Tuesday, March 21, 2023
Home Internațional Veste uriașă pentru Ucraina: Polonia îi va trimite tancuri principale de luptă Leopard

Veste uriașă pentru Ucraina: Polonia îi va trimite tancuri principale de luptă Leopard

by admin

Polonia a anunțat miercuri că va trimite Ucrainei tancuri Leopard ca parte a unei coaliții internaționale, acestea urmând a fi primele tancuri de fabricație occidentală pe care Kievul le va primi după declanșarea invaziei rusești, relatează Reuters.

Tancuri Leopard din dotarea fortelor armate poloneze alaturi de tancuri Abrams americaneFoto: ASWphoto / Alamy / Profimedia Images

Kievul a solicitat tancuri occidentale, printre care și modelul Leopard fabricat în Germania, de la începutul invaziei rusești în data de 24 februarie a anului trecut dar până acum partenerii săi din Vest i-au furnizat doar tancuri sovietice recondiționate sau modernizate.

Însă președintele polonez Andrzej Duda a anunțat miercuri că țara sa va preda Ucrainei o companie de tancuri Leopard (n.r. 14 bucăți) ca parte a unei coaliții aflate în construire”.

„După cum știți, trebuie să fie îndeplinite o serie întreagă de cerințe formale, [obținerea de] acorduri etc. Mai presus de toate, ne dorim să fie o coaliție internațională”, a explicat acesta în timpul unei conferințe de presă comune cu omologii săi pe care a susținut-o alături de omologii săi din Ucraina și Lituania în orașul Liov.

Comentariile sale vin după ce premierul Mateusz Morawiecki a declarat sâmbătă că Polonia nu intenționează să trimită tancuri Leopard Ucrainei fără formarea unei coaliții mai largi.

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat la rândul său luni că rămâne convins de nevoia coordonării livrărilor de arme către Ucraina cu aliații, temperând comentariile făcute cu o zi înainte de către ministrul său al Economiei, Robert Habeck, care a afirmat că Berlinul nu poate exclude trimiterea unor tancuri Ucrainei.

Polonia este una dintre puținele țări care au trimis deja tancuri de luptă forțelor ucrainene, fiind însă vorba de tancuri T-72 de fabricație sovietică rămase în dotarea forțelor sale armate după aderarea la NATO.

Iar, spre deosebire de vehiculele de luptă Bradley și blindatele ușoare AMX-10 RC promise ucrainenilor de către SUA, respectiv Franța, Leopard este un tanc de luptă propriu-zis, nu doar un vehicul blindat cu tun a cărui înfățișare seamănă cu unul.

Specificațiile tancului Leopard

Leopard 2 este un tanc principal de luptă dezvoltat de compania germană de armament Krauss-Maffei la începutul anilor 1970 pentru Bundeswehr. Tancul a intrat în dotarea armatei germane în anul 1979, înlocuind modelul Leopard 1. Mai multe versiuni au fost folosite de Germania și alte 12 țări europene, precum și unele țări din afara continentului.

Acest tanc a fost utilizat în Războiul din Kosovo de Germania și în Războiul din Afganistan de către Canada și Danemarca, membre ale coaliției internaționale care au luptat împotriva regimului taliban.

Însă este posibil ca Polonia să trimită Ucrainei modelul Leopard 2PL, o versiune modernizată a tancului Leopard 2A4, la rândul său o versiune îmbunătățită a modelului original și produsă între 1985 și 1994.

Polonia a cumpărat peste 100 de tancuri Leopard 2A4 la începutul anilor 2000 pe care le-a modernizat în baza unei colaborări între industria de armament locală și compania germană Rheinmetall, creând astfel noul model „2PL”, de la numele țării.

Acesta are un tun principal cu calibrul de 120 de milimetri, două mitraliere MG3 ca arme secundare și este protejat de blindaj compozit, compus din straturi de ceramică, oțel și straturi elastice.

Tancul Leopard 2PL este alimentat de un motor cu o putere de 1.500 de cai putere, având o autonomie operațională de 300 de kilometri, și una „on road” de până la 500 de kilometri.

El beneficiază de un sistem de tragere optică cu infraroșu, majoritatea sistemelor modelelor 2A4 anterioare fiind modernizate în cele aproape două decenii trecute între momentul cumpărării lor de către guvernul polonez în 2002 și intrarea lor în serviciul forțelor armate ale Poloniei în mai 2020.

Urmărește ultimele evoluții din a 322-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

Ați putea dori, de asemenea

Copyright ©️ All rights reserved. | thenews.co.ro