joi, aprilie 10

Președintele american Donald Trump a declarat că este „foarte aproape” de încheierea unui acord pentru a găsi un cumpărător pentru TikTok. Aceasta riscă să fie interzisă în SUA, dacă proprietarul chinez nu vinde aplicația până la sfârșitul săptămânii, anunță BBC.

O lege bipartizană adoptată de Congres, anul trecut, obligă compania-mamă chineză a TikTok, ByteDance, să vândă aplicația.

Platforma a „dispărut” pentru o zi în ianuarie în SUA după intrarea în vigoare a legii, însă Donald Trump a intervenit și a amânat interdicția până la 5 aprilie. Guvernul SUA susține că TikTok reprezintă o amenințare la adresa securității naționale, pe motiv că autoritățile chineze ar putea accesa vastul său fond de date privind utilizatorii, aspect pe care Beijingul îl neagă.

Cine ar putea cumpăra TikTok

Donald Trump le-a declarat jurnaliștilor americani că „mai mulți investitori” se apropie de o tranzacție. El a sugerat, de asemenea, că SUA ar putea oferi o înțelegere prin care China să aprobe vânzarea TikTok, în schimbul scutirii de tarifele americane asupra importurilor chineze.

Între timp, mai mulți potențiali cumpărători și-au făcut cunoscută intenția de a prelua celebra aplicație, cu peste un miliard de utilizatori, în întreaga lume.

Amazon ar fi făcut o ofertă de ultim moment Casei Albe pentru a achiziționa TikTok, potrivit CBS, partenerul american al BBC.  Însă, Trump a declarat că ar fi deschis să vândă TikTok cofondatorului Oracle, Larry Ellison, precum și lui Elon Musk, deși acesta din urmă susține că nu intenționează să cumpere.

Printre alți potențiali cumpărători se numără miliardarul Frank McCourt, un investitor celebru la Shark Tank, versiunea americană a emisiunii Dragons’ Den. Alexis Ohanian, care a cofondat Reddit, a declarat într-o postare pe X luna trecută că s-a alăturat ofertei lui McCourt.

Cel mai mare YouTuber din lume, Jimmy Donaldson – cunoscut drept „MrBeast” – vrea, de asemenea, să cumpere TikTok, ca parte a unui grup de investitori.

Tim Stokely, fondatorul britanic al OnlyFans, s-a oferit și el să cumpere platforma socială în cadrul companiei sale recent relansate, Zoop.

Gigantul informatic Microsoft, gigantul de capital privat Blackstone, firma de capital de risc Andreessen Horowitz și motorul de căutare Perplexity AI ar fi, de asemenea, în cursa pentru o participație.

Dacă nu se ajunge la un acord, TikTok ar putea fi interzisă

Dacă nu se ajunge la un acord până la 5 aprilie, aplicația s-ar putea confrunta din nou cu o interdicție în SUA și ar putea fi retrasă din magazinele de aplicații, deși Donald Trump a declarat că va prelungi „probabil” termenul limită, dacă va fi necesar.

Președintele SUA a semnat un ordin executiv în ianuarie, care a amânat interzicerea TikTok doar cu 75 de zile. Ordinul său nu a anulat interdicția impusă aplicației, adoptată prin lege de Congres și confirmată de Curtea Supremă a SUA. Donald Trump ar putea permite ca legea să rămână în vigoare, dar să solicite Departamentului de Justiție să continue să o ignore. Guvernul le-ar spune efectiv celor de la Apple și Google că nu vor fi pedepsiți pentru că permit oamenilor să descarce TikTok pe dispozitivele lor.

TikTok a revenit în Play Store-ul Google și App Store-ul Apple în februarie, după ce companiilor li s-ar fi spus că nu vor suporta consecințe pentru găzduirea sa.

Editor : C.A.

Acțiune.
Exit mobile version