joi, octombrie 3

Primarul Capitalei Nicușor Dan a prezentat, într-o conferință de presă susținută joi la sediul PMB, cele 20 de solicitări pe care urmează să le prezinte candidaţilor la alegerile prezidenţiale şi parlamentare. Edilul general a adăugat că, de săptămâna viitoare, va solicita candidaților întâlniri, pentru a afla dacă ei susţin sau nu aceste obiective.

Lista completă cu cele 20 de întrebări și solicitări ale lui Nicușor Dan este disponibilă aici.

Prima solicitare vizează modificarea legii finanţelor publice locale şi a Codului fiscal, astfel încât împărţirea taxelor şi impozitelor pe care le plătesc bucureştenii între Primăria Generală şi primăriile de sector să o facă Consiliul General și nu Parlamentul, așa cum se întâmplă în toate capitalele europene care au subdiviziuni administrative, a anunțat Nicușor Dan.

El a explicat că o astfel de măsură asigură coerenţă şi implementarea unei viziuni de ansamblu.

Altă cerere a lui Dan se referă la posibilitatea de împrumut a unităţilor administrativ teritoriale ar trebui să fie proporţională cu numărul de locuitori.

„Aşa cum este azi, aşa numita lege a plafoanelor, Municipiul Bucureşti se poate împrumuta la fel de mult cum se poate împrumuta municipiul Făgăraş, Reşiţa sau Alexandria. Evident că necesităţile de a dezvolta aceste oraşe sunt cantitativ diferite”, a afirmat edilul general.

Nicuşor Dan doreşte, de asemenea, ca toate autorizaţiile de construire din Bucureşti să fie emise de primarul general şi toate documentaţiile de urbanism din Capitală să fie votate de Consiliul General. Primarul Capitalei a mai spus că măsura este necesară pentru a asigura coerenţă, decongestionarea traficului, dar şi pentru că în prezent „există un grad mare de ilegalitate” în emiterea autorizaţiilor şi a documentaţiilor de urbanism.

O altă solicitare vizează Codul urbanismului, aflat în dezbatere, mai exact „limitarea derogărilor” pe indicatori urbanistici.

„Aşa cum este proiectul de cod acum, noi avem un Plan Urbanistic General, care stabileşte în mod ştiinţific nişte indicatori de construire în anumite zone şi poate să vină un privat să ceară primarului – şi primarul nu poate să îl refuze – să îi dea cu 20% mai mult decât scrie în legea oraşului”, a explicat edilul general.

Întrebat pe cine va sprijini la prezidențiale, și dacă ar putea fi vorba de o susținere a mai multor candidați, în cazul în care aceștia care vor susține solicitările sale, Nicușor Dan a spus că va anunța public, cam într-o lună.

„Da, e foarte simplu. Eu în momentul de față sunt 20 de solicitări și în mod transparent voi ieși din nou în fața dumneavoastră, probabil peste trei, de ordinul trei săptămâni din momentul ăsta, trei-patru săptămâni din momentul ăsta și o să vă, o să ies un tabel în care o să spun iată candidatul cutare a bifat aici, aici, aici, aici, candidatul cutare a bifat aici, aici, aici, aici și cred că oamenii care m-au votat pe mine având această informație vor ști, vor, le va da un argument în plus pentru a vota pe cineva sau pe altcineva”, a completat primarul general.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

 

Acțiune.
Exit mobile version