luni, octombrie 7

Liderii occidentali îşi reiterează atât „oroarea” la un an de la atacurile „atroce” comise de Hamas în sudul Israelului la 7 octombrie 2023, cât şi ataşamentul faţă de pace, în timp ce soarta palestinienilor continuă să provoace manifestaţii în întreaga lume, relatează AFP, preluată de News.ro.

De la Amsterdam la Tokyo şi de la Washington la Ankara, numeroase declaraţii şi adunări împreună cu comunitatea evreiască, dar şi manifestaţii pro-palestiniene au comemorat această zi de masacre, cele mai sângeroase din istoria statului evreu.

Atacul a luat prin surprindere ţara într-o zi de sărbătoare religioasă evreiască şi adus la moartea a 1.205 de persoane și la declanșarea un război devastator în Fâşia Gaza – care s-a soldat cu aproape 42.000 de morţi – şi deschiderea altui front în Liban, la jumătatea lui septembrie, împotriva Hezbollahului susținut de Iran.

Preşedintele american Joe Biden – a cărui ţară furnizează armament Israelului – s-a declarat „total angajat” în favoarea „securităţii Israelului”, recunoscând că 7 octombrie este totodată „o zi neagră pentru palestinieni, din cauza conflictului pe care Hamas l-a declanşat în această zi”.

„Israelul va plăti mai devreme sau mai târziu preţul genocidului pe care-l comite de un an şi pe care-l continuă”, a denunţat preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan într-un mesaj postat pe X.

În mai multe ţări din Asia, din Filipine în India, steaguri palestiniene sau pancarte denunţând martiriul Fâşiei Gaza au fost agitate de către manifestanţi.

Papa Francisc a denunţat „incapacitatea ruşinoasă a comunităţii internaţionale şi a marilor puteri” de a obţine o încetare a focului.

„Acum un an, s-a aprins fitilul urii. El nu s-a stins, ci s-a aprins într-o spirală a violenţei”, a denunţat Suveranul Pontif.

„Spirala violenței”

La Londra, premierul laburist Keir Starmer a evocat o „zi a durerii şi tristeţii”.

La Roma, premierul italian Giorgia Meloni s-a dus la marea Sinagogă de la Roma şi a subliniat că aceste ceremonii nu sunt „un simplu ritual”, ci o condiţie „prealabilă a aduceri păcii”. Ea şi-a exprimat îngrijorarea faţă de un antisemitism „latent şi galopant” în opinia sa.

„La un an de la oribilele atacuri teroriste de la 7 octombrie, noi nu uităm”, a subliniat pe X premierul grec Kyriakos Mitsotakis.

Diplomația spaniolă şi-a reiterat „condamnarea fermă a atacurilor teroriste atroce ale Hamas” şi a îndemnat la un armistiţiu în Fâşia Gaza şi la o „soluţie cu două state”.

Ceremonii de comemorare la care au luat parte rude ale victimelor atacurilor au avut loc la Varşovia, Madrid , dar și la Bucureşti.

La Varşovia, Yuval Dancyg, fiul lui Alex Dancyg, în vârstă de 75 de ani, unul dintre ostaticii răpiţi în kibuţul de stânga Nir OZ, asasinat apoi de Hamas, a subliniat că a venit pentru tatăl său dar şi pentru că trebuie „să se pună pe ordinea de zi problema ostaticilor”.

La Madrid a avut loc o ceremonie de aproximativ 100 de persoane, la care au participat diplomaţi, membri ai comunităţii evreieşti şi victime sau rude ale acestora, între care Nissim Louk, tatăl lui Shani Louk, a cărei fotografie în care zăcea pe jumătate goală în spatele unei camionete a făcut înconjurul lumii. „Este un avertisment. Dacă Israelul cade, lumea occidentală va cădea”, prezice el.

„Noi vă împărtăşim durerea”, a scris pe X în ebraică cancelarul german Olaf Scholz, care postează o fotografie a faţadei Cancelariei de la Berlin pe care este proiectat desenul unei panglici galbene, care simbolizează solidaritatea cu ostaticii şi familiile lor.

În Franţa, mai mulţi miniştri şi aproximativ 1.000 de persoane erau aşteptate luni seara la Paris la o ceremonie comemorativă organizată de către comunitatea evreiască.

„Cicatrice a umanității”

„Durerea rămâne la fel de vie ca acum un an”, a subliniat pe X preşedintele francez Emmanuel Macron. Cu o zi mai înainte a cerut încetarea anumitor livrări de armament Israelului. El depunea eforturi să calmeze furia Israelului.

Ministrul francez de Externe Jean-Noël Barrot era prezent luni în Israel la Reim.

„Numai forţa nu poate fi suficientă să garanteze securitatea Israelului”, a declarat el într-o conferinţă de presă. „Pentru a-i aduce în sfârşit înapoi pe ostatici rudelor lor, pentru a permite în sfârşit întoarcerea deplasaţilor din nord în casele lor, după un an de război, a venit timpul diplomaţiei”, a pledat el, după ce a depus 48 de trandafiri albi în memoria celor 48 de victime franceze.

Dintre cele 251 de persoane răpite, 97 sunt ţinute în continuare ostatice în Fâşia Gaza, dintre care 34 sunt considerate moarte de către autorităţile israeliene.

La Re’im, la o petrecere rave, dintre ai cărei cel puţin 370 de participanţi au fost masacraţi anul trecut, şi-a început Israelul ceremoniile, la ora locală 6.29 (şi ora României).

Preşedintele israelian Isaac Herzog a cerut lumii să „susţină Israelul în lupta sa împotriva inamicilor săi”.

7 octombrie lasă „o cicatrice umanităţii”, a declarat el, după ce Israelul anunţa duminică trimiterea unei a treia divizii în sudul Libanului.

Israelul schimbă „realitatea” pe teren astfel încât să nu mai existe un alt 7 octombrie, a declarat premierul Benjamin Netanyahu.

Atacul de la 7 octombrie a adus Israelul „înapoi la punctul de plecare şi i-a ameninţat existenţa”, a salutat la postul Al Arabiya Khaled Mechaal, un fost lider al Hamas.

Hezbollahul libanez împotriva căruia Israelul luptă în Liban, a anunţat luni că va continua să lupte împotriva „agresiunii” Israelului, care l-a catalogat drept o entitate „canceroasă” care trebuie să fie „eliminată” în cele din urmă.

Editor : B.E.

Acțiune.
Exit mobile version