sâmbătă, ianuarie 18

Visul fostului fotbalist Mihai Neșu de a ajuta copiii și adulții cu probleme locomotorii într-un centru modern a devenit realitate. Deschis la finalul anului trecut, lângă Oradea, centrul de recuperare al lui Neșu oferă terapii, cazare, zone de recreere și chiar o mică bisericuță într-un spațiu conceput la standarde occidentale. Centrul are și o componentă caritabilă: 75% din costul terapiei este acoperit din donații.

„Victoraș de la oraș! Acuma ce faci, l-ai întors pe partea cealaltă?„

Glumeț și întotdeauna cu zâmbetul pe buze. Așa se simte fostul fotbalist Mihai Neșu între pacienții centrului pe care l-a înființat lângă Oradea. Pe majoritatea dintre aceștia îi cunoaște după nume. Neșu este și el pacient în propriul centru după o groaznică accidentare la un antrenament al echipei sale de club din Olanda, în urmă cu aproape 14 ani.

„Suntem foarte bucuroși că în trei ani jumate am reușit să deschidem centrul de recuperare să ne mutăm din oraș, să deschidem cazările și chiar dacă mai avem de lucru la fermă, la arena de echitație, la sala multifuncțională, suntem foarte fericiti ca am ajuns aici într-un timp destul de scurt.

Centrul de recuperare se adresează atât copiilor, cât și adulților cu probleme locomotorii, dar și pacienților cu autism și sindrom Down. Tarifele sunt subvenționate, pentru a face serviciile disponibile și celor cu posibilități reduse. 75% din costuri sunt suportate din donații.

„Pe noi ne ajută foarte mult, este foarte plăcut, oamenii sunt calzi. Soțul meu este diagnosticat în 2024 cu tumoare cerebrală, a făcut operație doar că a făcut un AVC hemoragic masiv, a intrat în comă. Venim din 2017, avem rezultate că altfel nu am fi venit, noi ne-am mutat din alt oraș pentru acest centru.”, susține un aparținător al unui pacient din centru.

Mihai a avut visul de a înființa un astfel de centru unic în România, însă a fost nevoie de forța și determinarea unei femei pentru a-l transforma în realitate. Iulia a scos bani și din piatră seacă pentru a ajunge în această fază, iar acum se gândește cum să facă să termine proiectul. 

Ne-a fost de un real folos campania prin SMS, toți oamenii care au dorit ne-au putut sprijni, o mare parte din bani, peste trei milioane de euro s-au strâns din aceste SMS-uri. Am avut firme care ne-au făcut mobila și ne-au oferit reduceri de 40%, firme care ne-au finisajele, adică gresia, parchetul, faianța, totul la preț de producător.”, susține Iulia Băcăran – director executiv al centrului Sf. Nectarie.

Fiecare cameră cu ușă colorată spune povestea unui pacient care are nevoie de ajutor. Terapeuții sunt deja membri ai familiei. Cunosc durerile celor care vin aici, dar și speranțele care se leagă de aceste terapii. 

„Aparatul se numește Vplus, folosește vibrația focalizată, adică merge pe un anumit segment, dacă avem o contraindicație a vibrației, putem să folosim pe un segment mai distant”, declară un angajat.

„Progresul depinde de diagnostic, de gravitatea cazului, de nivelul funcțional. În unele cazuri mai mici, în altele mai mari. MUSCA Părinții să fie foarte încrezători. Să aibă încredere în terapie și în terapeuți”, susține Andrei Huplea, kinetoterapeut.

Ajutorul financiar primit de Mihai Neșu a fost uriaș, însă eforturile continuă. Cei care doresc să îl sprijine în continuare, o pot face printr-un SMS cu textul CRED la numărul 8844.  

Editor : Andreea Rubica

Acțiune.
Exit mobile version