Thursday, September 21, 2023
Home Internațional VIDEO Oligarhul Igor Kolomoisky a fost arestat, fiind acuzat de fraudă și spălare de bani

VIDEO Oligarhul Igor Kolomoisky a fost arestat, fiind acuzat de fraudă și spălare de bani

by admin

Un tribunal ucrainean a ordonat sâmbătă ca oligarhul Igor Kolomoisky, acuzat de fraudă și spălare de bani, să stea în arest două luni, cu opțiunea de a plăti o cauțiune de peste 509 milioane de grivne, echivalentul a peste 13 milioane de dolari, relatează Reuters.

Igor Kolomoisky, considerat candva un apropiat al lui ZelenskiFoto: VLADYSLAV MUSIENKO / AFP / Profimedia Images

Oligarhul Igor Kolomoisky, fost aliat politic al președintelui Ucrainei și considerat cândva cel mai puternic om de afaceri din Ucraina, se confruntă acum cu acuzații penale pentru presupuse fraude financiare legate de afacerile sale cu petrol și gaze, scrie The Guardian, citând The Kyiv Independent.

The Kyiv Independent a publicat o fotografie despre care se spune că arată momentul în care forțele de securitate au descins la locuința oligarhului, pentru a-i aduce la cunoștință acuzațiile și pentru a-i percheziționa proprietatea.

Citând o declarație a serviciului de securitate al Ucrainei, The Kyiv Independent scrie că Igor Kolomoisky, care controla cea mai mare companie de rafinare a Ucrainei până când guvernul a confiscat „resursa națională critică”, în noiembrie, este acuzat că a spălat peste 13,5 milioane de dolari, în 2019-2020. Compania sa ar fi refuzat să plătească taxe de zeci de milioane de dolari și anul trecut.

Zelenski i-ar fi retras cetățenia ucraineană oligarhului Igor Kolomoisky

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a semnat pe 18 iulie 2022 un document prin care retrage cetățenia ucraineană a 10 persoane, printre care și Kolomoisky.

Cine este Kolomoisky

Kolomoisky este unul dintre cei mai cunoscuți oligarhi ai Ucrainei. Afacerile sale sunt cuprinzătoare, vizează petrol și gaze, metalurgie, mass-media și, cel mai infam, bancar și finanțe.

Multe dintre activitățile sale de afaceri au dus la scandaluri sau lungi bătălii juridice împotriva statului. Dar niciun scandal nu a avut parte de mai multă mediatizare decât cazul PrivatBank, cea mai mare bancă din Ucraina.

Kolomoisky și partenerul său de afaceri, oligarhul Gennadiy Boholyubov, au fost cândva proprietarii PrivatBank, care a cunoscut o creștere fulgerătoare în anii 2000 și în prima jumătate a anilor 2010. În decembrie 2016, Privatbank, aflată în pragul falimentului, a fost naționalizată de stat.

Potrivit unui audit efectuat de Kroll, o firmă de investigații corporative, PrivatBank a avut o gaură de 5,5 miliarde de dolari în registrul băncii, ceea ce a făcut ca banca să fie naționalizată.

Ca urmare a bătăliilor legale și apoi a conflictului continuu cu președintele Petro Poroșenko, Kolomoisky a părăsit Ucraina în 2016, oligarhul însuși declarând public că deține cel puțin trei pașapoarte.

În 2019, Kolomoisky s-a întors acasă când Zelenski a fost ales în funcție. Canalul tv „1+1”, care aparține lui Igor Kolomoisky, a fost promotorul cheie al candidatului Zelenski.

Cauzele civile împotriva oligarhului din Ucraina nu au avut niciun rezultat, iar criticii lui Zelenski au afirmat că Kolomoisky a avut influență asupra președintelui.

Cu toate acestea, legea anti-oligarhi adoptată de Parlament la inițiativa lui Zelenski interzice foștilor proprietari să-și recapete bunurile naționalizate de stat, iar relația dintre cei doi s-a înrăutățit, legea fiind cunoscut drept legea anti-Kolomoisky.

Citește și:

Cine este „oligarhul din spatele lui Zelenski”? Un analist politic din Ucraina răspunde unor narative despre această țară care circulă pe social-media în România

Ați putea dori, de asemenea

Copyright ©️ All rights reserved. | thenews.co.ro