duminică, ianuarie 19

Date noi în cazul căminelor groazei din Târgu Mureș, unde zeci de copii erau ținuți în condiții inumane, încuiați în camere și tratați cu medicamente expirate. Banii destinați salariilor angajaților de la DGASPC Mureș și voucherele de vacanță erau cu mult peste cheltuielile cu mâncarea și medicamentele copiilor din centre. Într-o scrisoare trimisă premierului, cei de la Centrul de Resurse Juridice cer demisia președintelui protecției copilului.

Ce spune Centrul de Resurse Juridice

Scrisoarea a fost  trimisă de Centrul de Resurse Juridice în contextul „vizitei inopinate pe care am efectuat-o în urmă cu o săptămână la 5 centre de plasament din Târgu Mureș”.

În scrisoare, Centrul de Resurse Juridice subliniază că „există opii care și la ora aceasta stau închiși în condiții mizere, fără acces la servicii de abilitare adecvate, care merg doar câteodată la școală, mai exact atunci când sunt locuri în microbuz”. 

De asemenea, se arată că Guvernul permite ca până la 80% din bugetul alocat unui DGASPC să fie direcționat pentru plata salariilor angajaților. 

„Așadar, cu restul de 20% trebuie asigurate hrana, medicamentele, spațiile de cazare și abilitare, transportul, încălzirea, obiectele de vestimentație etc”, se arată în scrisoare.

Mai mult decât atât, CRJ susține că Guvernul a alocat DGASPC Mureș peste 1 miliard de lei în 2024.

„După un calcul simplu, pe execuția bugetară de până la 30 noiembrie 2024, se poate trage ușor concluzia că sistemul e mai avantajos pentru salariați decât pentru beneficiari”.

CRJ arată că cheltuiala cu indemnizația de hrană a angajaților reprezintă 88,41 % din suma cheltuită pentru hrana beneficiarilor. Cheltuiala cu medicamentele reprezintă 17,15 % din suma cheltuită pe vouchere de vacanță ale salariaților.  De asemenea, că DGASPC Mureș cheltuiește cu indemnizația de hrană a salariaților și voucherele de vacanță a acestora o sumă de 1,2 ori mai mare decât suma cheltuită cu mâncarea și medicamentele beneficiarilor.

Nu în ultimul rând, Consiliul de Resurse Juridice cere demiterea președintelui Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție.

Georgiana Pascu: Nu avem nicio reacție de la cel mai înalt nivel

Într-o intervenție la Digi24, Georgiana Pascu, manager CRJ susține că în cele 9 zile de la descoperirea problemelor din centrele din Mureș nu a venit nicio reacție de la cel mai înalt nivel.

„Ne îngrijorează faptul că la 9 zile de când presa a publicat tot ce se întâmplă acolo, nu avem nicio reacție de la cel mai înalt nivel și aici ne referim la premierul României. Dacă vă amintiți în iulie 2023 a apărut public și a anunțat că începe marea reformă în centrele de asistență socială și că orice situație de acest gen va fi grav și de urgență sancționată. Lucru pe care nu îl pune în aplicare și mai grav este că nici mesajul public nu există”.

„Acum vorbim despre instituții ale statului român, centre de plasament din Mureș care adăpostesc copii cu dizabilități și care nu beneficiază de aceste servicii. L-am întrebat pe domnul premier dacă nu cumva lipsa asta de reacție provine din faptul că statul este în incapacitate de-ași deservi grupurile cele mai vulnerabile”.

Aceasta cere demisia Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului.

„Am observat fiind la Târgu Mureș că a fost trimis reprezentantul, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului, adică persoana chemată și împuternicită de statul român să apere drepturile celor mai vulnerabili. Cerem demisia acestui domn deoarece s-a antepronunțat cu privire la rezultatele controlului din fața centrului de plasament. A felicitat toți angajații, a participat și prin telefon la mitingul acestora de vineri dimineață din fața centrului de plasament. Acest lucru este de neacceptat”.

Ce spune Marcel Ciolacu

Vă reamintim că Marcel Ciolacu a fost deranjat de întrebarea Digi24 legată de căminele groazei din Mureș. Premierul a pasat responsabilitatea la autoritățile locale, susținând că, de data aceasta, centrele nu se află în subordinea Guvernului. Ba mai mult, acesta a explicat că ministrul Muncii trebuie să vină cu o analiză detaliată. 

„Să nu confundați un lucru generalizat  ce se întâmpla la un momentan dat, cu anumite excepții. Încă aștept de la Ministerul Muncii analiza întreagă. Nu toate sunt în subordinea Guvernului, sunt la autorități locale, cum e și acum.  (…) Ciolacu e vinovat de tot pentru că este premier, acceptat asta. Când accepți funcția, accepți cu bune și rele. Aici e vorba de un caz care ține de autorități locale. Eu aștept în continuare de la ministerul Muncii informarea detaliată. Mi-a solicit doamna ministru 2-3 zile să avem un tablou concret. Și ea va informa detaliat de ce s-a întâmplat”.

Ce s-a întâmplat în centrele din Mureș

DIICOT a anunţat că a deschis un dosar penal, după o sesizare depusă de Centrul de Resurse Juridice (CRJ), în legătură cu situaţia de la centrele de îngrijire a copiilor cu dizabilităţi din Târgu Mureş, precizând că se efectuează cercetări cu privire la faptele de trafic de minori, abuz în serviciu, rele tratamente aplicate minorilor şi constituirea unui grup infracţional organizat, transmite Agerpres.

Centrul de Resurse Juridice a efectuat recent un control la patru centre din Târgu Mureş în care sunt adăpostiţi în total 63 de copii cu dizabilităţi, deşi capacitatea totală este de 51 de locuri. Conform CRJ, într-unul dintre aceste centre, opt copii erau închişi în dormitoare cu zăvoare, amplasate în exterior, pentru a nu putea ieşi din camere, iar medicamentele din aparatele de urgenţă ar fi fost expirate.

Editor : Andreea Rubica

Acțiune.
Exit mobile version