Președintele Nayib Bukele din El Salvador a adus stabilitate și siguranță, dar a trimis după gratii zeci de mii de oameni. Guvernele occidentale care l-au respins inițial din cauza metodelor sale autoritare au ajuns acum să îl primească cu brațele deschise pe cel ce a devenit unul dintre cei mai populari lideri din lume, scrie Financial Times.
„Țara noastră este un exemplu pentru o lume pașnică, încrezătoare și optimistă”, a declarat Bukele în mesajul de final de an postat pe rețelele sociale. „Nimeni nu o poate nega.”
Președintele salvadorian avea și motive să se laude. Țara sa fusese una dintre cele mai violente state din lume – în luna decembrie, au trecut 24 de zile consecutive în care nu a avut loc nicio crimă.
Prețul Bitcoin, monedă pe care Bukele a adoptat-o ca mijloc legal de plată în 2021 și face parte din rezervele țării, a depășit pragul de 100.000 de dolari.
Dar cea mai bună știre pentru Bukele a fost faptul că FMI a acceptat să împrumute guvernul său cu 1,4 miliarde de dolari, deschizând calea înspre o altă finanțare internațională de 2,2 miliarde de dolari.
Bukele a câștigat un al doilea mandat de cinci ani după victoria de anul trecut din luna februarie, iar ambițiile sale merg mult mai departe de transformarea El Salvadorului într-o țară cât mai sigură.
„Regele filozof” și „cel mai cool dictator din lume”
Președintele de 43 de ani își folosește abilitățile dobândite în cariera sa de director de agenție de publicitate ca să atragă investitori prin rebranduirea acestei țări mici și sărace fără resurse naturale într-un paradis al surfingului și al criptomonedelor.
Prezentându-se celor 6,9 milioane de fani ai săi de pe X drept „Regele filozof” și „cel mai cool dictator din lume”, Bukele a devenit un model de urmat pentru conservatorii din toată lumea. „El s-ar putea să dețină cheia salvării lumii”, a scris prezentatorul TV Tucker Carlson vara trecută.
După știrea apărută în ianuarie privind gradul scăzut al criminalității în El Salvador care a atins un prag istoric în 2024, Elon Musk a scris pe X: „Trebuie să aibă loc și va avea loc în America.”
O mare delegație americană, din care a făcut parte și Donald Trump Jr., a făcut parte din invitații veniți să celebreze reinaugurarea lui Bukele în luna iunie.
Mulți latino-americani privesc cu admirație metodele folosite de Bukele, în timp ce propriile lor țări se confruntă cu o explozie a violențelor. Odată ce președintele salvadorian a devenit unul dintre cei mai populari lideri ai lumii, chiar și guvernele occidentale care l-au ignorat inițial acum îl primesc cu brațele deschise.
„Bukele este cel mai bun aliat pentru Statele Unite”, a susținut un consilier prezidențial din El Salvador. „El a confiscat drogurile ilegale, a redus migrația, a băgat la închisoare găștile criminale și a îmbunătățit economia.”
Unii spun că am trimis la închisoare mii de oameni, dar în realitate am eliberat milioane
Această evoluție, însă, a avut un preț usturător. Din martie 2022, Bukele a trimis după gratii peste 83.000 de persoane sub starea de urgență. Potrivit estimărilor, 3% din toți bărbații adulți se află acum la închisoare; cei mai mulți nici nu au fost încă judecați.
Bukele și-a concentrat puterea în mâinile sale, a trimis trupe înarmate în congres în timpul primului său mandat pentru a-și asigura fonduri pentru o inițiativă de securitate și i-a înlăturat pe judecătorii curții supreme care s-au opus realegerii sale.
Activiștii au atras atenția și asupra torturii și deceselor înregistrate în timpul detenției, încălcării drepturilor fundamentale și disparițiilor forțate. Dar Bukele a rămas neclintit: „Unii spun că am trimis la închisoare mii [de oameni], dar în realitate am eliberat milioane”, a spus el într-un discurs susținut la ONU în septembrie.
Este dreptul Occidentului să aibă relații cu un guvern care a îmbunătățit dramatic securitatea țării sau a contribuit la transformarea El Salvadorului într-o dictatură?
Din păcate, pe cât de sângeroase au fost metodele sale, acestea s-au dovedit eficiente în reducerea criminalității, ceea ce face cu atât mai dificilă criticarea lor, a observat și Jose Miguel Vivanco, cercetător al Consiliului pentru Relații Externe.
Schimbările aduse de Bukele sunt vizibile peste tot în capitala țării, San Salvador. Noi blocuri înalte de birouri conturează acum peisajul urban – unul dintre cele mai mari este pentru Google, care și-a deschis un sediu aici în 2024 – și străzile s-au umplut de centre comerciale moderne.
Bukele a investit mult și în infrastructură, construind autostrăzi și poduri, a început construcția unui nou aeroport în estul țării și a finalizat un drum care leagă capitala de Surf City 2 – continuarea unui proiect de branding care leagă mai multe plaje și care a devenit o atracție majoră pentru turiștii internaționali.
Din 6,3 milioane de oameni, 107.000 se află după gratii
La doar o oră de San Salvador se află o fermă penitenciară unde sunt închiși o parte din cei aproximativ 107.000 de salvadorieni care se află după gratii – țara are o populație de 6,3 milioane de oameni.
Cu toate că cei mai mulți dintre ei nu au fost condamnați oficial, ei nu au voie să primească vizite sau să vorbească la telefon, iar rudele lor trebuie să plătească până la 250 de dolari (aproape trei sferturi din salariul minim lunar) ca să le trimită produse, neavând nicio garanție că acestea vor ajunge la destinație.
Piesa centrală a planurilor lui Bukele pentru menținerea ordinii este CECOT (Centrul pentru detenția teroriștilor), o închisoare de maximă securitate din apropiere de Tecoluca. Penitenciarul s-a deschis în 2023 și are 18.000 de deținuți.
Guvernul susține că este cea mai mare închisoare din continentele americane și a dezvăluit condițiile dure la care sunt supuși deținuții: aceștia dorm pe paturi de metal fără saltea și cearceafuri cu lumina aprinsă non-stop și au voie să iasă din celulă doar o oră pe zi pentru exerciții fizice.
„Este un sistem uriaș de arestare arbitrară bazată pe niște modificări legale care permit guvernului să aresteze pe oricine doresc și le suspendă drepturile astfel încât să nu se poată apăra”, a spus directorul executiv al organizației pentru apărarea drepturilor omului, Cristosal.
Oficialii salvadorieni au respins aceste acuzații, spunând că starea de urgență este justificată și a produs rezultate extraordinare cu susținerea poporului.
„Au apărut multe discuții legate de drepturile prizonierilor. Dar ce drepturi ai tu dacă ești mort? Bukele este atât de popular încât chiar și unii dintre cei de la închisoare sunt oameni care au votat cu el”, a spus un consilier prezidențial.
O altă întrebare care îi frământă pe analiștii care studiază situația din El Salvador este cea a posibilului refuz al lui Bukele de a mai ceda puterea. Va ridica Bukele starea de urgență anul acesta și va pleca de la putere în 2029, la finalul celui de-al doilea său mandat, așa cum insistă consilierii săi? Sau va deveni un despot care va conduce țara timp de zeci de ani?
Editor : Raul Nețoiu