vineri, octombrie 4

Forțele de apărare ale Ucrainei au lovit o stație radar rusească Nebo-M cu ajutorul rachetelor balistice ATACMS, scrie Ukrainska Pravda.

„Unități ale trupelor de rachete ale Forțelor Armate ale Ucrainei au lovit cu succes stația radar rusească Nebo-M cu rachete balistice ATACMS. Distrugerea acesteia reduce semnificativ capacitatea armatei ruse de a detecta, urmări și intercepta ținte aerodinamice și balistice”, este informația transmisă de Statul Major al Ucrainei.

„Distrugerea radarului Nebo-M va crea un «coridor aerian» favorabil pentru utilizarea eficientă a rachetelor de croazieră Storm Shadow și SCALP-EG. Operațiunile de luptă ale forțelor de apărare împotriva țintelor inamice importante continuă”, a concluzionat Statul Major General.

Oficialii militari subliniază că un Nebo-M este o țintă foarte complexă de atins, deoarece funcționează în mod invizibil, scanând orizontul pentru a detecta țintele aeriene. Statul Major General a declarat că rușii mai au doar 10 sisteme funcționale de acest tip. Costul unui astfel de sistem radar depășește 100 de milioane de dolari americani.

Nebo-M sau Nebo-ME (Nebo înseamnă „cer”), cunoscut și sub numele de RLM-ME sau 55Zh6ME, este un sistem radar integrat multifuncțional care dispune de mai multe radare programabile cu design multi-bandă și o fuziune centrală a datelor. Radarul a început să fie fabricat din 1984. Complexul radar este alcătuit dintr-un modul de post de comandă și unul până la trei radare diferite, care sunt desfășurate pe camioane separate 8×8 de 24 de tone. Producătorul susține că acest sistem poate detecta aeronavele din a cincea generație, precum F-22 și F-35, și poate detecta lansările de rachete balistice cu rază lungă de acțiune. Nebo-ME este o versiune de export cu unele caracteristici reduse.

 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Editor : S.S.

Acțiune.
Exit mobile version