miercuri, ianuarie 22

Donald Trump riscă să nu reușească să se despartă de Ucraina și ar putea fi absorbit și mai adânc în războiul lui Vladimir Putin – la fel cum Richard Nixon a fost prins pe picior greșit în încercările sale de a se retrage din Vietnam – a avertizat fostul strateg-șef al lui Trump, Steve Bannon, într-un interviu acordat Politico.

Fostul strateg-șef al lui Trump se teme că fostul său șef nu va face o pauză clară și nu va opri ajutorul militar acordat Kievului.

Gazda influentului podcast „War Room” se pregătește pentru o confruntare politică majoră cu privire la intervenția Statelor Unite în Ucraina. El pledează pentru încetarea ajutorului militar extrem de important acordat de SUA Kievului, dar se teme că fostul său șef va cădea în capcana întinsă de o alianță improbabilă a industriei americane de apărare, a europenilor și chiar a unora dintre prietenii lui Bannon, despre care susține că sunt acum rătăciți.

Printre aceștia se numără Keith Kellogg, un general american în retragere care este ales de Trump pentru a fi trimis special pentru Ucraina și Rusia.

„Dacă nu suntem atenți, se va transforma în Vietnamul lui Trump. Asta i s-a întâmplat lui Richard Nixon. El a ajuns să dețină războiul și a fost considerat războiul lui, nu al lui Lyndon Johnson”, a spus Bannon.

Kellogg susține că orice acord de încheiere a războiului de trei ani trebuie să includă garanții solide de securitate pentru Ucraina, pentru a se asigura că Rusia nu va invada din nou. Iar Kellogg a vorbit despre menținerea ajutorului militar american pentru a exercita presiuni asupra Moscovei în vederea încheierii unui acord decent.

Riscuri

În ciuda prieteniei sale cu Kellogg, Bannon este de părere că acest tip de amânare nu va face decât să sporească riscul ca SUA să fie atrasă și mai adânc într-un război pe care îl consideră imposibil de câștigat și care nu este în interesul național al Americii. În culise, el face presiuni furibunde pentru ca Trump să declare în discursul său de inaugurare de luni că va pune capăt rapid războiului.

În emisiunea sa zilnică de radio și podcast, Bannon a făcut campanie pentru acest anunț încă din prima zi. „Sunt înnebunit chiar acum să mă asigur că luni va fi ceva, un anunț. Pentru că Kellogg spune că va dura 100 de zile, iar vechile instituții de politică externă spun că va dura șase luni”, a declarat Bannon.

El susține că Trump ar trebui să-i spună liderului ucrainean Volodimir Zelenski că „există un nou șerif în oraș și că vom încheia o înțelegere și o vom încheia rapid”. Zelenski ar trebui, continuă el, să ia notă de modul în care Trump l-a forțat pe prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu să accepte un acord de încetare a focului pentru ostatici cu Hamas.

Bannon a comparat anul 2025 cu 1932, când Franklin D. Roosevelt a fost ales pentru prima dată și a lansat New Deal. „Coaliția noastră [electorală] este mult mai mare decât a fost în 2016, mult mai largă, mult mai profundă”, permițând să se facă mai mult, a spus Bannon, inclusiv «deconstrucția statului administrativ».

Dar o coaliție mai mare aduce și riscuri. Bannon s-a temut că noii convertiți din Silicon Valley, inclusiv miliardarul Elon Musk, cu care a avut dispute publice, l-ar putea deturna pe Trump și ar putea încheia acorduri în beneficiul lor.

El a fost tăios cu privire la europeni și la alianța transatlantică. „Dacă vă uitați la NATO, nu cred că poate aduna două divizii de luptă de europeni care să fie gata de luptă”, a ironizat el, plângându-se că NATO s-a transformat într-un protectorat american, în loc să fie o alianță.

Putin

Dar Bannon susține în egală măsură că nu este un fan al liderului Rusiei.

„Putin este un tip rău. Este un tip foarte rău. KGB-ul sunt tipi răi. Dar nu stau treaz noaptea îngrijorându-mă de influența Rusiei asupra Europei. Nr. 1, armata lor nici măcar nu a ajuns la Kiev. În trei ani, nu au putut ajunge acolo. Nici măcar nu au cucerit Harkovul. Știți de ce nu stau treaz noaptea? Pentru că europenii nu stau treji noaptea. Ei nu consideră Rusia o amenințare reală. Dacă ar fi așa, ar arunca mult mai mulți bani și trupe în joc”, a continuat el.

Boris Johnson, un criminal de război

El susține că prea mulți lideri europeni s-au închipuit că sunt Winston Churchill, referindu-se în special la fostul lider conservator britanic Boris Johnson, pe care l-a numit un „criminal de război”.
„Războiul din Ucraina este greșeala centrală a Europei din ultimii doi ani. Avem un milion de ucraineni morți sau răniți. Și vom ajunge, în cel mai bun caz, exact acolo unde a început acest lucru, așa cum am spus acum trei ani. Și asta pentru că îi avem pe Boris Johnson și [președintele francez Emmanuel] Macron, toți acești fanteziști care nu vor să plătească pentru propria apărare. Ei vor să fie mari șmecheri. Toți vor să fie Winston Churchill cu banii și viețile altora”, spune el.

Groenlanda și Panama

Bannon este un mare fan al manevrei lui Trump de a cumpăra Groenlanda și, în calitate de fost ofițer de război naval, spune că vede Arctica ca fiind crucială pentru a asigura siguranța patriei americane în fața Rusiei și Chinei. „Trump nu va invada Groenlanda”, a spus el, fluturând o mână disprețuitoare. „Nu trebuie să o facă. Vor vota pentru independență, iar apoi vor vota pentru a se alătura Statelor Unite.”

De asemenea, obținerea controlului asupra Canalului Panama este importantă pentru apărarea americană. „Oamenii din Panama au fost jefuiți de elitele de acolo. Practic, ei fac afaceri. Este un secret deschis. Au încheiat înțelegeri cu PCC [Partidul Comunist Chinez]. Sunt cumpărați și plătiți, iar ei le-au predat canalul. Acesta este sfârșitul”.

Trump-Bannon, o relație cu scântei

Este dificil de evaluat cât de influent este acum Bannon asupra lui Trump.

Cei doi s-au certat după ce Bannon a criticat familia lui Trump, și-a bătut joc de intelectul președintelui de atunci și a criticat operațiunile de la Casa Albă în comentarii publicate într-o carte a jurnalistului Michael Wolff. Trump l-a dezavuat pe Bannon și l-a acuzat că și-a pierdut mințile.

Dar cei doi s-au împăcat mai puțin de un an mai târziu, Trump numindu-l pe Bannon „unul dintre cei mai buni elevi ai mei” și spunând că i-a „plăcut să lucreze cu” el. În 2018, Bannon a lansat un documentar pro-Trump menit să galvanizeze susținătorii lui Trump înainte de alegerile intermediare din 2018, în încercarea de a menține majoritatea republicană în Camera Reprezentanților. El nu a vrut să dezvăluie cât de des vorbește cu Trump, dar a spus că știe că Trump ascultă podcastul său și trimite adesea mesaje de laudă.

 

Editor : S.S.

Acțiune.
Exit mobile version