duminică, decembrie 22

Perioada Sărbătorilor aglomerează aeroporturile din toată lumea. Fie că se întorc acasă sau pleacă în vacanță, mii de români trăiesc cu teama că zborul lor ar putea fi anulat sau ar putea decola cu întârziere. Călătorii trebuie să ştie că, în astfel de situații, au dreptul la mâncare, băuturi răcoritoare și cazare. În cele din urmă, pot cere chiar și despăgubiri, care ajung chiar și la 600 de euro, în cazul unui zbor pe o distanță mai mare.

Întârzierea sau anularea zborurilor – reprezintă cea mai mare teamă pentru majoritatea românilor care pleacă în vacanță de Sărbători.

„În Germania merg, la părinții mei, în vacanță. Sincer, nu stau prea bine cu răbdarea și mi-e teamă să nu aibă întârzieri, pentru că data trecută când am mers am avut undeva la 2-3 ore”, spune o tânără.

„- Știu că putem apela la niște firme, care să ne ajute să recuperăm niște despăgubiri”, spune o doamnă. 

„La al doilea zbor mi-e frică să nu fie întârzieri, pentru că e lung drumul și obositor.
– Unde mergeți?
– În Brazilia”, spune o altă tânără.”

„Tot timpul îmi e frică să nu se schimbe ora de plecare a avionului, pentru că acum doi ani mi-am cumpărat biletul cu două luni înainte și au uitat să îmi trimită mail că s-a schimbat ora de plecare”, povestește o altă pasageră.

Reprezentanții ANPC le recomandă pasagerilor să fie mai precauți în perioada Sărbătorilor.

„Consumatorii nu trebuie să se lase influențati de ofertele de preț redus, trebuie să verifice cu mare atenție data zborului rezervat, dar și dacă bagajul este inclus sau nu în prețul biletului”, explică Elena Moise, consilier în cadrul Centrului European al Consumatorilor.

În situația în care zborul are întârziere, pasagerii trebuie să știe și care sunt compensațiile financiare la care au dreptul. Valoarea despăgubirii depinde de distanța zborului și de durata întârzierii, iar suma este stabilită de Uniunea Europeană și este aceeași pentru toate companiile aeriene.

„De exemplu, dacă distanța zborului este mai mică de 1.500 de km, iar întârzierea mai mare de 3 ore, atunci călătorii primesc 200 de euro. În cazul în care întârzierea, dar și distanța zborului sunt mai mari, atunci pasagerii pot primi până la 600 de euro”, transmite Ioana Corneev, jurnalist Digi24.

Reprezentanții Aeroportului Otopeni spun că, anul acesta de Sărbători, se așteapă la o creștere de 10-15 % a numărului de pasageri.

„Este o creștere pe care o așteptăm și pe care am previzionat-o. De altfel, la finalul lunii noiembrie aveam deja trafic mai mare decât am avut pe tot anul trecut”, spune Teo Postelnicu, purtător de cuvânt Aeroportul Internațional Henri Coandă.

În cazul anulării zborului, companiile aeriene sunt obligate să le dea banii înapoi pasagerilor sau să le ofere o altă alternativă de zbor. De asemenea, călătorii au dreptul la acoperirea cheltuielilor pentru mese și cazare pe durata așteptării în aeroport.

Editor : Izabela Zaharia

Acțiune.
Exit mobile version