miercuri, septembrie 25

Vederea copiilor se înrăutățește în mod constant, unul din trei copii suferind de miopie, fiind incapabil să vadă clar lucrurile în depărtare, sugerează o nouă analiză globală, conform BBC.

Cercetătorii spun că blocajele din timpul pandemiei Covid au avut un impact negativ asupra vederii, deoarece copiii au petrecut mai mult timp pe ecrane și mai puțin timp în aer liber.

Miopia este o preocupare în creștere a sănătății globale, care urmează să afecteze încă milioane de copii până în 2050, avertizează studiul.

Cele mai mari rate sunt în Asia – 85% dintre copiii din Japonia și 73% din Coreea de Sud sunt miopi, cu peste 40% din copii afectați în China și Rusia. Paraguay și Uganda, la aproximativ 1%, au avut unele dintre cele mai scăzute niveluri de miopie, Regatul Unit, Irlanda și SUA toate aproximativ 15%.

Cazurile de miopie s-au triplat între anii 1990 și 2023

Studiul, publicat în British Journal of Ophthalmology, a analizat cercetările care au implicat peste cinci milioane de copii și adolescenți din 50 de țări de pe toate cele șase continente.

Datele au dezvăluit că miopia s-a triplat între 1990 și 2023 – crescând la 36%. Și creșterea a fost „deosebit de notabilă” după pandemia de Covid, spun cercetătorii.

Miopia începe de obicei în anii de școală primară și tinde să se agraveze până când ochiul își oprește devoltarea, la aproximativ 20 de ani.

Există factori care fac acest lucru mai probabil, de exemplu modul de viață din Asia de Est.

De asemenea, depinde de genetică – trăsăturile pe care copiii le moștenesc de la părinți – dar există și alți factori, cum ar fi vârsta deosebit de fragedă (doi ani) la care copiii își încep educația în locuri precum Singapore și Hong Kong. Copiii petrec mai mult timp citind sau stând cu ochii în ecrane în primii ani, ceea ce încordează mușchii ochilor și acest lucru poate duce la miopie, sugerează cercetările.

În Africa, unde școala începe la vârsta de șase până la opt ani, miopia este de șapte ori mai puțin frecventă decât în Asia.

În timpul pandemiei COVID, vederea copiilor și adolescenților s-a degradat

În timpul blocajelor Covid din întreaga lume, când milioane de oameni au fost nevoiți să stea în casă pentru perioade lungi de timp, vederea copiilor și adolescenților a fost afectată.

Dovezile emergente sugerează o potențială asociere între pandemie și deteriorarea accelerată a vederii în rândul adulților tineri”, scriu cercetătorii.

Până în 2050, miopia ar putea afecta mai mult de jumătate dintre adolescenții din întreaga lume, prezice cercetarea.

Fetele și femeile tinere este posibil să fie mai afectate decât băieții și bărbații tineri, deoarece tind să petreacă mai puțin timp făcând activități în aer liber la școală și acasă pe măsură ce cresc, sugerează studiul.

Creșterea și dezvoltarea fetelor, inclusiv pubertatea, încep mai devreme, ceea ce înseamnă că au tendința de a experimenta miopia și la o vârstă mai fragedă.

Deși se așteaptă ca Asia să aibă cele mai înalte niveluri în comparație cu toate celelalte continente până în 2050, cu aproape 69% de copii miopi, țările în curs de dezvoltare pot ajunge și la 40%, spun cercetătorii.

Cum protejez vederea copilului meu

Copiii ar trebui să petreacă cel puțin două ore în aer liber în fiecare zi, în special între vârsta de șapte și nouă ani, pentru a-și reduce șansele de a deveni miopi, spun experții din Marea Britanie.

Nu este clar dacă prezența luminii naturale a soarelui, exercițiul desfășurat în aer liber sau faptul că ochii copiilor se concentrează asupra obiectelor aflate mai departe face diferența.

Există un beneficiu real pentru copiii care își petrec timpul afară”, spune Daniel Hardiman-McCartney, consilier clinic de la Colegiul Optometriștilor din Marea Britanie.

De asemenea, el recomandă părinților să-și ducă copiii la un test oftalmologic atunci când au vârsta între șapte și 10 ani, chiar dacă vederea lor a fost verificată la o vârstă mai mică.

Părintele ar trebui, de asemenea, să știe că miopia este o caracteristică de familie. Dacă ești miop, atunci copiii tăi au șanse de trei ori mai mari decât alți copii să fie și ei miopi.

Miopia nu poate fi vindecată, dar poate fi corectată cu ochelari sau lentile de contact.

Lentilele speciale pot încetini dezvoltarea miopiei la copiii mici, încurajând ochiul să crească diferit, dar sunt scumpe.

În Asia, unde aceste lentile speciale sunt foarte populare, se folosesc și săli de clasă din sticlă care imită învățarea în aer liber.

Preocuparea este că ratele mari de miopie ar putea duce la un număr mare de afecțiuni neobișnuite ale ochilor la vârstă mai înaintată.

Care sunt semnele miopiei

  • Dificultate la citirea cuvintelor la distanță, cum ar fi citirea tablei la școală;
  • Copilul stă aproape de televizor, computer, sau ține cărțile, telefonul mobil ori tableta aproape de față;
  • Dureri de cap;
  • Frecarea ochilor în mod constant.

Editor : M.I.

Acțiune.
Exit mobile version