Invazie de castori pe malul Crișului Repede. Zeci de arbori plantați de-a lungul râului au fost puși la pământ de rozătoare. Autoritățile iau în calcul mai multe variante pentru această situație: de la relocarea castorilor la îmbrăcarea trunchiurilor copacilor cu o plasă de sârmă. Asta pentru că scopul rozătoarelor este de a face baraje din arbori, ceea ce poate distruge ecosistemul din zonă.
Așa arată copacii de pe malul Crișului Repede, iar de vină ar fi castorii, care au început să se înmulțească într-un ritm alert.
Bogdan Băcilă, jurnalist Digi24: Sunt zeci de arbori care au fost puși la pământ de simpaticele rozătoare. Acestea sunt recunoscute că sunt foarte buni arhitecți. Castorii încearcă să își construiască baraje, astfel că au nevoie de trunchiul arborilor, dar acest lucru poate duce la distrugerea ecosistemului din zonă.
Autoritățile s-au gândit la o serie de măsuri prin care să protejeze ecosistemul râului.
Andrei Todor – președintele unui ONG: Am făcut o evaluare cu ajutorul reprezentanților Primăriei Municipiului Oradea și am propus niște măsuri pe care le-am trimis și în scris către instituție.
Anca Mihociu, purtător de cuvânt Administrația Bazinală de Apă Crișuri: Din experiența pe care am avut-o în bazinul hidrografic Crișului Alb, prima măsură la care ne-am gândit este aceea de a proteja copacii prin îmbrăcarea trunchiului cu o plasă.
Castorii au fost văzuți și de localnici.
Localnic: Cred că l-am văzut pe unul!
Reporter: E un semn de ecosistem sănătos?
Localnic: Da, foarte sănătos!
Castorul este un mamifer acvatic și face parte din specia rozătoarelor. El poate ajunge chiar și la o lungime de un metru și 30 de kilograme greutate.
reporter/operator: Bogdan Băcilă
Editor : Izabela Zaharia