miercuri, ianuarie 15

Studenții sunt în această perioadă în sesiune, iar mulți încearcă să recupereze ce nu au învățat pe parcursul semestrului. Specialiștii atrag atenția că deși suntem în era tehnologiei, procesul de înțelegere și asimilare a informației este ineficient când folosim laptopuri sau telefoane. Scrisul de mână, deși considerat demodat, stimulează procesul de memorare și ajută la înțelegerea materiei.

Paul este student la master și a constatat, cu fiecare sesiune care a trecut, că performanța în procesul de învățare nu se obține mai ușor datorită tehnologiei.

Paul Latu, student: Studiile arată, ceea ce am observat și pe mine, doar 10% reții citind, doar lecturând dintr-un material electronic. Merg la curs, iau notițe de mână, iar pe parcursul anului, printre timp, îmi schițez ideile principale.

Învățatul în sesiune poate deveni un chin dacă tehnica de studiu nu este potrivită.

Marinela Tătărășanu, psiholog Universitatea de Științele Vieții din Iași: Atunci când scriem, efectiv se face conexiunea între mână și creier și acele căi neuronale practic se formează atunci când noi scriem și rescriem cuvintele și ideile principale.

Vasile Stoleru, prorector Universitatea de Științele Vieții din Iași: Sunt anumite probleme și anumite deficiențe care apar mai ales atunci când examenul este scris și apar de foarte multe ori probleme.

La Universitatea de Științele Vieții din Iași, studenții recunosc că e mai comod să citească materia de pe un suport electronic, dar observă diferența atunci când iau notițe.

Studentă: A scrie informația este mult mai ușor, dar necesită mult timp, încă din timpul semestrului. Uneori, chiar nu am timp să fac la toate materiile notițe. De obicei, le fac și pe tableta electronică scriu de mână.

Studentă: Mie îmi vine mai ușor să scriu de mână. Îmi „fug” ochii de cele mai multe ori pe telefon și așa, pe foaie, știu exact unde mă duc.

Studentă: Prin scriere rețin mult mai bine și nu știu dacă a fost vreun examen la care să nu trebuiască să scriu, ca să pot să rețin materia.

Psihologii spun că păstrarea aceluiași mediu de învățare pe toată durata sesiunii contribuie, de asemenea, la asimilarea eficientă a informației.

reporter: Ligia Pricopi
operator: Mihai Boaru

 

Editor : Izabela Zaharia

Acțiune.
Exit mobile version