duminică, ianuarie 19

Un bărbat din Suceava a fost păgubit cu suma de 36.000 de lei, după ce a fost contactat de o femeie care s-a prezentat drept o reprezentantă a „bursei de valori” și care i-a propus o investiție în acțiuni la companie de petrol. Pentru această investiție, bărbatul a făcut un credit la bancă și a depus banii la un aparat tip bancomat, cu un cod QR, potrivit News.ro.

Oamenii legii atrag acum atenția cu privire la faptul că infractorii care se ocupă de astfel de înșelăciuni au dezvoltat noi metode de fraudă online.

Bărbatul a sesizat poliția, vineri, 17 ianuarie, și a povestit că în perioada octombrie 2024- ianuarie 2025 a virat suma de bani către persoane necunoscute. În cele din urmă,  acesta și-a dat seama că a fost înșelat.

„Bărbatul a declarat faptul că a fost contactat prin intermediul unei aplicaţii on-line de către o persoană de sex feminin care s-a recomandat a fi angajată la bursa de valori. Ulterior, acesta i-a prezentat o ofertă pentru a cumpăra acţiuni în comerţul cu petrol la societate de profil. Bărbatul a fost de acord cu oferta propusă şi a virat suma de 1200 de lei, într-un cont bancar, ale cărui date nu le mai are.  Ulterior la data de 23.10.2024, bărbatul a făcut un împrumut bancar la o unitate bancară din municipiul Suceava, în valoare de 40.000 lei, din care suma de 35.000 a depus-o conform instrucţiunilor primite, la un aparat tip bancomat, folosind un cod QR pe care l-a primit de la persoana care l-a contactat în ziua anterioară”, transmit poliţiştii, printr-un comunicat dat publicităţii duminică, citat de sursa precizată.

Bărbatul a mai fost contact, după ce a depus suma, prin mesaje, de femeie care s-a prezentat drept angajată bursei de valori. Însă, aceasta nu i-a oferit niciun detaliu concret referitor la retragerea sumei investite sau alte detalii legate de contract.

La data de 17 ianuarie, acesta a fost contactat telefonic de un alt număr de telefon, de către o persoană care s-a prezentat drept un alt angajat al bursei de valori și care i-a solicitat să deschisă 3 conturi la 3 bănci și să depună sume suplimentare.În acel moment, el şi-a dat seama că a fost victima unei înşelăciuni şi a mers la Poliţie.     

Recomandarea Poliției

Oamenii legii atrag atenția asupra acestor metode de înșelăciune și recomandă prudență și informare înainte de a depune sume de bani în anumite conturi.

Poliţia aminteşte că autorii se prezintă ca fiind consultanţi financiari ai unor platforme de tranzacţionare on-line, apelează de pe numere de telefon cu prefix de Marea Britanie, Franţa, Elveţia şi folosesc de regulă un accent moldovenesc, arătându-se interesate de investiţii în acţiuni la companii precum Hidroelectrica, Transgaz, Petrom, BRUA.  

„Persoanele vătămate sunt convinse sa-şi instaleze pe telefoanele mobile aplicaţii de control la distanţă (ANYDESK, Air Droid, AirDroid Business Daemon), prin intermediul cărora autorii accesează dispozitivele persoanelor vătămate, iar sub pretextul că vor fi îndrumaţi cu paşii ce trebuie urmaţi, le sunt accesate aplicaţiile bancare ale acestora, iar apoi transferul fondurilor sunt efectuate fără acordul victimelor”, precizează Poliţia.

Editor : A.R.

Acțiune.
Exit mobile version