vineri, octombrie 4

Costurile pe deplasările externe ale președintelui Klaus Iohannis, în doi ani de mandat, au fost de peste 25 de milioane euro, relatează Profit.ro. Astfel, cheltuielile totale ale Administrației Prezidențiale au crescut de aproximativ patru ori în cele două mandate.  În primul mandat, suma totală cheltuită a fost de 8,5 milioane de lei pentru primul an, iar în următorii, deplasările externe au rămas constante, în jurul cifrei 6 milioane de lei anual.

În ultimul an din primul mandat cheltuielile cu deplasările externe au urcat până la 10 milioane de lei. Al doilea mandat a început cu pandemia COVID-19 și astfel suma cheltuită a fost mai mică, de numai 3 milioane de lei pe deplasări externe, însă costurile aveau să crească foarte mult.

În 2022, acest fel de cheltuieli s-au ridicat la 17 milioane de lei, iar în 2023 a fost o sumă recordată de 41,1 milioane de lei, pe deplasările externe.

Până în luna august a acestui an, președintele Iohannis a avut călătorii de 20 de milioane de lei. Cele mai controversate vizite ale președintelui au avut loc anul trecut, când a fost recordul de cheltuieli. El a avut două turnee – unul de nouă zile în America de Sud, din care doar patru au fost publice, restul fiind ocupate de „activități private” și unul de 10 zile în Africa, cu tot cu safari.

Trecând la cheltuielile totale ale președintelui Klaus Iohannis, în 2015, bugetul Administrației Prezidențiale era de 37,4 milioane de lei. Pentru anul acesta a fost programat un buget de 135 de milioane de lei, 7 milioane de lei primite în plus la rectificarea bugetară de săptămâna trecută.

Pentru comparație, bugetul total actual al președintelui Cehiei este de 96 de milioane de echivalent lei pe an.

Editor : Ana Petrescu

Acțiune.
Exit mobile version