duminică, noiembrie 17

Postul Crăciunului e pe cale să devină un lux. Legumele sunt de bază în această perioadă, iar în piețe există o varietate suficient de mare. Problema e că alimentele s-au scumpit foarte multe. Pentru fructe și legume, spre exemplu, plătim cu 10% mai mult față de anul trecut.

„E important să mănânci, chiar dacă ai o masă pe zi, să fie foarte consistentă și să te bucuri de nutrienți. De exemplu, noi avem aici, chiar o să gust, e o fasole roșie cu ghimbir proaspăt, avem și micronutrienți, avem și macronutrienți, în primul rând proteină”, explică Andreea Luca, proprietara unui local cu specific oriental din Iași.

Fasolea, lintea și năutul gătite după rețete autohtone sau orientale sunt o opțiune excelentă pentru mese echilibrate în perioada postului.

„Avem puțină proteină și în acest preparat care conține conopidă fiartă în suc propriu alături de câțiva cartofi care oferă și energie. Acest tip de orez pe care îl găsim în orient, un orez basmati de cea mai bună calitate conține inclusiv puțină proteină, ceea ce îl face să fie cel mai bun orez din lume”, spune Andreea Luca.

Pe tarabele din piețe se găsesc legume proaspete. Datele Institutului Național de Statistică arată, că în cazul legumelor, prețurile au crescut cu 7% față de aceeași perioadă a anului trecut.

„Oferta din piață pentru cei care caută acele legume cu gust este foarte bogată. Pe lângă roșii, castraveți și ardei, încă se găsesc dovlecei din producție autohtonă, fasole păstăi, dar și foarte multe verdețuri”, transmite Ligia Pricopi, jurnalist Digi24.

„- Ce luați din piață de obicei?
– Ce luăm, pătrunjel, leuștean, păstarnac”, spune o doamnă.

„- Ce luăm? Miez de nucă și usturoi.
– Produse bune, de calitate”, spun alți doi clienți.

„Încercăm să căutam cât mai ieftin”, recunoaște o doamnă.

Conservele de zarzavaturi, zacuscă și murăturile costă între 20 și 30 de lei borcanul.

„Am castraveti murați, murături, ardei iuți pusi cu un pic de sare, un pic de oțet. Mai mult în post se cumpără zacusca de legume si cu bureți si salata de sfeclă”, spune Camelia Iacomi, producator local.

Postul înseamnă mai mult decât renunțarea la anumite alimente, atrag atenția preoții.

„În mod deosebit în această perioadă suntem chemați să fim mai buni, să fim mai puțin egoiști, să fim mai mulțumitori, să fim mai recunoscători, adică acele calități potrivite pentru a-l primi în casele și în sufletele noastre pe pruncul Isus Hristos, Mântuitorul nostru”, atrage atenția Lucian Apopei, director de comunicare Arhiepiscopia Iașilor.

Postul Crăciunului se încheie pe 25 decembrie de Crăciun. Până atunci sunt 13 zile în care e permis să se mănânce pește.

reporter: Ligia Pricopi
operator: Mihai Boaru

Editor : Izabela Zaharia

Acțiune.
Exit mobile version