joi, ianuarie 9

Consumul unui pahar mare de lapte în fiecare zi poate reduce riscul de cancer intestinal cu aproape o cincime, conform celui mai amplu studiu efectuat în domeniul alimentației și al bolii, informează The Guardian.

O cantitate zilnică suplimentară de 300 de miligrame de calciu, cantitate aproximativă care se găsește într-o jumătate de litru de lapte, a fost asociată cu un risc cu 17% mai mic de cancer intestinal, au declarat cercetătorii, sursele non-lactate de calciu, cum ar fi laptele de soia fortificat, având un efect protector similar.

„Acest studiu cuprinzător oferă dovezi solide că produsele lactate pot ajuta la prevenirea cancerului colorectal, în mare parte datorită calciului pe care îl conțin”, a declarat Dr. Keren Papier, primul autor al studiului și epidemiolog nutrițional senior la Universitatea din Oxford.

„Calciul are un efect similar atât din sursele lactate, cât și din cele non-lactee, sugerând că acesta a fost principalul factor responsabil pentru reducerea riscului”, a adăugat ea.

Cancerul de intestin este al treilea cel mai frecvent cancer din lume, cauzând aproape 2 milioane de cazuri și un milion de decese anual. Se preconizează că noile diagnostice vor ajunge la 3,2 milioane până în 2040, iar decesele vor crește la 1,6 milioane, în mare parte din cauza creșterii numărului de cazuri în țările bogate. Din motive care rămân neclare, cancerul intestinal este în creștere accentuată la persoanele tinere din întreaga lume. De exemplu, între începutul anilor 1990 și 2018, numărul adulților din Regatul Unit cu vârste cuprinse între 25 și 49 de ani diagnosticați cu cancer de intestin a crescut cu 22 %.

Deși tendințele sunt îngrijorătoare, mai mult de jumătate dintre cancerele intestinale pot fi prevenite prin modificări ale regimului alimentar și ale stilului de viață. Menținerea unei greutăți sănătoase, consumul mai multor fibre, consumul mai redus de alcool, activitatea fizică și lipsa fumatului contribuie la reducerea riscului. Dieta este deosebit de importantă, unul din cinci cazuri fiind legat de consumul excesiv de carne roșie sau prelucrată.

Studiile anterioare au sugerat că produsele lactate pot contribui la prevenirea cancerului intestinal, dar dovezile nu erau clare. Pentru cel mai recent studiu, Papier și colegii săi au utilizat date dietetice de la peste 540.000 de femei pe parcursul a aproape 17 ani pentru a investiga modul în care 97 de alimente, băuturi și nutrienți afectează riscul de cancer intestinal.

Studiul a găsit dovezi convingătoare pentru calciu, care poate proteja împotriva cancerului intestinal și a confirmat că alcoolul și carnea roșie sau procesată cresc riscul. Consumul a 20 de grame de alcool în plus pe zi, aproximativ cantitatea prezentă într-un pahar mare de vin, a fost asociat cu un risc cu 15% mai mare de cancer intestinal, în timp ce consumul a 30 de grame de carne roșie și procesată în plus a fost asociat cu o creștere cu 8% a bolii.

Studiul s-a axat pe femeile aflate în postmenopauză, dar Papier a declarat că efectele protectoare ale calciului sunt de așteptat să se aplice bărbaților și persoanelor mai tinere. „Calciul poate proteja împotriva cancerului colorectal prin atașarea la acizii biliari și acizii grași liberi din colon, ceea ce ajută la reducerea potențialului lor cancerigen”, a spus ea. Detaliile studiului au fost publicate în Nature Communications.

Editor : B.E.

Acțiune.
Exit mobile version