vineri, octombrie 18

Sute de frigărui şi zeci de kilograme de carne crudă de câine au fost confiscate pe insula indoneziană Bali, unde acest tip de comerţ este ilegal, au anunţat autorităţile, scrie Agerpres. Indonezia încearcă să ia măsuri în această problemă, la presiunile comunității internaționale și a unor ONG-uri. Care sunt pericolele comerțului cu carne de câine.

Zona turistică Bali a interzis comerţul cu carne de câine anul trecut, infractorii riscând până la trei luni de închisoare sau o amendă de 50 de milioane de rupii (3.064 de dolari), însă acest comerţ este încă legal în unele regiuni indoneziene.

În timpul inspecţiilor din această săptămână, autorităţile au descoperit trei vânzători de carne de câine care funcţionau cu încălcarea reglementărilor locale.

Autorităţile au confiscat în special 500 de frigărui de carne de câine de la un comerciant din districtul Jembrana şi 56 de kilograme de carne crudă de câine de la un alt comerciant din acelaşi district, a declarat pentru AFP şeful agenţiei de ordine publică din Bali, Dewa Nyoman Rai Dharmadi.

Vânzătorul de satay (frigărui) a primit doar un avertisment pentru că se afla la prima abatere, în timp ce ceilalţi doi comercianţi, recidivişti, fac obiectul unor acuzaţii minore în faţa unei instanţe locale şi urmează să fie judecaţi luna viitoare.

Autorităţile intenţionează să le ofere posibilitatea de a-şi transforma activitatea, a explicat Dewa. „Le oferim şansa de a afla despre interdicţie şi de ce a fost creată. Dar vom urmări recidiviştii (…). Nu glumim”, a insistat el.

Indonezia este una dintre puţinele ţări din lume care permite comercializarea cărnii de câine şi de pisică, însă o campanie prin care se solicită interzicerea acestei practici câştigă amploare, unele oraşe, precum Semarang de pe insula Java, impunând în ultimii ani interdicţii la nivel local.

Situația dramatică a câinilor

În fiecare an, milioane de câini sunt capturați cu brutalitate și transportați în Indonezia pentru comerțul cu carne de câine.

Mulți dintre aceștia sunt animale de companie furate de familii sau animale luate de pe străzile orașelor și din comunitățile rurale. Aceștia sunt înghesuiți în cuști și saci atât de strâns încât nu se pot mișca, cu gurile legate astfel încât abia pot respira și sunt conduși pe biciclete sau în camioane supraaglomerate în călătorii îngrozitor de lungi pentru a aproviziona piețele, abatoarele și restaurantele.

Mulți mor sufocați, deshidratați sau loviți de căldură înainte de a ajunge la destinația finală. Pentru cei care supraviețuiesc, soarta lor cruntă este să privească cum alții sunt uciși cu brutalitate în timp ce își așteaptă rândul la moarte. Angoasa și teroarea lor sunt inimaginabile.

O problemă pentru sănătatea umană

Investigațiile au dezvăluit nu numai suferința imensă a animalelor, ci și amenințarea gravă la adresa sănătății umane. Comerțul cu carne de câine încurajează deplasarea între provincii (și insule) a unui număr foarte mare de câini cu statut patologic necunoscut.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a subliniat în mod explicit comerțul cu carne de câine ca fiind un factor care contribuie la răspândirea rabiei în Indonezia. Întrucât comerțul cu carne de câine este singura mișcare în masă și nereglementată cunoscută a câinilor din diferite orașe, provincii și insule, acesta facilitează prea ușor mișcarea câinilor pozitivi la rabie pentru a aproviziona „locurile fierbinți” dens populate în care se consumă carne de câine din întreaga țară, inclusiv acele zone care au depus eforturi neobosite pentru a obține un statut „fără rabie”, de exemplu, capitala Jakarta.

Astfel de deplasări masive de câini încalcă în mod clar recomandările privind controlul rabiei.

Condițiile insalubre din abatoare și din piețele deschise reprezintă o preocupare suplimentară și egală, cei implicați în comerțul cu carne de câine – comercianți, sacrificatori, vânzători și consumatori – riscând să fie expuși la rabie și la alte boli zoonotice.

Există dovezi din întreaga regiune, inclusiv din Indonezia, cu privire la vânzarea și sacrificarea câinilor pozitivi la rabie pentru consumul uman în abatoare și piețe, inclusiv în infamele „piețe tradiționale” din Sulawesi de Nord, unde câinii și pisicile sunt vândute și sacrificate alături de găini, rațe și specii sălbatice, arată un raport al Humane Society International.

Editor : Sebastian Eduard

Acțiune.
Exit mobile version