Saturday, April 1, 2023
Home România Vești bune pentru primarul Chirica! A scăpat de acuzațiile din dosarul Skoda • Buna Ziua Iasi • BZI.ro

Vești bune pentru primarul Chirica! A scăpat de acuzațiile din dosarul Skoda • Buna Ziua Iasi • BZI.ro

by admin

Mihai Chirica, actual primar al municipiului Iași, și Gheorghe Nichita, fostul primar, scapă de acuzațiile din dosarul Skoda. Judecătoria Bârlad a constatat luni, 16 ianuarie, că faptele din acest dosar s-au prescris. Hotărârea Judecătoriei Bârlad nu este însă definitivă, aceasta putând fi contestată la instanța superioară

Reamintin faptul că la data de 13 iunie 2019, a fost înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi dosarul penal nr. 7254/P/2019, urmare a disjungerii şi declinării dispuse de către DNA – Serviciul Teritorial Iaşi. Astfel, primarul municipiului Iași, Mihai Chirica, Gheorghe Nichita, fostul edil al municipiului, Dumitru Tomorug, Doina Florescu și Eugen Chișcă au fost trimis în judecată în dosarul Skoda.

A urmat ca mai apoi dosarul să fie trimis în instanță la începutul anului 2021, iar în aprilie 2022, la solicitarea avocatului Daniel Atasiei, reprezentantul lui Mihai Chirica, să fie strămutat la Bârlad. Apoi, după o serie de amânări ce au continuat până în septembrie, avocatul Atasiei a cerut constatarea prescrierii faptelor. Așadar, la solicitarea procurorilor, luarea unei decizii a fost amânată până la pronunțarea de către Înalta Curte de Casație și Justiție a unei decizii referitoare la cadrul legal al prescripției răspunderii penale.

„În baza art. 396 alin. 6 C.pr.pen. rap.la art.16 alin.1 lit.f C.pr.pen., încetează procesul penal faţă de inculpaţii: – CHIRICA MIHAI, trimis în judecată pentru săvârşirea infracțiunii de abuz în serviciu, prev. de art. 297 alin. (1) Cod penal, cu aplicarea art. 5 alin. (1) Cod penal; – CHIŞCĂ COSTICĂ-EUGEN, trimis în judecată pentru săvârşirea infracțiunii de abuz în serviciu, prev. de art. 297 alin. (1) Cod penal, cu aplicarea art. 5 alin. (1) Cod penal; – FLORESCU DOINA, trimisă în judecată pentru săvârşirea infracțiunii de abuz în serviciu, prev. de art. 297 alin. (1) Cod penal, cu aplicarea art. 5 alin. (1) Cod penal; – NICHITA GHEORGHE, trimis în judecată pentru săvârşirea infracțiunii de abuz în serviciu, prev. de art. 297 alin. (1) Cod penal, cu aplicarea art. 5 alin. (1) Cod penal; – TOMORUG PETRU-DUMITRU, trimis în judecată pentru săvârşirea infracțiunii de abuz în serviciu, prev. de art. 297 alin. (1) Cod penal, cu aplicarea art. 5 alin. (1) Cod penal, ca urmare a faptului că acţiunea penală pusă în mişcare nu mai poate fi exercitată deoarece a intervenit prescripţia răspunderii penale.

2.În temeiul art.397 Cod proc. penală, ia act că persoana vătămată Unitatea Administrativ Teritorială- Mun. Iaşi, cu sediul în Mun. Iaşi, bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, nr. 11, jud. Iaşi, nu s-a constituit parte civilă în procesul penal. 3.În temeiul art.275 alin.3 Cod proc.penală cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Onorariul parţial al apărătorului din oficiu pentru asistenţa juridică a inculpatului Chirica Mihai în faza de judecată în cuantum de 434 lei (1/2 din 868 lei), av. Postolache Cristina – delegaţie nr.20148/07.02.2022, urmează să fie avansat din fondurile Ministerului Justiţiei către Baroul Iaşi şi va rămâne în sarcina statului. Onorariul parţial al apărătorului din oficiu pentru asistenţa juridică a inculpatului Nechita Gheorghe în faza de judecată în cuantum de 434 lei (1/2 din 868 lei), av. Popescu Isabela – delegaţie nr.20149/07.02.2022, urmează să fie avansat din fondurile Ministerului Justiţiei către Baroul Iaşi va rămâne în sarcina statului. Onorariul parţial al apărătorului din oficiu pentru asistenţa juridică a inculpatului Florescu Doina în faza de judecată în cuantum de 434 lei (1/2 din 868 lei), av. Opria Ionuţ – delegaţie nr.20150/07.02.2022, urmează să fie avansat din fondurile Ministerului Justiţiei către Baroul Iaşi şi va rămâne în sarcina statului. Cu drept de apel în 10 zile de la comunicare. Pronunţată astăzi, 16.01.2023, prin punerea soluţiei la dispoziţia inculpatului şi a procurorului prin mijlocirea grefei instanţei”, a decis instanța.

Ați putea dori, de asemenea

Copyright ©️ All rights reserved. | thenews.co.ro