vineri, noiembrie 15

Inflația taie din pofta românilor de cumpărături pentru Crăciun. În timp ce unii vor cheltui mai puțin sau deloc pe cadouri, alții vor tăia chiar și de pe lista de alimente. Și nu doar românii se plâng de prețurile prea mari în prag de sărbători. Un studiu realizat la nivelul întregii Uniuni Europene arată că și cetățenii din alte state sunt îngrijorați de cât au ajuns să coste lucrurile de care au nevoie.

Crăciunul vine, în acest an, la pachet și cu multe griji în ceea ce privește împărțirea cheltuielilor. Pentru că este luna cadourilor, mulți români își calculează cu atenție bugetul.

„Aș lua un aparat de ras pentru tatăl meu și am observat că au început să se scumpească până și ele din cauza semiconductorilor care se tot scumpesc continuu, pentru mama mea, nu știu, ceva de gătit probabil. Cred că pentru familie maximum 1.000 de lei. Nu pe membru, pentru toți”, spune un tânăr.

„De exemplu, dacă aș avea 500 de lei, 200 jumate pentru fratele meu și 200 jumate să îmi rămână mie,” calculează o tânără.

„În jur de vreo 1.000 de lei, pentru cei dragi și donații și chestii”,spune un alt tânăr.

Inflația galopantă este principalul motiv de îngrijorare, arată un studiu realizat la nivel european. Românii, alături de francezi și spanioli sunt cei mai speriați de creșterea prețurilor.

„Conform studiului, 24% dintre români vor cheltui anul acesta de sărbători mai puțin de 500 de lei, în timp ce 40 de procente declară că sunt dispuși să plătească sume cuprinse între 500 și 1000 de lei. Doar 22 de procente dintre cei care au răspuns la acest chestionar spun că sunt dispuși să plătească mai mult de 1.000 de lei pentru cheltuielile de sărbători”, transmite Mihai Vălușescu, jurnalist Digi24.

Față în față cu aceste scumpiri, și masa de Crăciun va fi mai săracă în acest an. Peste 90% dintre românii chestionați spun că vor fi mai chibzuiți la cumpărături.

„Cam tăiem cam multe anul ăsta, îs scumpe toate. Mergi cu 100 de lei și nu cumperi nimic, din păcate. Și acum la copii le trebuie, un fruct, ceva, și pe când pui în plasă, 100 de lei în fiecare zi și salariu minim pe economie, cam greu…”, spune o doamnă.

„Nu suntem încă deciși ce o să tăiem de pe listă”, spune o altă doamnă.

„Prețurile, într-adevăr, cresc, avem în continuare o inflație persistentă în România, cea mai mare din Uniunea Europeană, și putem spune că cu aceiași bani se va cumpăra mai puțin, asta este o certitudine. În continuare vom avea o rată relativ ridicată a inflației”, spune Liviu Deceanu, economist.

„Mai mult de jumătate dintre români declară că anul acesta cheltuielile cele mai mari se vor duce pe mâncare și pe alimente, 40% declară că vor cheltui cel mai mult pentru decorațiuni, iar 30% spun că vor cheltui foarte mult pe haine și pe accesorii”, transmite Mihai Vălușescu, jurnalist Digi24.

Sunt și români care spun că vor trata această sărbătoare ca pe o zi obișnuită. 11%, potrivit studiului, au declarat că nu vor face deloc cumpărături.

Reporteri: Bianca Timșa, Mihai Vălușescu
Operatori: Radu Tomuleț, Mihai Pop

Editor : Izabela Zaharia

Acțiune.
Exit mobile version