în care este încadrat, precum și celelalte sporuri și indemnizații prevăzute de lege pentru activitatea desfășurată, după caz“.

De la începutul acestui an școlar au fost degrevați parțial de norma de predare directorii de grădinițe.

Reamintim că de anul școlar viitor va fi aplicată și prevederea de reducere la cerere a normei didactice pentru profesorii cu vechime de peste 15 ani și grad didactic I.

Articol în curs de actualizare

Foto: © Miklmakmagnitka | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Ați putea dori, de asemenea

Copyright ©️ All rights reserved. | thenews.co.ro