duminică, septembrie 8

Așa numitele autoritățile din Afganistan sunt deschise pentru o colaborare mai strânsă cu Moscova în mai multe domenii, printre care „combaterea terorismului, competițiile sportive, în special în ceea ce privește fotbalul, dar și în domeniul aviației”, anunță oficiosul Kremlinului.

Rusia a organizat Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg la care invitați de onoare au fost talibanii care se află la conducerea Afganistanului, după retragerea trupelor americane. Aceștia au fost primiți cu bucurie și căldură de către oficialii ruși, care se află într-un exercițiu disperat de găsire a unor noi aliați. Delegația afgană a fost condusă de așa numitul ministru al muncii și relațiilor sociale. 

Apropierea celor două regimuri este cel puțin bizară, în condițiile în care Moscova încă nu a recunoscut oficial regimul de la Kabul. Mai mult, talibanii sunt incluși în lista oficială a organizațiilor extremiste de către regimul lui Putin. 

După participarea la forumul care se dorea a fi un mare eveniment, de anvergură internațională, talibanii au făcut turul presei controlate de către Kremlin și nu au ezitat să-și arate deschiderea pentru o colaborare „mai strânsă și fructuoasă” cu regimul lui Putin, aflat într-o izolare din ce în ce mai puternică, după declanșarea invaziei din Ucraina. 

Spre exemplu, într-un interviu pentru agenția oficială de presă, Tass, ministrul prezent la Moscova a făcut câteva precizări în legătură cu domeniile în care vor construi o colaborare mai strânsă: „Ne-am dori foarte mult să participăm în competițiile sportive, așteptăm cu nerăbdare amicalurile de fotbal cu echipele din Rusia”. 

În ceea ce privește securitatea, reprezentantul talibanilor a ținut să precizeze că „totul este stabil și nu vede vreo problemă în noțiuni de securitate națională”. 

Talibanii au preluat puterea în Afganistan în vara anului 2021, după retragerea ultimului avion american. Din momentul venirii acestora la putere, țara se cofruntă cu o adevărată criză umanitară. Drepturile și libertățile lipsesc cu desăvârșire, iar execuțiile politice au devenit o normalitate. Țările europene, inclusiv România, nu recunosc regimul de la Kabul. 

 

Editor : Alexandru Rotaru

Acțiune.
Exit mobile version