Thursday, March 23, 2023
Home România UPDATE. Alin Nica, bănuit de ANI de conflict de interese, fals în declarații și folosirea funcției pentru favorizarea unei persoane

UPDATE. Alin Nica, bănuit de ANI de conflict de interese, fals în declarații și folosirea funcției pentru favorizarea unei persoane

by admin

Anunțul a fost făcut miercuri dimineață de reprezentanții Agenției Naționale de Integritate. Aceștia spun că au sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție în legătură cu vicepreședintele CJ Timiș și al PNL Timiș, Alin Nica, cu privire la existența unor indicii că ar fi comis mai multe infracțiuni.

„Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la existența indiciilor referitoare la săvârșirea de către Nica Alin Adrian a infracțiunilor de conflict de interese, respectiv folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane, prevăzută de art. 301 din Codul Penal, întrucât în exercitarea funcției de primar al comunei Dudeștii Noi (mandatul 2016 – 2020), a participat la luarea unor decizii ce au adus un folos patrimonial în valoare de 132.000 de lei unei entități în cadrul cărui Consiliu deținea calitatea de membru și, totodată, a emis pentru aceasta o autorizație de construcție.

Mai mult, Nica Alin Adrian a încheiat un contract civil în baza căruia a fost remunerat cu suma de 6.900 de lei, cu o societate comercială cu care Primăria Dudeștii Noi încheiase 15 contracte prin achiziție directă. Totodată, în calitate de primar a încheiat și un contract de arendă cu o întreprindere individuală, cu care încheiase un contract de arendare, în calitate de persoană fizică”, transmit reprezentanții Agenția Națională pentru Integritate.

Mai mult, cei de la ANI spun că Alin Nica ar fi comis și infracțiunea de fals în declarații, pentru că în declarațiile de interese din 2021 și 2022 ar fi declarat deținerea unei calități din care a demisionat. Mai mult, a omis să treacă venituri obținute în 2019 în cadrul unei firme private în declarația de avere din 2020.

„De asemenea, ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justițieși cu privire la existența indiciilor referitoare la săvârșirea de către Nica Alin Adrian a infracțiunii de fals în declarații, prevăzut de art. 326 din Codul Penal, întrucât, în declarațiile de interese depuse în anii 2021 și 2022 a declarat deținerea unei calități din care demisionase. Totodată, persoana evaluată nu a menționat în declarațiile de avere depuse în anul 2020, venituri în cuantum de 4.636 de lei obținute în anul 2019 de la o întreprindere individuală”, mai spun cei de la ANI.

Președintele CJT reacționează: „Cred că s-a mers un pic prea departe”

Președintele Consiliului Județean Timiș a declarat pentru Tion că nu există nimic „nelegal” în ceea ce a făcut. Legat de hotărârile de consiliu local cu privire la construirea unor biserici noi în Dudeștii Noi, consideră că „nu este nimic penal în a da bani unei biserici de la primărie” și că a fost o simplă „eroare de copy/paste” în ceea ce privește menținerea calității de membru parohial după demisie, pentru că el de obicei, în fiecare an copiază din declarația de interese a anului precedent.

„Nu e nimic neobișnuit față de ceea ce am trecut când eram primar. Sunt o grămadă de persoane care au dreptul să sesizeze anumite aspecte care li se par nelegale. Totul a pornit de la sesizarea unui cetățean care a crezut că am făcut ceva nelegal când am fost primar. ANI și-a declinat competența, pentru că sunt aspecte care țin de latura penală, și a sesizat Parchetul. Eu am fost chemat la ANI și am dat explicații.

Este vorba despre niște hotărâri de consiliu local pe care eu le-am inițiat cu privire la construirea unei noi biserici în Dudeștii Noi, eu fiind și membru în consiliul parohial. ANI a considerat ca ar putea fi suspiciuni de favorizare a anumitor persoane. Nu este nimic penal în a da bani unei biserici de la primărie. Legea cultelor permite alocarea de fonduri pentru construirea de lăcașe de cult. Faptul că eu eram membru în consiliul parohial nu afectează capacitatea mea de a fi obiectiv.

Un alt aspect menționat acolo, fals în declarații, faptul că am menținut această calitate de membru în consiliul parohial al bisericii ortodoxe din Dudeștii Noi încă doi ani după ce mi-am dat demisia din el. Aici a fost o simplă eroare de copy/paste, pentru că de obicei în fiecare an copiez din declarația de interese a anului precedent. Deci nu sunt aspecte pe care să le consider nelegale. Am fost foarte atent și sunt în continuare foarte atent la aceste lucruri, pentru că sunt chestiuni care țin de imaginea și integritatea persoanelor aflate într-o funcție publică.

Sigur, ANI și-a făcut datoria, ca orice instituție abilitată să constate și să sancționeze astfel de fapte de integritate. Sunt convins că și celelalte instituții sesizate își vor face datoria și adevărul va ieși la iveală. Nu am nimic de ascuns și sunt convins că am respectat toate prevederile și rigorile legii. Mi se pare absurd ca pentru o chestiune care ține de credința personală a fiecărei persoane să ajungi să fie sesizat Parchetul, fiindcă ai dat bani pentru construirea unei biserici. Acum, să fim serioși, fiecare cred că nu se poate rupe de credința personală atunci când e pus să ia o decizie. Aici cred că s-a mers un pic prea departe, dar sunt convins că instituțiile vor clarifica și acest aspect”, a spus Nica.

Liderul administrației județene a oferit lămuriri cu privire la situația contractului de prestare de servicii în calitatea sa de lector, avut cu o firmă, și cu privire la situația celui de arendă, semnat în urma unei licitații la primărie.

„Un alt aspect semnalat a fost acela de contract prestare servicii în calitatea mea de lector cu o firmă cu care anterior primăria a avut mai multe contracte de prestări servicii pentru cursuri de formare profesională pentru angajații primăriei. Cu această firmă, eu fiind membru în comisia care a elaborat codul administrativ, am fost solicitat să țin o serie de cursuri și eu sa fiu lector. Evident că am fost plătit pentru aceste cursuri, cu cca. 6.000 de lei. Dar conform legii, aceste lucruri sunt permise.

O ultimă speță era cea cu un contract de arendă pe care eu l-am semnat în urma desfășurării unei proceduri de licitație la primărie. Cu persoana respectivă am mai avut contract, pe care îl reziliasem cu câteva săptămâni înainte de licitația propriu-zisă. Nici aici nu este niciun conflict de interese”, a mai precizat Alin Nica.

Ați putea dori, de asemenea

Copyright ©️ All rights reserved. | thenews.co.ro