Înființată în toamna anului trecut pentru a furniza apă caldă și căldură ploieștenilor de la bloc, după trei luni de vară în care sistemul a fost nefuncțional, compania Termo Ploiești se confruntă acum cu o nouă criză majoră.
Citește și: Primarul Volosevici fuge iar de răspunderea crizei apei calde. Schimb de replici ireal cu consilierii: ”Puteți să-mi formulați o plângere”
Termo Ploiești a rămas fără licență ANRE. Primarul și prefectul știau din 4 septembrie
Operatorul de termoficare al Ploieștiului a rămas fără licență de funcționare din partea Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul energiei (ANRE) la 1 septembrie.
Informația apare într-o adresă pe care ANRE a transmis-o atât Termo Ploiești, cât și primarului Andrei Volosevici, respectiv prefectului de Prahova, Virgil Nanu, care au tăcut mâlc!
Iată ce semnal de alarmă a tras ANRE încă din 4 septembrie:
”Întrucât valabilitatea Licenței cu caracter provizoriu nr. 2351 pentru prestarea serviciului public de alimentare cu energie termică, acordată operatorului economic TERMO PLOIEȘTI SRL prin Decizia ANRE nr. 1829/17.10.2022 și modificată prin Decizia ANRE nr. 713/29.03.2023, a încetat la data de 01.09.2023, atragem atenția asupra faptului că, potrivit clauzelor înscrise la art. 24 lit. d) din Contractul nr. 19723/11.10.2022 de delegare a gestiunii serviciului public de alimentare cu energie termică – activitatea de producere, transport, distribuție și furnizare a energiei termice în Municipiul Ploiești, încheiat cu Municipiul Ploiești, contractul încetează “în cazul lipsei, retragerii sau încetării valabilității licenței de operare a Delegatului”. Pe cale de consecință, este necesară prezentarea documentelor prevăzute la art. 10 alin. (1) lit. g) din Regulament în formă actualizată”.
Documentul integral transmis de ANRE primarului Volosevici și prefectului Nanu poate fi consultat aici:
Termo Ploiești mai poate funcționa doar până la 1 decembrie
Așadar, după ce a primit o licență provizorie de funcționare din partea ANRE în toamna anului trecut, pentru a se pune capăt crizei apei calde și căldurii din Ploiești (vă mai aduceți aminte de circul tricourilor?), operatorul Termo Ploiești nu a făcut demersurile necesare pentru a obține licența definitivă, care ar fi fost valabilă timp de cinci ani.
Pe cale de consecință, Termo Ploiești mai poate funcționa ca operator de termoficare doar 90 de zile, respectiv până la 1 decembrie! Și nu o spunem noi, ci ANRE într-un document oficial!
Efectele acestei gafe uriașe, de care primarul Andrei Volosevici nu poate fi străin atât timp cât el coordonează activitatea Termo Ploiești, se anunță dezastruoase pentru ploieștenii care locuiesc la bloc, dar și pentru instituțiile publice racordate la sistemul centralizat, precum școli, grădinițe, spitale etc.
Fără licență, Termo Ploiești nu poate cumpăra gaze subvenționate
Asta deoarece, în lipsa unei licențe valabilă emisă de ANRE, Termo Ploiești are șanse minime să mai ia creditul de 80 de milioane de lei pentru cumpărarea de gaze la preț subvenționat.
Trebuie precizat faptul că aleșii locali au aprobat într-o ședință extraordinară pe 6 septembrie contractarea creditului, fără însă să fi fost înștiințați de primarul Volosevici că licența Termo Ploiești a expirat la 1 septembrie!
Asta ar înseamna că, pentru producția de apă caldă și căldură în sezonul rece, de care ne mai desparte doar o lună, Termo Ploiești va fi nevoită să cumpere gaze la prețul pieței, care, evident, este mai mare decât cel subvenționat!
Citește și Scrisoarea deschisă a unei ploieștence pentru primarul Volosevici: ”Cum vă încălziți, cu ce vă spălați? În casele și școlile noastre e frig!”
Chiar și așa, fără acel credit de 80 de milioane de lei, operatorul nu are bani să facă achiziția de gaze, mai ales că primăria înregistrează datorii importante, de ordinul milioanelor de lei, la plata subvenției din lunile trecute!
Din păcate, se poate repeta ”istoria” din iarna anului trecut, când Primăria Ploiești aloca bani pentru gaze de pe o zi pe alta, iar în lipsa unui stoc suficient, operatorul furniza apă caldă și căldură la cotă de avarie. Iar asta se va întâmpla în cel mai optimist scenariu.
Primăria Ploiești ar putea fi obligată să facă o nouă licitație
De ce? Pentru că în timpul celor celor 90 de zile, perioada de grație pe care ANRE a oferit-o Termo Ploiești, după ce i-a explirat licența care era și așa una provizorie, primăria condusă de Andrei Volosevici ar trebui să organizeze o nouă procedură de selecție a unui operator licențiat.
Cum Termo Ploiești a dat dovadă de amatorism, ignorând obligativitatea de a obține licența de funcționare de la ANRE, companiei primăriei i-ar putea fi interzisă chiar și participarea la licitație.
Iar în condițiile în care foștii operatori, în special Veolia, au de recuperat sume importante de la primărie pentru subvenția din anmii anteriori, oare ce companie s-ar risca să mai vină la Ploiești?
Citește și Termo Ploiești nu are bani să cumpere gaze ieftine pentru căldura de la iarnă. Primarul Volosevici, fără reacție [Document]
Ne aducem aminte cu toții de eșecul Consiliului Județean Prahova din vara anului trecut, când, în urma licitației organizate, a ajuns să opereze sistemul compania Termoficare Prahova.
Atunci, după primele facturi aferente subvenției neachitate de primărie, operatorul a închis robinetul de apă caldă, invocând revizii și reparații, iar ploieștenii s-au spălat la licghean trei luni! Și asta nu e tot!
Adio subvenție la apă caldă?
Subvenția la apă caldă, pe care tandemul făcut de primarul Volosevici și prefectul Nanu o promitea ploieștenilor de la bloc, a încetat la 1 septembrie.
Detalii aici: Ploieștenii au rămas fără apă caldă subvenționată de la 1 septembrie. Primarul Volosevici și prefectul Nanu și-au încălcat promisiunile
Surse din primărie susțin că aleșii nu pot vota o hotărâre privind acordarea subvenției unui operator fără licență de funcționare de la ANRE!
Însă despre acest subiect nu vorbește nimeni. Nici Volosevici, nici prefectul Nanu și nici măcar consilierii locali.
Aceștia din urmă au preferat să chiulească în masă, ieri, de la ședința extraordinară, deși pe ordinea de zi figura un proiect privind o rectificare bugetară pentru plata parțială a unei facturi restantă emisă de Termo Ploiești pentru subvenția din luna martie.
Fără achitarea datoriilor către operator, nu poate fi acordat, din punct de vedere legal, nu poate fi acordată o nouă subvenție la apă caldă.
Prin urmare, ploieștenii de la bloc vor plăti înm continuare apă caldă la tarif întreg, respectiv 720 de lei/gcal, față de 220 de lei/gcal.
Documentul prin care ANRE solicită Termo Ploiești o serie de documente după expirarea licenței provizorii