Preşedintele Coreei de Sud, Yoon Suk Yeol, a declarat marţi legea marţială, într-un discurs neanunţat transmis în direct la televiziune şi citat de agenţiile internaţionale de presă. El a acuzat opoziția sud-coreeană că deține controlul Parlamentului, pe care l-a luat „ostatic”, fără să precizeze ce amenințare vin din partea Coreei de Nord. Anunțul a provocat un șoc în țară, mai mulți oameni adunându-se în fața Parlamentului pentru a protesta, în timp ce intrarea în clădire a fost blocată.
Cabinetul lui Yoon aprobă decizia de a ridica legea marțială. Ce spune președintele
ACTUALIZARE 22.45 Cabinetul președintelui sud-coreean Yoon Suk Yeol a votat pentru ridicarea legii marțiale, la scurt timp după ce acesta și-a anunțat intenția de a retrage măsura.
Yoon declarase anterior că intenționează să ridice măsura după ce Adunarea Națională a votat pentru blocarea acesteia, dar a trebuit să aștepte până când un număr suficient de membri ai cabinetului au putut vota.
Președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a declarat că va ridica ordinul privind legea marțială, după ce legislatorii au respins în unanimitate decretul său. Ridicarea legii marțiale a fost aprobată la scurt timp după aceea printr-un vot al cabinetului său.
Iată declarația sa completă: „Dragi cetățeni, am declarat legea marțială la ora 11 noaptea trecută, cu o voință fermă de a salva țara împotriva forțelor anti-statale care încearcă să paralizeze funcțiile esențiale ale statului și să distrugă ordinea constituțională a democrației liberale. Cu toate acestea, cu puțin timp în urmă, Adunarea Națională a cerut ridicarea legii marțiale, astfel încât trupele desfășurate pentru afacerile legate de legea marțială au fost retrase. Legea marțială va fi ridicată imediat prin acceptarea cererii Adunării Naționale prin intermediul unei reuniuni a Consiliului de Stat (cabinet). Cu toate acestea, deși am convocat imediat o reuniune a Consiliului de Stat, deoarece este încă dimineața devreme și cvorumul pentru rezoluție nu a fost încă întrunit, legea marțială va fi ridicată de îndată ce acesta va fi atins. Cu toate acestea, solicităm Adunării Naționale să înceteze imediat acțiunile sale nesăbuite care paralizează funcțiile statului prin impeachment repetat, manipulare legislativă și manipulare bugetară.”
Propriul partid al lui Yoon îl îndeamnă să renunțe la ordinul legii marțiale
ACTUALIZARE 21.25 Propriul partid politic al președintelui Yoon Suk Yeol l-a îndemnat să renunțe la eforturile sale de a introduce legea marțială în Coreea de Sud, în timp ce blocurile politice ale țării se unesc în opoziție față de această mișcare.
S-a ajuns la un consens împotriva acestui efort în timpul unei reuniuni a Partidului Puterii Populare, a raportat agenția de știri Yonhap, la scurt timp după ce deputații din Adunarea Națională au votat pentru blocarea demersului.
Partidul l-a îndemnat pe Yoon să „accepte rezoluția Adunării Naționale de a ridica legea marțială și să o ridice rapid”, a raportat Yonhap.
Nu este clar dacă președintele va ceda presiunilor din partea partidului său și va accepta votul parlamentului, lucru pe care este obligat să îl facă de legea sud-coreeană.
Situația din Coreea de Sud: Ce știm până acum după ce președintele a declarat legea marțială
ACTUALIZARE 20.05 Președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a declarat marți legea marțială într-un discurs televizat neanunțat târziu în noapte, acuzând principalul partid de opoziție al țării de simpatizare cu Coreea de Nord și activități anti-statale, scrie CNN.
Însă, la scurt timp după aceea, parlamentarii sud-coreeni au votat pentru blocarea decretului de lege marțială. Conform legislației sud-coreene, președintele este obligat să se conformeze votului.
Cu toate acestea, nu este clar dacă acest lucru se va întâmpla. Decretul privind legea marțială, publicat cu puțin timp înainte ca deputații să se reunească în parlament, a declarat că toate activitățile politice și parlamentare sunt interzise.
În orice caz, cabinetul președintelui trebuie să „delibereze” și să revizuiască decizia de ridicare a legii marțiale, în conformitate cu Constituția.
Iată ce știm până acum:
Ce ar însemna legea marțială: Decretul privind legea marțială din Coreea de Sud ar interzice toate activitățile politice și parlamentare și ar permite arestările fără mandat, a raportat agenția de presă Yonhap, citând decretul militar integral. De asemenea, ar interzice „negarea democrației libere sau încercarea unei subversiuni” și scoate în afara legii „știrile false” și „manipularea opiniei publice”.
Parlamentarii declară măsura „invalidă”: Dintre cei 300 de membri ai Adunării Naționale a Coreei de Sud, 190 au fost prezenți la vot în sesiunea de urgență nocturnă, care a avut loc la câteva ore după ce Yoon a declarat legea marțială. Toți cei 190 au votat pentru blocarea măsurii. După vot, zeci de soldați care intraseră în principala clădire parlamentară au început să se retragă, potrivit ziarului coreean Chosun Ilbo.
Reacție: Înainte de votul Adunării Naționale, șeful propriului partid politic al lui Yoons, Han Dong-hoon, a condamnat introducerea legii marțiale și a promis să o „blocheze” împreună cu parlamentarii rivali, potrivit agenției de presă Yonhap. Administrația președintelui american Joe Biden este în contact cu guvernul Coreei de Sud, un aliat apropiat al SUA, a declarat un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate. Dar, administrația pare să fi fost luată prin surprindere, a declarat un oficial.
Ce trebuie să știți despre pre;edintele Yoon: Reprezentant al partidului conservator Puterea Poporului, Yoon este președinte din 2022 și a adoptat o poziție mai dură față de Coreea de Nord decât predecesorul său. El a promis să consolideze armata Coreei de Sud, lăsând chiar să se înțeleagă că va lansa un atac preventiv dacă va vedea semne de lansare a unei ofensive împotriva Seulului. De la preluarea mandatului, Yoon a avut parte de o serie de scandaluri și controverse care au determinat chiar sute de mii de persoane să ceară destituirea sa.
Reacția SUA
ACTUALIZARE 19.45 Statele Unite au declarat marţi că „urmăresc îndeaproape situaţia” din Coreea de Sud, după ce preşedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a decretat legea marţială în această ţară aliată a Washingtonului.
Guvernul american „se află în contact cu guvernul Republicii Coreea şi urmăreşte îndeaproape situaţia”, a declarat un purtător de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe într-un comunicat.
Citește și
Cine este Yoon Suk Yeol, președintele care a decretat legea marțială în Coreea de Sud. Controversele din jurul său
Parlamentul răstoarnă decizia președintelui
ACTUALIZARE 18.50: Parlamentarii au votat în unanimitate pentru blocarea decretului de lege marțială anunțat anterior de președinte, în timp ce în fața clădirii au avut loc ciocniri între militarii sosiți să asigure securitatea și protetatari, scrie BBC.
Unii oameni au scandat „fără lege marțial”, în timp ce aproximativ 190 de parlamentari din 300 s-au adunat pentru a revoca decizia președintelui.
Ce presupune legea marțială
ACTUALIZARE 18.35 Decretul de lege marțială din Coreea de Sud interzice toate activitățile politice și parlamentare și permite arestările fără mandat, a raportat agenția de știri Yonhap, citând decretul militar integral.
„Toate activitățile politice, inclusiv cele legate de Adunarea Națională, adunările regionale, partidele politice, formarea de organizații politice, mitingurile și protestele sunt interzise”, potrivit decretului, a raportat Yonhap.
Decretul interzice, de asemenea, „negarea democrației libere sau încercarea de subversiune” și scoate în afara legii „știrile false” și „manipularea opiniei publice”.
Persoanele care încalcă decretul pot fi arestate sau percheziționate fără a fi nevoie de un mandat, a raportat Yonhap, citând decretul.
Citând același document, Reuters a raportat că „grevele, opririle de lucru și mitingurile care incită la haos social” sunt, de asemenea, interzise.
Aceasta include medicii care au fost implicați într-o grevă; acestora li s-a ordonat prin decret să se întoarcă la muncă în termen de 48 de ore, potrivit Reuters.
Intrarea în clădirea Parlamentului a fost blocată
ACTUALIZARE 17.30: Anunțul a fost urmat imediat de proteste, în contextul în care legea marțială înseamnă că armata va prelua parțial conducerea țării, iar anumite drepturi civile pot fi suspendate.
Astfel, mai mulți oameni s-au adunat imediat în fața parlamentului pentru a-și exprima nemulțumirea, în timp ce lideri din opoziție, acuzați de președinte că sunt apropiați de Coreea de Nord, au avertizat asupra urmărilor.
„Tancuri, transportoare blindate de personal și soldați cu arme și cuțite vor conduce țara”, a declarat Lee Jae-myung, liderul Partidului Democrat din opoziție, care deține majoritatea în parlament, într-o transmisiune live online. „Economia Republicii Coreea se va prăbuși iremediabil. Concetățenii mei, vă rog să veniți la Adunarea Națională”.
De altfel, măsura a fost urmată de scăderi ale wonului coreean în raport cu dolarul american, iar un oficial al băncii centrale a declarat că aceasta pregătește măsuri de stabilizare a pieței, dacă este necesar.
Casa Albă nu a răspuns imediat la o cerere de comentarii. Aproximativ 28.500 de soldați americani sunt staționați în Coreea de Sud pentru a se apăra de Nord. Un purtător de cuvânt al comandamentului militar american nu a răspuns la apelurile telefonice repetate.
ȘTIREA INIȚIALĂ: „Pentru a proteja Coreea de Sud liberală de ameninţările reprezentate de forţele comuniste nord-coreene şi pentru a elimina elementele anti-statale (…), declar legea marţială de urgenţă”, a spus preşedintele în alocuţiunea sa, conform AFP.
El a acuzat opoziţia, care controlează Parlamentul, că simpatizează cu Coreea de Nord şi paralizează guvernul cu activităţi antistatale, conform AP. Potrivit lui Yoon, măsura este esenţială pentru apărarea ordinii constituţionale a ţării.
Nu este clar deocamdată cum va afecta această decizie guvernarea şi democraţia din Coreea de Sud.
De la preluarea mandatului în 2022, Yoon s-a străduit să-şi impună agenda împotriva unui parlament controlat de opoziţie.
De partea cealaltă, ca reacţie la anunţul preşedintelui, principala formaţiune de opoziţie, Partidul Democrat, şi-a convocat aleşii în parlament, conform agenţiei sud-coreene de ştiri Yonhap.
Coreea de Sud a avut o serie de lideri autoritari la începutul istoriei sale, însă este considerată o țară democratică începând cu anii 1980.
Editor : S.S.