vineri, octombrie 18

O fată de 13 ani a pus pe jar autoritățile din Brașov. A sunat la 112 și mințit că a fost răpită, după ce a pierdut o provocare. Autoritățile s-au mobilizat și au trimis pe teren aproape 100 de oameni pe teren. Fata era însă acasă, fără nicio problemă.

Apelul la 112 a fost dat marți seara, de o adolescentă de 13 ani, care reclama că a fost că a fost luată cu forța de persoane necunoscute și urcată împotriva voinței sale într-o mașină, fără a da însă alte detalii despre locație, despre mașina respectivă sau despre identitatea sa. Convorbirea s-a întrerupt brusc, iar telefonul de pe care s-a sunat a fost închis imediat după apel. În realitate, de fapt, copila aruncase cartela SIM de pe care sunase la 112, pentru a nu putea fi localizată.

În urma apelului la 112, aproape 100 de polițiști au pornit în căutarea fetei.

„Deși informațiile furnizate erau extrem de limitate, prin utilizarea tehnicilor avansate de localizare și coroborarea altor date obținute din teren, la data de 17 octombrie au fost emise trei mandate de percheziție domiciliară, în Cartierul Săticel, din orașul Zărnești. În urma acestor acțiuni, în unul dintre imobilele percheziționate, polițiștii au identificat terminalul de pe care a fost efectuat apelul de urgență, dar și persoana care a generat această alertă falsă, o tânără de 13 ani, care se afla acasă împreună cu familia, fără a exista vreo situație infracțională reală care să îi pună viața sau integritatea în pericol”, transmit reprezentanții IPJ Brașov.

În fața polițiștilor, fata a recunoscut că a inventat totul, după ce ar fi primit o provocare pe o rețea socială. Pentru că apelul la 112 s-a devodit fals, polițiștii au deschis un dosar penal pentru inducerea în eroare a organelor judiciare, faptă pedepsită cu până la 3 ani de închisoare sau amendă. Părinții fetei de 13 ani ar putea fi sancționați, pentru că nu au supravegheat-o.

„Inspectoratul Județean de Poliție Brașov reamintește cetățenilor că orice apel fals la numărul unic de urgență 112 implică mobilizarea unor resurse considerabile, umane și logistice și poate întârzia intervenția autorităților în situații reale de urgență. Falsificarea unor astfel de incidente nu doar că este ilegală, însă poate pune în pericol viețile altor persoane care ar putea avea nevoie urgentă de ajutor. Poliția Brașov recomandă, de asemenea, părinților să fie vigilenți în ceea ce privește activitatea online a copiilor lor și să-i informeze cu privire la consecințele grave ale acceptării unor provocări iresponsabile, venite de pe rețelele de socializare. Inspectoratul Județean de Poliție Brașov va continua să trateze cu maximă seriozitate și implicare orice sesizare, dar va dispune și toate măsurile necesare pentru sancționarea celor care apelează în mod abuziv Sistemul Național de Urgență – 112”, mai transmit reprezentanții IPJ Brașov.

Editor : Izabela Zaharia

Acțiune.
Exit mobile version