Saturday, September 30, 2023
Home Afacere Un ciorchine poate ajunge și la trei kilograme

Un ciorchine poate ajunge și la trei kilograme

by admin

Strugurii de solar au devenit noua modă în viticultură, iar un ciorchine crescut printre roșii poate ajunge și la trei kilograme.

Ideea a fost preluată de la fermierii din Republica Moldova și a fost implementată, pentru prima dată în România, la Pleşoiu, în Olt.

Avantajul cultivării viței de vie în solar este unul important. Strugurii sunt timpurii și, cel mai important, sunt ocrotiți de boli și dăunători, stropirea cu substanțe chimice nefiind necesară.

Ion Păunel spune că strugurii cultivați de el în solar sunt pe cât de uriași, pe atât de delicioși.

“Strugurii sunt foarte mari, foarte delicioși și foarte aromați”, spune el.
Citește și: Băutura toamnei care ne ferește de boli. Întărește imunitatea și îmbunătățește sănătatea inimii

Legumicultorul îi cultivă după o metodă nouă, care implică o pergolă de dirijare. Astfel, producția este mult mai mare decât într-o plantație clasică.

“Dacă pe un sistem clasic se obțin, în cazul strugurilor de masă, undeva între 12-16 tone, în funcție de condițiile climatice, la sistemul de tip pergolă ajungem deja până la 70 de tone”, a mai adăugat Ion Păunel.

Anul acesta, strugurii adunați de pe o singură plantă din solar au depașit 20 de kilograme.

“Am avut exemplare de la 800 de grame până la peste 3 kilograme pe o singură plantă. Am avut și vițe care au avut 20-25 de kilograme”, a mai spus bărbatul.

Prima tranșă de struguri de masă crescuți în solar s-a vândut pe piață cu 20-25 de lei/ kg, iar acum prețul a ajuns la 10-12 lei/kg.

Ion Păunel își vinde marfa în Sibiu, dar speră ca astfel de culturi să se extindă, iar strugurii românești să ajungă și în supermarketuri, dar și peste hotare.

Ați putea dori, de asemenea

Copyright ©️ All rights reserved. | thenews.co.ro