„Zelenski are o cotă de susținere de 4%”, a spus recent Trump, fără a veni cu dovezi, susținând alegeri în Ucraina. Totuși, cifrele unui sondaj de opinie îl contrazic. „Aveam de gând să îl publicăm puțin mai târziu”, a transmis Anton Hrushetskîi, director executiv al Institutul Internațional de Sociologie de la Kiev.
Președintele Volodimir Zelenski se bucură de încrederea a 57% dintre ucraineni, iar 37% nu au încredere în el, a anunțat Institutul Internațional de Sociologie de la Kiev.
Sondaj KIIS, realizat în perioada 4-9 februarie, a fost publicat după declarația președintelui american Donald Trump cu privire la presupusa rată scăzută de susținere a lui Zelenski, scrie Ucrainska Pravda.
„Începând cu prima jumătate a lunii februarie 2025, 57% dintre ucraineni au încredere în președintele V. Zelenski, 37% nu au încredere în el. Balanța încredere-de neîncredere este de +20%”.
„În această dimineață, KIIS a publicat un sondaj care arată 57% încredere în mine. Deci, dacă cineva vrea să mă înlocuiască chiar acum – nu va funcționa”, a declarat Zelenski. Președintele a adăugat că dezinformarea cu privire la 4% provine din Rusia, care a răspândit această narațiune în rândul americanilor, arată canalul de X Noelreports
Într-o declarație preluată de NEXTA, Zelenski a lăsat să se înțeleagă că nu va demisiona din funcția de președinte până când Ucraina nu va fi primită în UE și NATO
„Sunt gata să fac orice pentru pace în Ucraina. Desigur, Rusia vrea să scape de mine. Poate nu fizic, așa cum au încercat să facă la începutul războiului, ci politic. Sunt o persoană foarte incomodă pentru Putin. Ne cunoaștem unul pe celălalt. Dacă mâine Ucraina va fi admisă în UE și NATO, nu va mai fi nevoie de mine. Dar până când se va întâmpla asta, îmi voi apăra țara”, a declarat Zelenski într-un interviu acordat ARD.
El a mai spus că „victoria Ucrainei fără sprijinul SUA cu siguranță nu se va întâmpla. Dar Putin nu va putea să ne ocupe”.
Cota de încredere este în creștere
În sondaj, KIIS a subliniat că indicatorii de încredere s-au îmbunătățit ușor față de ultimul sondaj efectuat în decembrie 2024, când Zelenski avea 52% încredere, 39% neîncredere și un echilibru încredere-de neîncredere de +13%.
Se remarcă faptul că situația în toate regiunile Ucrainei este destul de similară, iar echilibrul dintre încredere și neîncredere este pozitiv.
KIIS a explicat că a publicat rezultatele acestui sondaj în contextul discuțiilor despre negocierile de pace, „legitimitatea” președintelui ucrainean și necesitatea alegerilor.
Anton Hrushetskîi, director executiv al KIIS, a comentat rezultatele: „Dacă unii parteneri și aliați internaționali sunt îngrijorați de legitimitatea președintelui în contextul unor posibile negocieri de pace și consideră oportun să insiste asupra alegerilor, atunci, din punctul de vedere al cetățenilor ucraineni înșiși, nu există nicio problemă în acest sens, actualul președinte și autoritățile sunt destul de legitime pentru a purta negocieri complexe, iar alegerile ar trebui organizate după ce războiul se termină și cel puțin Ucraina primește garanții de securitate fiabile.”
Într-un comentariu pentru Ukrainska Pravda, Hrushetskîi a explicat că datele sondajului privind încrederea în președinte au fost planificate pentru a fi publicate puțin mai târziu, dar au fost făcute publice acum, după știrile despre negocierile ruso-americane din Arabia Saudită.
4% – o prostie
„Sincer, aveam de gând să îl publicăm puțin mai târziu. În prezent, efectuăm un alt sondaj cu rezultate pentru începutul lunii martie. Există, de asemenea, încredere în Zelenski (apropo, indicatorii sunt acum aproximativ la fel ca în publicare). Decizia de a o publica mi-a venit spontan ieri la ora 17:00, după primele rapoarte din Arabia Saudită, dar înainte de această prostie despre 4%”, a explicat el.
Sondajul de opinie publică a fost realizat în perioada 4-9 februarie. Un eșantion aleatoriu de numere de telefon mobil a fost utilizat pentru a intervieva 1.000 de respondenți în vârstă de 18 ani și peste, care locuiesc pe teritoriul controlat de Ucraina.
Formal, în condiții normale, eroarea statistică a unui astfel de eșantion (cu o probabilitate de 0,95 și luând în considerare efectul de proiectare de 1,3) nu a depășit 4,1% pentru indicatorii apropiați de 50%, 3,5% pentru indicatorii apropiați de 25%, 2,5% pentru indicatorii apropiați de 10% și 1,8% pentru indicatorii apropiați de 5%.
Sociologii subliniază faptul că, pe timp de război, la eroarea formală de mai sus se adaugă o anumită abatere sistematică, dar, în general, ei consideră că rezultatele obținute păstrează totuși o reprezentativitate ridicată și permit o analiză destul de fiabilă a sentimentului public.
Editor : Sebastian Eduard