joi, octombrie 17

Semnal de alarmă tras de specialiștii în securitate cibernetică din România. În spatele unui profil de pe rețelele sociale se poate ascunde ușor un atacator sau un escroc cu o identitate falsă. „Iubirea prefăcută” este una dintre cele mai folosite escrocherii pe internet, atrag atenția experții.

„Prefer să nu discut cu nimeni, dacă nu îl cunosc în realitate, nici nu caut persoane. Profilurile mele au doar persoanele pe care le cunosc, atât”, spune un tânăr.

În ultima perioadă, pe platformele sociale abundă cererile de prietenie. O mare parte dintre acestea vin de la persoane necunoscute.

„- Îi dau delete, block, report, de toate…
– Ai avut astfel de cazuri?
– Da, am avut, din păcate, dar am un cont privat și vreau să rămână privat”, spune o tânără.

„Sugerez să avem conturi private, să nu dăm acces la oricine ne dă follow sau cerere și, în mare parte, dai accept la persoanele pe care le cunoști. Nu răspundeam sau dădeam block. Există butonul special, deci recomand”, e de părere și o altă tânără.

„Iubirea prefăcută” este una dintre cele mai folosite escrocherii pe internet. O persoană cu identitate falsă cere cuiva prietenia, apoi încearcă să obțină poze și informații compromițătoare pentru un eventual șantaj.

„Specialiștii ne recomandă ca, în prima fază, să încercăm să evităm mesajele primite pe telefonul mobil sau pe rețelele sociale. În schimb, dacă persoana care ne scrie insistă, atunci trebuie să ne adresăm organelor abilitate pentru a rezolva această situație”, transmite Mihai Vălușescu, jurnalist Digi24.

„Recomandăm utilizatorilor să fie suspicioși, dacă cineva le cere bani, este un semnal de alarmă. De regulă, atacatorii evită întâlnirile față în față, dacă cineva refuză să facă apeluri video, atunci utilizatorul ar trebui să aibă un semn de îndoială”, explică Cezar Bărbuceanu, expert în securitate cibernetică la DNSC.

„Chiar dacă suntem în căutarea relației ideale sau a sufletului pereche, este bine să ne menținem un filtru de protecție, mai ales în această perioadă, în care fraudele și înșelătoriile capătă forme tot mai neobișnuite. Evită să transmiți mesaje compromițătoare și, mai ales, informează familia sau apropiații unde mergi atunci când stabilești o întâlnire cu cineva care te-a contactat prin mediul online”, recomandă Adina Burghel, psiholog.

Specialiștii spun că cei mai vulnerabili în fața infractorilor de pe internet sunt copiii, tinerii și vârstnicii.

Reporter: Mihai Vălușescu
Operator: Mihai Pop

Editor : Izabela Zaharia

Acțiune.
Exit mobile version