Tuesday, March 21, 2023
Home România VIDEO Istoricul Andrei Pogăciaș despre miniseria Netflix Rise of Empires

VIDEO Istoricul Andrei Pogăciaș despre miniseria Netflix Rise of Empires

by admin

Istoricul Andrei Pogăciaș, care a participat la realizarea părții secunde din miniseria Netflix Rise of Empires – Ottoman, dedicată luptelor dintre Mahommed și Vlad Țepeș, a relatat experiența sa cu producătorii turci și americani.

”Per ansamblu, serialul, după părerea mea, e cea mai bună variantă video a vieții lui Vlad, mult mai bun decît filmele românești „istorice”din perioada comunistă sau bălăriile filmate în ultimii ani de fanteziști. Se vede că producția e serioasă, s-au depus eforturi, s-a încercat crearea unei realități cît mai palpabile, scenariul e ok. Da, putea să iasă mult mai bine din punct de vedere istoric, dar e foarte bun așa cum e”, a scris istoricul într-un comentariu pe Facebook.

El relatează că în 2020 a fost contactat de cineva de la casa de producție video din Turcia, Karga 7, pentru o participare ca istoric la partea a doua a seriei, iar filmarea intervenției a avut loc în martie 2021, odată cu medievistul Mihai-Florin Hasan, cel de-al doilea istoric român prezent în film.

”Am fost ambii live cu regizorul din L.A. (da, Los Angeles, orașu’ ăla din California, SUA). Am povestit amîndoi cît am putut mai mult și mai bine despre perioada lui Vlad Țepeș, viața lui, politica zonei, Europa de Est, războaie, armată, structuri sociale etc etc. Mihai mai mult pe chestii civile, io mai mult pe ce știu cică mai bine, și anume armate, campanii, politică, tactici, strategii. Ne-am întors acasă și am mai trimis mici bucăți de consultanță pe haine boierești, echipamente militare, cetatea Poenari (desen de-al lui Radu Oltean), ce ni s-a mai cerut. Colaborarea a fost excelentă pe tot parcursul interacțiunii atît cu americanii, cît și cu turcii. Super oameni, super specialiști, cu ștate vechi de plată în producția de documentare pentru mari canale TV”, a scris istoricul Andrei Pogăciaș.

Sezonul al doilea al serialului „Ascensiunea Imperiului Otoman” (Rise of Empires: Ottoman) prezintă conflictul dintre Sultanul Mahomed şi domnitorul român Vlad Ţepeş, prezentat în serial drept Vlad Dracula.

Docudrama a avut premiera pe 29 decembrie, pe Netflix, având şase episoade a câte 50 de minute. Scenariul Rise of Empires: Ottoman este în limba engleză, însă actorii din distribuţie sunt turci şi români, potrivit Pagina de Media.

Cem Yigit Uzümoglu este în rolul Sultanului Mehmed al II-lea, Daniel Nuţă în rolul lui Vlad Ţepeş, Tuba Büyüküstün în rolul Marei Brankovic, Radu Micu în rolul lui Dimitrie, mâna dreaptă a lui Vlad Ţepeş.

Marcel Iureş este narator pentru versiunea în limba română, iar Charles Dance dublează versiunea originală, în engleză.

Ați putea dori, de asemenea

Copyright ©️ All rights reserved. | thenews.co.ro