luni, martie 31

De la un lanț de barje masive care se întinde de la o plajă chineză în mare, până la un nou design puternic pentru tăierea cablurilor submarine la adâncimi record, cele mai recente inovații maritime ale Chinei au captat atenția experților în apărare, alimentând preocupările cu privire la rolul lor potențial într-o viitoare invazie a Taiwanului, scrie CNN.

Expansiune militară și tehnologică a Chinei

În timp ce aceste noi instrumente ar putea avea aparent utilizări civile, experții spun că ele subliniază expansiunea militară și tehnologică în creștere a Chinei – într-un moment în care Partidul Comunist de la guvernare intensifică presiunea asupra Taiwanului, democrația autonomă despre care pretinde că este a sa și a promis că o va ocupa cu forța, dacă este necesar.

China trimite deja aproape zilnic avioane de luptă și nave de război în apropierea insulei și organizează exerciții militare din ce în ce mai frecvente pentru a intimida ceea ce numește „forțele separatiste din Taiwan”.

Între timp, Taiwanul urmărește cu teamă cum președintele american Donald Trump transformă relațiile globale ale Washingtonului cu politica sa externă mercantilistă „America First”, renunțând la garanțiile vechi de decenii față de Europa și împingând aliații și partenerii asiatici de lungă durată să plătească mai mult pentru protecția SUA.

Imaginile barjelor de debarcare au apărut pentru prima dată – apoi au dispărut rapid – pe rețelele sociale chineze, luna aceasta, arătând trei nave enorme staționate pe o plajă de nisip presărată cu alge marine, bărci de pescuit și o mână de turiști împrăștiați.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Cele trei barje stăteau deasupra apei pe picioare robuste și erau legate prin poduri pentru a forma un singur drum gigant care se întindea de la plajă la mai mult de 800 de metri de țărm.

CNN a geolocalizat videoclipul pe o plajă publică de lângă Zhanjiang, un oraș-port din provincia Guangdong din sudul Chinei, care găzduiește sediul flotei marinei chineze din Marea de Sud. Imaginile din satelit au confirmat locația.

Analiştii din domeniul apărării J. Michael Dahm şi Thomas Shugart au spus că barjele constituie o „îmbunătăţire semnificativă” a capacităţii de asalt amfibiu a Armatei Populare de Eliberare (PLA) a Chinei. În cazul unei invazii a Taiwanului, ele ar putea forma un dig relocabil, livrând cantități mari de tancuri, vehicule blindate și alte echipamente grele – odată ce superioritatea focului ar fi stabilită.

„Inovația este într-adevăr volumul pe care l-ar putea plasa pe o plajă îndepărtată sau într-un port avariat sau într-o zonă de aterizare austeră, probabil peste sute de vehicule pe oră, dacă ar alege să facă asta”, a spus Dahm, un ofițer de informații al Marinei americane pensionat și analist la Institutul Mitchell pentru Studii Aerospațiale.

Shugart, un fost operator american de submarine și membru senior adjunct la Centrul pentru o Nouă Securitate Americană, a remarcat că barjele se adaugă la o listă tot mai mare de platforme, muniții și sisteme de arme inovatoare pe care armata chineză le-a testat în ultimii ani.

„Nu există nimic asemănător cu ele în Occident. Nu am văzut niciodată ceva ca ceea ce vedem noi aici, a spus el.

Ministerul Apărării din Taiwan a declarat că a evaluat că noile barje au fost „proiectate cu o rampă extensibilă care să servească drept doc improvizat, permițând descărcarea rapidă a tancurilor de luptă principale și a diferitelor vehicule în sprijinul operațiunilor amfibii”. Acesta a spus că va continua să monitorizeze barjele și să le evalueze capacitățile și limitările operaționale.

Aparate pentru vulnerabilizarea infrastructurii critice din Taiwan

Între timp, cercetătorii chinezi de la instituții afiliate statului au susținut că au dezvoltat un dispozitiv puternic de adâncime: un tăietor de cablu capabil să întrerupă liniile puternic fortificate de comunicații și electrice la adâncimi de până la 4.000 de metri – aproape dublul adâncimii celui mai adânc cablu submarin din lume.

Noul design, publicat luna trecută în jurnalul chinez Mechanical Engineer, evaluat inter pares și raportat pentru prima dată de South China Morning Post, apare pe fondul preocupărilor tot mai mari cu privire la vulnerabilitatea infrastructurii critice din Taiwan. Recent, daunele suspecte aduse cablurilor submarine ale insulei au alimentat temerile legate de eforturile Chinei de a submina comunicațiile insulei cu lumea exterioară.

Collin Koh, cercetător la S. Rajaratnam School of International Studies (RSIS) din Singapore, a spus că instrumentele de tăiat cabluri sunt utilizate în mod obișnuit pentru întreținere, iar o descoperire în capacitatea de a tăia cablurile la adâncimi record cu o eficiență mare nu este alarmantă în sine.

„Dar ceea ce este alarmant aici este contextul politic pe care îl atașăm”, a menționat el, subliniind incidentele recente de deteriorare a cablurilor submarine care au implicat nave chineze în jurul Taiwanului și în Marea Baltică.

Îngrijorarea este că, în cazul unei invazii, China ar putea rupe cablurile submarine din jurul Taiwanului, semănând panică în rândul publicului său și ar putea perturba comunicarea militară a insulei cu SUA și alți parteneri.

Dar Koh a subliniat că noul design de tăiere a cablurilor poate să fi existat până acum doar în stadiul experimental. „Dacă s-a tradus într-un instrument operațional pentru utilizare este un mare semn de întrebare”, a spus el.

Barje pregătite pentru o „invazie”

Videoclipul cu barje de debarcare a oferit prima privire de aproape asupra a ceea ce Naval News a raportat în ianuarie ca „șlepuri speciale și neobișnuite” observate la Șantierul Naval Guangzhou.

În timp ce unii analiști sugerează că barjele ar putea servi în scopuri civile, cum ar fi ajutor umanitar, mulți experți – atât în Taiwan, cât și în afara acestuia – cred că au fost construite în principal pentru un scop militar.

Su Tzu-yun, director la Institutul de Cercetare a Securității Apărării Naționale din Taiwan, a spus că barjele ar putea oferi PLA un avantaj strategic prin crearea unor puncte de aterizare de coastă improvizate – mai ales dacă Taiwanul își distruge propriile porturi în autoapărare în cazul unei invazii.

„Astfel de șlepuri au șase sau opt picioare hidro care le pot ridica din apă pentru a crea o platformă stabilă, iar apoi pot crea un pod de la apă puțin adâncă la o zonă mai adâncă”, a spus Su.

Shugart a spus că barjele ar putea chiar să arunce o rampă peste diguri sau alte obstacole pe un drum de coastă, permițând PLA să trimită trupe și echipamente la țărm.

El a adăugat că barjele sporesc, de asemenea, viteza operațională. „Le-am văzut instalate, defalcate și instalate din nou de mai multe ori în câteva zile”, a spus Shugart, citând imagini din satelit.

Cu toate acestea, ca urmare a dimensiunii și vitezei reduse, aceste nave sunt extrem de vulnerabile la focul inamic și probabil ar fi dislocate doar ca parte a unui al doilea val.

„Înainte de a se gândi măcar să folosească o forță de debarcare și să trimită trupe peste strâmtoarea (Taiwan), ei s-ar asigura deja că au ocupat aerul, informațiile și dominația navală pe tot parcursul strâmtorii”, a spus Shugart.

Barjele „nu vor fi aduse înainte până când mediul nu va fi făcut sigur, la fel ca în Ziua Z a celui de-Al Doilea Război Mondial, SUA aveau control aerian complet și control pe mare înainte ca forțele de debarcare să coboare la mal”, a adăugat el.

Collin, expert la RSIS din Singapore, a spus că barjele nu sunt proiectate pentru război de mare intensitate pe mare.

„Sunt lente, nu sunt atât de bine protejate de unele singure și au nevoie de escorte, care trebuie să meargă cu aceeași viteză cu acele șlepuri. Și pentru unele dintre mijloacele de luptă de război, viteza este esența, a spus el.

Cu câteva zile înainte ca videoclipul barjelor să apară pe rețelele sociale chineze, Administrația pentru Siguranța Marină din provincia Guangdong a emis o notificare prin care le interzice navelor să intre într-un corp de apă lung și îngust din cauza „testelor maritime”. Coordonatele geografice ale zonei restricționate se potriveau cu locația barjelor confirmată de imaginile din satelit.

„Aceste șlepuri pot îmbunătăți semnificativ capacitatea PLA de a livra logistică în urma unei invazii”, a spus Dahm, fost ofițer de informații al Marinei SUA. Dar el a remarcat că acestea sunt doar o parte din ambiția liderului chinez Xi Jinping de a moderniza PLA și de a o transforma într-o armată de „clasă mondială”.

Oficialii americani cred că Xi a instruit PLA să fie gata să invadeze Taiwan până în 2027, deși au subliniat că asta nu înseamnă că va avea loc o invazie în 2027.

Editor : Ș.R.

Acțiune.
Exit mobile version