miercuri, septembrie 25

Viitura de pe Dunăre se apropie de România. Debitul ar urma să atingă nivelul maxim la intrarea în țară spre finalul acestei săptămâni, când se va tripla. În județul Dolj, acolo unde autoritățile se așteaptă să lovească viitura, a fost pregătit un centru operațional de intervenții, cu saci de dormit, saltele și veste de salvare. Fluviul și-a atins deja nivelul maxim în Serbia, iar autoritățile de la Belgrad au emis alerte pentru populație.

„În anul 2006, nivelul Dunării era crescut și Dunărea era până la acest semn alb pe copac și nu s-a întâmplat nimic, totul a fost funcțional. Așa că, noi trăim cu Dunărea”, spune Zivan Pasici, un bărbat care trăiește în Cortanovci, Serbia, de când se știe.

De atunci, povestesc localnicii, Dunărea nu a mai fost o amenințare. Totuși, oamenii au fost avertizați să nu se apropie foarte mult de malul apei, mai ales că debitul crește într-un ritm alert.

„Apa vine și continua să vină. Nivelul Dunării este ridicat și încă în creștere. Dunărea este o apă mare, dar va mai veni, o jumătate de metru, dacă nu mai mult. Acest ponton va fi sub apă. Sâmbată, duminică, aproximativ, este asteptat acel val”, estimează un alt localnic.

„Chiar dacă autoritățile din Serbia au gestionat bine viitura, astfel de locuri pot deveni periculoase de la un minut la altul. De exemplu, aici, acum jumătate de oră, locul era complet uscat. Acum apa băltește pentru că Dunărea este foarte aproape”, transmite Mihai Vălușescu, jurnalist Digi24.

Dunărea intră din Serbia în România prin Baziaş, unde debitul a depășit 6 mii de metri cubi pe secundă. Vârful viiturii va veni, anunță autoritățile, cu un debit de aproape 9 mii de metri cubi pe secundă.

„În județul Mehedinți, nivelul Dunării este controlat cu ajutorul celor 2 baraje: Porțile de Fier 1, cel care se află în spatele meu în acest moment, și Porțile de Fier 2. Probleme ar putea apărea, însă, în aval, în județele Dolj și Olt”, transmite Anamaria Ianc, jurnalist Digi24.

Nivelul ridicat al Dunării amenință mai multe localități din județul Dolj. Sunt aceleași lovite de viitură și în anul 2006, atunci când mii de oameni au fost evacuați după ce gospodăriile le-au fost inundate, după ce apele învolburate au rupt ce digul care îi proteja. Acum, la 15 kilometri de zona afectată atunci, a fost organizat un centru operațional de intervenții.

„Aceste bariere de aluminiu înlocuiesc sacii. Dacă acum 20 de ani, când se lucra cu saci de nisip foloseam, pur și simplu, la cărat saci, aceste bariere au rolul de a bloca inundația. Se montează, se pun foarte repede și ușor. Este un concept apă contra apă. Din fluviu, unde se montează, se trage apă prin aceste sorburi și se introduce apa în aceste hidrobaraje. Ele pot fi umplute mai mult sau mai puțin, în funcție de ce e nevoie”, explică Dan Naicu, directorul Administrației Bazinale de Apă Jiu.

Aceste instalații vor fi montate doar în cazul viiturilor. Autoritățile sunt pregătite și pentru evacuarea populației.

„La acest centru operațional, autoritățile au adus pături, saltele, saci de dormit, dar și veste de salvare, pentru a putea fi oferite persoanelor care vor fi evacuate din calea apelor”, transmite Elena Alexandru, jurnalist Digi24.

„Ne temem că ne e frică că suntem aproape aici. Ne suim pe casă”, spun două localnice din Nedeia, județul Dolj.

„La un debit de 11.500 de metri cubi pe secundă avem experiența anilor trecuți. Se inundă drumul comunal 533, Calafat – Ciupercenii Noi. Există rută ocolitoare. După debitul de 12.300 de metri cubi pe secundă se inundă Port Cetate, Port Calafat, bacul are probleme, pentru că accesul către el se face mai greu și de aici încolo vorbim deja de cotele zonale de inundație”, mai spune Dan Naicu, directorul Administrației Bazinale de Apă Jiu.

În această perioadă, situația de pe Dunăre este monitorizată și din elicopter.

Editor : Izabela Zaharia

Acțiune.
Exit mobile version